FreeCinema

Follow us

Don’t just stand there, let’s get to it. Come on, VOGUE!


Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ πως το πιο συναρπαστικό νέο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα του Disney+ αυτό το διάστημα είναι… μια σειρά ντοκιμαντέρ για την επίδραση της αμερικανικής VOGUE στον κόσμο της μόδας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90! Ειλικρινά, το «In VOGUE: The 90s» θα σου ρίξει το σαγόνι στο πάτωμα!

Πήγα στην (όπως πάντα εξαιρετικά και εμπνευσμένα στημένη από την ομάδα του ελληνικού Disney+) πρεμιέρα του «In VOGUE: The 90s», στην ταράτσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, δίχως μεγάλες ή σοβαρές προσδοκίες. Θα παρακολουθούσαμε το πρώτο από τα έξι επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ, αλλά… δεν ήμουν καν σίγουρος αν θα κάτσω μέχρι το τέλος! Το trailer (πατάτε play πάνω δεξιά κι έχετε μια πλήρη εικόνα) έδειχνε intriguing, όμως, ποτέ δεν μπορείς να βασίζεσαι σε promo υλικό. Η προβολή ξεκίνησε και… δεν μπορούσα να ξεκολλήσω από το κάθισμα! Τολμώ να ομολογήσω πως υπήρξαν στιγμές που έμεινα με το στόμα ανοιχτό ή με έπιανε μια κάποια συγκίνηση από συγκεκριμένες αναμνήσεις της δεκαετίας του ’90 (όπως όταν εμφανίστηκε το πρώτο εξώφυλλο της Κέιτ Μος για το βρετανικό THE FACE, τεύχος που έχω ακόμα στην κατοχή μου, από τότε)! Έφυγα από το ξενοδοχείο μέσα στη μαύρη νύχτα και περπάτησα βιαστικά μέχρι το σπίτι για… να δω έστω ένα ακόμη επεισόδιο της σειράς στο Disney+! Ναι, είναι τόσο καλό!

Και δεν είμαι καν άνθρωπος… της μόδας! Αλλά τα όσα είδα στα έξι επεισόδια του «In VOGUE: The 90s» με αφορούσαν πραγματικά, διότι (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) τα είχα ζήσει κι εγώ. Το (αδιανόητα πλούσιο) υλικό αρχείου του ντοκιμαντέρ σου ξυπνά μνήμες από βιώματα και είναι εξίσου καταπληκτικό να βλέπεις σχεδόν όλους (εκτός από κάποιους μακαρίτες…) τους πρωταγωνιστές του τότε να μιλούν και να σχολιάζουν τα πάντα γύρω από τη δεκαετία του ’90. Και όχι απλά τη μόδα. Την pop κουλτούρα στο σύνολό της, καθώς μιλάμε για μια περίοδο στην οποία η μόδα απέκτησε διαστάσεις κανονικής βιομηχανίας, περνώντας (και) μέσα από κάθε τομέα της Τέχνης, της ενημέρωσης, έως και της πολιτικής!

Ιδού τα περιεχόμενα του κάθε επεισοδίου (πάρτε βαθιά ανάσα!):

1. «All Change at VOGUE»: Η Άννα Γουίντουρ «μετακομίζει» από τη βρετανική στην αμερικανική VOGUE, το music promo του «Freedom 90» του Τζορτζ Μάικλ μετατρέπει τα fashion models σε supermodels και η Κέιτ Μος διαταράσσει κάθε ισορροπία στους κανόνες των looks (ειδικά μετά τη συμμετοχή της στην καμπάνια του Κάλβιν Κλάιν, μαζί με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ).

2. «The Fashion Rebels»: Η Μεγάλη Βρετανία αντεπιτίθεται με νέους designers (Γκαλιάνο, ΜακΚάρτνεϊ, ΜακΚουίν), δίπλα στη χιονοστιβάδα της Britpop. Το Λονδίνο γίνεται ο βασιλιάς του καινούργιου.

3. «The Hollywood Merger»: Το Χόλιγουντ και η high fashion συναντιούνται στα red carpets και οι σχεδιαστές αγκαζάρουν τους stars της μεγάλης οθόνης ακόμη και αντικαθιστώντας τα πανάκριβα μοντέλα τους!

4. «The Rise of the Met Gala»: Πλήρης ιστορική αναφορά στην ύπαρξη του Met Gala της Νέας Υόρκης και πως η Γουίντουρ το μετέτρεψε σταδιακά σε global media event.

5. «Hip-Hop Takes Fashion»: Οι οίκοι υψηλής ραπτικής μπορεί να έριχναν (ταξική) «πόρτα» στη μαύρη κοινότητα και την (πλέον) full trendy «ράτσα» των rappers, όμως, το «τρολάρισμα» του Ντάπερ Νταν στα logos κάθε μεγάλη φίρμας και μια τηλεοπτική εμφάνιση του Snoop Dogg φορώντας Τόμι Χιλφίγκερ ενώνουν τους δύο κόσμους.

6. «The American Moment»: Κάλβιν Κλάιν, Ραλφ Λόρεν και Ντόνα Κάραν. Ο επαναπροσδιορισμός του «αμερικανικού ονείρου» σε διαστάσεις global industry και το πώς ένα ck μας έκανε όλους… One!

Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρω τα ονόματα των σχεδιαστών, των stars και των συντακτών της VOGUE που εμφανίζονται σε τούτο το ντοκιμαντέρ, θα γινόταν ένα τεράστιο «σεντόνι» τούτο το άρθρο. Απλά, εμπιστευτείτε με. Και να είστε προετοιμασμένοι… να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, άπαξ και πατήσατε το play! Μιλάμε για έξι σαρανταπεντάλεπτα επεισόδια. Δεν θα θέλετε να τα σταματήσετε, μέχρι να τελειώσουν! Κι αν ζήσατε τη δεκαετία του ’90 με πλήρη συναίσθηση των γεγονότων (και ουχί σε… βρεφική κούνια), το κουτί με τα χαρτομάντηλα από κοντά, παρακαλώ!

Η σειρά ντοκιμαντέρ «In VOGUE: The 90s» είναι διαθέσιμη αποκλειστικά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα του ελληνικού Disney+.