FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ (2013)

(GANGSTER SQUAD)

  • ΕΙΔΟΣ: Γκανγκστερικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρούμπεν Φλάισερ
  • ΚΑΣΤ: Σον Πεν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζος Μπρόλιν, Έμμα Στόουν, Νικ Νόλτε, Ρόμπερτ Πάτρικ, Τζιοβάνι Ριμπίσι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 113'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VILLAGE FILMS

Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ο πρώην μποξέρ και νυν αρχιμαφιόζος Μίκι Κόεν έχει μεταφέρει τις «δραστηριότητές» του στο Λος Άντζελες. Βία και διαφθορά έχουν γεμίσει την πόλη και η αστυνομία συμμετέχει στο παιχνίδι. Ο αρχηγός της αναθέτει σε έναν καθαρό μπάτσο να στήσει μια μυστική ομάδα που θα καταστρέψει τον κύκλο του Κόεν.

Θυμόσαστε ταινιάρες του είδους σαν το «L.A. Confidential», το «Chinatown» και τους «Αδιάφθορους», που είχαν θέμα την αντιπαράθεση μαφίας και αστυνομικών; Ξεχάστε τις. Οι «Διώκτες του Εγκλήματος» πολύ θα ήθελαν να μοιάζουν σ’ αυτές, αλλά στη σύγκριση είναι σα να προσπαθεί να τις μιμηθεί ερασιτεχνικός θίασος φορώντας κοστούμια από φτηνή φόδρα.

Όχι ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ηθοποιούς. Κάθε άλλο. Ο Ρούμπεν Φλάισερ (που το 2009 γύρισε το διασκεδαστικότατο «Zombieland») μπόρεσε να μαζέψει αυτό που λένε «λαμπρό» καστ. Και το έκανε έξυπνα. Έπεισε τον Πεν, που δεν αμφισβητεί κανείς, τον Γκόσλινγκ που αγαπούν όλοι, τον πάντα αξιόπιστο Μπρόλιν, την ταλαντούχα Στόουν και πολλούς καρατερίστες γύρω τους. Και τι κατάφερε; Απλώς να τους εκθέσει.

Το πρόβλημα των «Διωκτών του Εγκλήματος» αρχίζει από το αδιανόητα κακό σενάριο, που έγραψε ο Γουίλ Μπιλ, πρώην αστυνομικός, ο οποίος προφανώς εκεί που καθόταν σκέφτηκε ότι μπορεί να βάλει τη νότα της εμπειρίας. Αυτό που έκανε δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να μαζέψει όλα τα κλισέ των «μπατσικών» ταινιών και να τα δέσει κάτω από τη λεζάντα «εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα». Άλλο, όμως, να ξέρεις να γράψεις σενάριο κι άλλο να νομίζεις ότι επειδή έκανες μπάτσος τα ξέρεις καλύτερα.

Με καθαρά κινηματογραφικά κριτήρια, το σενάριο των «Διωκτών» θα έπρεπε να χτυπήσει Χρυσό Βατόμουρο, γιατί η ατάλαντη μίμηση του καλού είναι ακόμη χειρότερη από το καθαρόαιμα κακό. Οι ηθοποιοί, πάντως, φαίνεται να το διασκεδάζουν, αν και δεν έχουν να δουλέψουν με τίποτα περισσότερο από καρικατούρες χαρακτήρων και αστείους διαλόγους. Ακόμη και στοιχεία, όπως η πολεμική εμπειρία των πρωταγωνιστών, η έγκυος σύζυγος και η σχέση του Γκόσλινγκ με τη Στόουν, που παίζει την ερωμένη του Κόεν / Πεν, περνούν επιφανειακά, χωρίς έστω και λίγο βάθος που θα έδινε περισσότερο ενδιαφέρον στους ήρωες.

Από την πλευρά του, ο Φλάισερ επέλεξε να δείξει βία και πιστολίδι, προφανώς πιστεύοντας ότι θα πλησιάσει έτσι τις μαφιόζικες ταινίες του Σκορσέζε. Μα του κάκου. Η ταινία έχει μια φροντισμένη παραγωγή στα σκηνικά και τα κοστούμια, όμως, στο γενικό κλίμα απομίμησης που επικρατεί, χάνουν κι αυτά πόντους αυθεντικότητας. Τον περασμένο Αύγουστο, μετά το μακελειό στο σινεμά του Κολοράντο, οι «Διώκτες του Εγκλήματος» πήραν αναβολή και μια σκηνή που έδειχνε τα παλικάρια του Κόεν να πυροβολούν το κοινό σε μια κινηματογραφική αίθουσα, αποσύρθηκε – μαζί και το trailer που την περιλάμβανε – και ξαναγυρίστηκε. Κανονικά θα έπρεπε να αποσυρθεί και να ξαναγυριστεί όλη η ταινία.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Χαίρεσαι με τα μαφιόζικα πιστολίδια και τους stars; Δεν αποκλείεται να περάσεις διασκεδαστικά, αν και σε πέντε λεπτά θα έχεις ξεχάσει την ταινία. Αν κάτσεις, όμως, να τη συγκρίνεις με γκανγκστερικά αριστουργήματα, απλώς θα σε πιάσουν τα νεύρα σου.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.