FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ (2012)

(THE CAMPAIGN)

  • ΕΙΔΟΣ: Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέι Ρόουτς
  • ΚΑΣΤ: Γουίλ Φέρελ, Ζακ Γκαλιφιανάκις, Τζέισον Σουντέικις, Ντίλαν ΜακΝτέρμοτ, Τζον Λίθγκοου, Νταν Άκροϊντ, Μπράιαν Κοξ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VILLAGE FILMS

Υποψήφιος χωρίς αντίπαλο για το Κογκρέσο, βρίσκεται ξαφνικά να μονομαχεί με αφελή τύπο, βαλτό μεγάλων τοπικών συμφερόντων. Στην «πολιτική» αντιπαράθεση θα μπουν όλα, μα… όλα τα μέσα!

Η ηθική και η ειλικρίνεια δεν είναι το δυνατό χαρτί της πολιτικής, ειδικά στις προεκλογικές περιόδους, κατά τις οποίες το βρώμικο παιχνίδι και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, με την αποκάλυψη σκανδάλων, έχουν αντικαταστήσει τον πολιτικό διάλογο. Αυτή την κοινή παραδοχή αξιοποιεί η ταινία του Τζέι Ρόουτς, με αρκετά βολικό χρονικό περιβάλλον την προεκλογική περίοδο των αμερικανικών εκλογών.

Οι «Υποψήφιοι», βέβαια, δεν είναι από τις ταινίες που θα βάλουν μπροστά το «σχόλιο». Μοιάζει περισσότερο σαν ένα μεγάλης διάρκειας σκετς του «Saturday Night Live», στο οποίο έχουν εμπειρία και οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας. Σε αντίθεση, όμως, με τις περισσότερες ταινίες που έχουν παρόμοια προέλευση και συνήθως μοιάζουν με μισοτελειωμένο αστείο, οι «Υποψήφιοι» είναι μια ολοκληρωμένη κωμωδία, με πλήρεις χαρακτήρες, αρκετό γέλιο και… το έχουν, τελικά, και το πολιτικό τους «σχόλιο».

Ο Καμ Μπρέιντι (Φέρελ) και ο Μάρτι Χάγκινς (Γκαλιφιανάκις) δε θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί. Ο πρώτος έχει καλοβολευτεί στη θέση του Congressman, το γουστάρει τρελά, ξέρει να παίζει το παιχνίδι των media και να καλοπιάνει τον κόσμο, ακόμη κι όταν διαρρέουν τα τηλεφωνήματά του στις γκομενίτσες που ξενοπηδάει. Όταν το παρακάνει, όμως, θεωρώντας ότι παίζει μόνος του μπάλα, δυο ισχυροί επιχειρηματίες, οι αδελφοί Μοτς (άμεση αναφορά αυτή στους αδελφούς Κοτς, που με τα λεφτά τους παίζουν στα δάχτυλα τις προεκλογικές καμπάνιες υποψηφίων στην Αμερική) «ανακαλύπτουν» από το πουθενά το Μάρτι.

Υπάλληλος στο τοπικό τουριστικό γραφείο, χαζοχαρούμενος και με οικογένεια που μοιάζει να ζει σε παιδική χαρά, κοουτσάρεται από τους Μοτς για να πάρει τη θέση του Μπρέιντι. Αυτό που παίζεται υπογείως είναι ότι οι ισχυροί αδελφοί χρειάζονται έναν αχυράνθρωπο, ώστε να περάσουν διατάξεις που θα τους επιτρέψουν να κάνουν την τοπική κοινωνία να δουλεύει με μισθούς Κίνας (σώπα, γίνονται τέτοια πράγματα;).

Σοκαρισμένος από την ανατροπή ο Μπρέιντι, δασκαλεμένος ο αφελής Χάγκινς, θα μπουκάρουν σε έναν προεκλογικό αγώνα με συνεχείς τρικλοποδιές, καρφώματα, παγίδες, video που διαρρέουν. Όταν τα μπουγαδόνερα και η κλωτσοπατινάδα ξεφύγουν από κάθε όριο, θα πέσουν μέχρι και ξώφαλτσες μπουνιές σε ένα μωρό, αλλά και στον… Άγκι του «The Artist»!

Φέρελ και Γκαλιφιανάκις, χωρίς να ξεχνούν τη μανιέρα τους, χτίζουν κανονικούς ρόλους και καταφέρνουν να βγάζουν γέλιο, αλλά και να μην τα κάνουν όλα λίμπα με τις σαρωτικές τους προσωπικότητες. Ίσως αυτό να οφείλεται στον συγκρατημένο Ρόουτς, που ενώ έχει εμπειρία κυρίως στην κωμωδία («Austin Powers», «Γαμπρός της Συμφοράς» και τα sequel τους), δείχνει να μην τραβάει στα κωμικά άκρα πολλές από τις σκηνές που φαίνεται ότι σήκωναν λίγο ακόμη ξεζούμισμα.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μόνο αν δεν αντέχεις με τίποτα το κωμικό στιλ του Φέρελ και του Γκαλιφιανάκις δεν πρόκειται να βρεις, αν όχι αστεία, τουλάχιστον πολύ ευχάριστη αυτή την κωμωδία.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Φέρελ και Γκαλιφιανάκις είναι αντίπαλοι για θέση στο Κογκρέσο και πιο fail… μπαίνεις και στη Βουλή των Ελλήνων. Το κανάλι της Βουλής, πάντως, δεν το πιάνει στο χιούμορ. Άμα το δει ο Νίκος Περάκης, ξέρεις τι θα κάνει μετά…