FreeCinema

Follow us

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜΠΙΖΑ (2019)

(IBIZA)

  • ΕΙΔΟΣ: Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αρνό Λεμόρ
  • ΚΑΣΤ: Κριστιάν Κλαβιέ, Ματίλντ Σενιέ, Λεοπόλντ Μπουσμπάουμ, Πιλί Γκρόιν, Τζόι Σταρ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 87'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SEVEN FILMS

Διαζευγμένοι μεσήλικες και οι δύο, ο Φιλίπ και η Καρόλ ζουν τον καινούργιο έρωτά τους προσπαθώντας να γίνουν αποδεκτοί σαν ζευγάρι από τους γύρω τους. Σοβαρότερο «εμπόδιο», τα παιδιά εκείνης, τα οποία δεν ταυτίζονται πουθενά με τον «πατρικό» ρόλο του Φιλίπ. Ένα ταξίδι στην Ίμπιζα θα διορθώσει την κατάσταση;

Η δραματική κατάσταση που αποκαλείται «ελληνικό κινηματογραφικό καλοκαίρι» μάλλον ξεπερνά κάθε όριο με τούτες εδώ τις «Διακοπές στην Ίμπιζα», ένα σοκαριστικά προσβλητικό φιλμ γεμάτο ρατσιστικές αντιλήψεις και κακό χιούμορ που δεν συναντάς ούτε σε επιθεωρησιακά σκετσάκια στο Δελφινάριο! Εάν αυτό είναι το πρόσωπο της σημερινής «λαϊκής» κωμωδίας στη Γαλλία, τότε φρόνιμο θα ήταν να προμηθεύουν τους θεατές και με… κουβάδες, διότι η σακούλα εμετού δεν είναι πια αρκετή!

Πιο… υπέρβαρος, πιο γερασμένος και σε υποκριτικά «κέφια» που αρνούμαι να σχολιάσω, ο star του «Θεέ μου, Τι σου Κάναμε;» Κριστιάν Κλαβιέ ηγείται ενός μπουλουκιού ηθοποιών που σουλατσάρουν σαν τουρίστες στη δύσμοιρη Ίμπιζα, με σεναριακό άλλοθι τη συμφωνία της Καρόλ να επιτρέψει στον έφηβο γιο της να επιλέξει τον προορισμό των διακοπών τους, άπαξ και πάρει το απολυτήριό του με καλό βαθμό. Ο νεαρός επιλέγει το «νησί της αμαρτίας» γιατί εκεί ζει πια το πρώτο του αμόρε κι έτσι σύσσωμη αυτή η καινούργια «οικογένεια» παίρνει το πρώτο αεροπλάνο, στο οποίο ο Φιλίπ υποχρεώνεται να καθίσει δίπλα σε δύο άνδρες που… φιλιούνται! Το ομοφοβικό «αστειάκι» είναι το πρώτο μιας σειράς από φρικτά συντηρητικές παρατηρήσεις που κάνει το φιλμ σε σχέση με τον σύγχρονο κοινωνικό βίο και που, ειλικρινά, μόνο γέλιο δεν προκαλούν.

Το lifestyle των clubbers, η χρήση ναρκωτικών, ο γυμνισμός, η κουλτούρα του «new age» και η οικολογική συνείδηση είναι μερικοί ακόμη στόχοι κανιβαλισμού αυτής της αθλιότητας, η οποία κάνει ταυτόχρονη πρεμιέρα με Γαλλία και… Ουκρανία (sic) στη χώρα μας, τιμώντας την κακογουστιά μέσω της στηλίτευσης του όποιου «εναλλακτικού» τρόπου ζωής σαν κάτι το δαχτυλοδειχτούμενο που πρέπει να αποφεύγεται από τους «νορμάλ» πολίτες. Αποκορύφωμα, η σκηνή με τα σκατά που «ποτίζουν» μία ευκατάστατη αλλά «άρρωστη» (διότι ανακυκλώνει!) οικογένεια Γάλλων στο νησί, μέρος μιας σεκάνς που περιλαμβάνει και την εμφάνιση ενός ανδρικού πισινού ως το πιο σοκαριστικό πράγμα στον κόσμο (η «καταλληλότητα» του έργου δεν επέτρεπε το full frontal γυμνό…). Εκεί, το κοινό θα δοκιμαστεί σκληρά και η σκέψη να εγκαταλείψει κανείς το σινεμά θα είναι η μόνη ώριμη επιλογή.

Φυσικά, σε όλη την ταινία ακούγεται σχεδόν αποκλειστικά η γαλλική γλώσσα, λες και είναι αυτή που επιλέγει ολόκληρος ο πλανήτης για να συνεννοηθεί πραγματικά. Εάν κάνετε κέφι τέτοιες κινηματογραφικές διακοπές, πάρτε κι ένα ελληνογαλλικό λεξικό μαζί σας, θα σας χρειαστεί για να ξεστομίζετε μεγαλοφώνως τα χείριστα υβρεολογήματα. Θεέ μου, πόσες μαλακίες πρέπει να υποστούμε στο σινεμά κι αυτό το καλοκαίρι;

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σας φαίνεται ακριβό το εισιτήριο για να πάτε να δείτε την τελευταία επιθεώρηση του Μάρκου Σεφερλή; Εδώ θα βρείτε κάτι ακόμη πιο τραγικό σε «χιούμορ». Σίγουρα ό,τι χειρότερο παρακολούθησα φέτος το καλοκαίρι (μέχρι στιγμής), αποτελεί προσβολή για κάθε έννοια της κινηματογραφικής ψυχαγωγίας.


MORE REVIEWS

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ

Ο Γκάρφιλντ θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μια βροχερή νύχτα έχασε τον αλητόγατο μπαμπά του, Βικ, και η μυρωδιά μιας πιτσαρίας τον οδήγησε στην αγκαλιά του μοναχικού Τζον κι ενός παντοτινού σπιτικού, μέχρι να προστεθεί στην παρέα τους και ο αγαθός σκύλος Όντι. Η κανονικότητα των δύο τετράποδων θ’ ανατραπεί όταν πέσουν θύματα απαγωγής και αναγκαστούν να γίνουν πιόνια μιας παράτολμης ληστείας με… δεσμούς από το παρελθόν!

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;