FreeCinema

Follow us

Ο ΓΑΤΟΣ Ο ΦΕΥΓΑΤΟΣ (2018)

(CATS AND PEACHTOPIA)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκάρι Γουάνγκ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Ο Φευγάτος, ένας μικρός και γεμάτος περιέργεια γάτος που έχει περάσει όλη του τη ζωή κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα, θα ξεκινήσει ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι προκειμένου να ανακαλύψει τη φανταστική «Γατοπία», εκεί όπου (σύμφωνα με πληροφορίες) βρίσκεται η μητέρα του.

Κινέζικο animation για πολύ μικρά ηλικιακά γούστα, «Ο Γάτος ο Φευγάτος» (αλήθεια τώρα;) έρχεται στις ελληνικές αίθουσες σε μια εβδομάδα που όλο και κάποια πιτσιρίκια θα καταλήξουν από σπόντα στους κινηματογράφους δεδομένης της πασχαλιάτικης αργίας, αν και το ενδιαφέρον όλων για τούτη την ταινία πρόκειται να καταποντιστεί γρήγορα εξαιτίας της τρομακτικά αργής και πολυσύνθετης πλοκής, που δεν ενδείκνυται ούτε καν για τους πιο φανατικούς του είδους.

Έχοντας γνωρίσει τη ζωή από την καλή αλλά και από την ανάποδη, ο τροφαντός σπιτόγατος Παντόφλας θα προσπαθήσει να τιθασεύσει τα όνειρα του γιου του, του μικρού αλλά θαυματουργού Φευγάτου, ο οποίος σε αντίθεση με τον πατέρα του θέλει να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού του προκειμένου να ανακαλύψει τον κόσμο! Όταν μια μέρα ο Παντόφλας τού αποκαλύψει πως η μητέρα του βρίσκεται σε έναν επίγειο… γατο-παράδεισο, ο Φευγάτος θα το σκάσει προκειμένου να τη συναντήσει. Ο μικρός σύντομα θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια απρόσμενη περιπέτεια που πρόκειται να θέσει τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο! Παρά την απέχθεια και τον φόβο του για τον «έξω» κόσμο, έχοντας υπάρξει κάποτε αδέσποτος, ο Παντόφλας θα βρεθεί στο κατόπι τού μοναχογιού του, σε μια προσπάθεια να τον σώσει από τους αμέτρητους κινδύνους πριν να είναι πολύ αργά.

Δε μας έφτανε όλος ο γενικός συρφετός από ταινίες που κανείς δεν ξέρει (και που κανείς δεν θέλει και να μάθει), έχουμε τώρα και τα νηπιακά animation, που ουδείς γνωρίζει από πού κρατάει η σκούφια τους, να κατακλύζουν την εγχώρια διανομή, λες και αν δεν φέρουμε τα συγκεκριμένα εντελώς άγνωστα κινούμενα σχέδια θα «πέσουν έξω τα καράβια» της (γέλια στο βάθος). Στην περίπτωση του «Γάτου του Φευγάτου» (υποθέτω σειρά έχουν «Η Κότα η Κοκότα» και «Ο Ρούλης ο Σκυλούλης»), το μεγάλο και ανυπόφορο πρόβλημα είναι η πλοκή. Υπερβολικά μπλεγμένη και δίχως την παραμικρή προσπάθεια για την κατανόησή της από τις μικρότερες ηλικίες, η υπόθεση τούτου του φιλμ είναι ένα από τα πιο αλλοπαρμένα πράγματα που έχω δει ποτέ σε ταινία. Υπάρχει ένα βασικό story με τον Φευγάτο που θέλει να φύγει από το σπίτι σε αναζήτηση της μητέρας του, αλλά από εκεί και πέρα ξεκινά το μπλέξιμο καμίας ντουζίνας ακόμη χαρακτήρων που δεν προσδίδουν τίποτε απολύτως στην εξέλιξη της αφήγησης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την υποπλοκή του τρελού καλλιτέχνη ο οποίος ζει απομονωμένος σε ένα καταπράσινο νησί κατασκευάζοντας έργα από φυσητό γυαλί σε σχήματα… ζώων ή με το backstory ενός αδέσποτου γάτου κι ενός φυλαχτού που δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο μυστήριο όσο αφήνεται από την αρχή της ταινίας να εννοηθεί. «Ο Γάτος ο Φευγάτος» είναι ουσιαστικά ένα animation χωρίς περιεχόμενο ή έστω μια υποτυπωδώς κατανοητή αφήγηση, συνεπώς καλύτερα να μείνετε μακριά αν δεν θέλετε να γίνετε κι εσείς… φευγάτοι μετά την επίσκεψή σας σε κάποια σκοτεινή αίθουσα.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Εντάξει, τι να λέμε τώρα, την επόμενη εβδομάδα θα βγει κι άλλο animation από κάποιο «εξωτικό» σημείο του πλανήτη; Ας το φέρουμε κι αυτό, έτσι, χωρίς λόγο, απλά για να κλείσουμε μερικές τρύπες που έχουν ξεμείνει στον προγραμματισμό των μεσημεριανών προβολών του ΣουΚου. Όχι, «Ο Γάτος ο Φευγάτος» δεν είναι μια ταινία που χρειάζεται να δεις με τα παιδιά σου, βασικά δεν είναι καν μια ταινία που χρειαζόταν να ξέρεις ότι υπάρχει, δηλαδή η πεμπτουσία της «πολιτικής» της ελληνικής διανομής!


MORE REVIEWS

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ

Επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων στις Νότιες Φιλιππίνες, με σκοπό την απελευθέρωση απαχθέντος πράκτορα των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, πηγαίνει εντελώς λάθος κι αφήνει πίσω της έναν αρχάριο ελεγκτή μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αναζητά τρόπο διαφυγής.

ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ

Κατακλυσμιαία βροχή «πνίγει» το Λονδίνο υποχρεώνοντας σε εκκενώσεις και μια απέλπιδα φυγή των κατοίκων προς περιοχές της βρετανικής υπαίθρου οι οποίες αν και δεν έχουν πληγεί, βιώνουν σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα. Μ’ ένα νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά, μια γυναίκα παλεύει να βρει την ελπίδα για ένα ασφαλές μέλλον.

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ο κύριος Χιραγιάμα ξυπνά νωρίς το πρωί και ετοιμάζεται να πάει στη δουλειά του. Καθαρίζει δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο. Το ίδιο κάνει και την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα. Και την επόμ…

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΣ

Πρώην πρωτοπαλίκαρο βίαιης εγκληματικής οργάνωσης αναγκάζεται να επιστρέψει στους κόλπους της, προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος του γαμπρού του προς την αδίστακτη αρχηγό της. Ο Κας, όμως, μάλλον έχει τελειώσει οριστικά με την παρανομία.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ

Δύο αδέλφια θα επιχειρήσουν να δώσουν τη «γιατρειά» στον τόπο τους απομακρύνοντας δαιμονική οντότητα, μα δεν θα τηρήσουν τους κανόνες που έχουν θέσει οι επαρχιακές τους παραδόσεις και διάφορες δεισιδαιμονίες, προκαλώντας μία επιδημική εξάπλωση του Κακού.