FreeCinema

Follow us

ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ (2014)

(EIN GESCHENK DER GOETTER)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Kομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Όλιβερ Χάφνερ
  • ΚΑΣΤ: Καταρίνα Σούμπερτ, Άνταμ Μπουσντούκος, Πάουλ Φάσναχτ, Καταρίνα Χάουτερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 102'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Μια ηθοποιός μένει άνεργη και το δημοτικό γραφείο εργασίας τής προτείνει να ασχοληθεί με μια ομάδα ανέργων, τους οποίους αυτή παρακινεί να ανεβάσουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή μέσα σε ένα κύμα διαφορετικών αντιδράσεων. Τράτζικ;

Φαντάσου να είσαι ηθοποιός και να σε απολύουν από το μοναδικό θέατρο της πόλης όπου μένεις. Μεγάλη απογοήτευση και την περνά από τα πρώτα λεπτά της ταινίας η Άννα, η ηρωίδα του Όλιβερ Χάφνερ. Εξουθενωμένη και χωρίς να έχει το κουράγιο ή τα μέσα να αναζητήσει την τύχη της σε μια μεγαλύτερη πόλη, η Άννα θα καταφύγει στο τοπικό γραφείο εργασίας, όπου θα της προτείνουν να απασχοληθεί σε κάτι που θα δώσει λύση και σε ένα δικό τους πρόβλημα. Η ιδέα είναι να επιβλέψει μια ομάδα ανέργων που περιμένει να εκπαιδευτεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα μηχανήματα έχουν καθυστερήσει και η λύση που βρίσκεται κάθε άλλο παρά τους ενθουσιάζει. Και εδώ που τα λέμε, πώς να ενθουσιάσει το θεατρικό παιχνίδι έναν ηλικιωμένο ξυλουργό, μια παχύσαρκη νταντά, μια μητέρα δυο παιδιών με πολλά προβλήματα, έναν αναλφάβητο πιτσιρικά, έναν καταχρεωμένο Έλληνα που θέλει να ανοίξει εστιατόριο, οι οποίοι μεταξύ άλλων αποτελούν την τάξη της;

Οι αντιδράσεις θα είναι άρνηση και ειρωνεία, αλλά σιγά-σιγά όλοι θα μπουν στο παιχνίδι. Όλοι θα μάθουν να είναι λίγο πιο ευγενικοί και συνεργάσιμοι και η Άννα θα χάσει λίγη από την ανυπομονησία και την υπεροψία της, ενώ όλοι μαζί κάνουν μια ανάγνωση της «Αντιγόνης» που θα καταλήξει στη θεατρική σκηνή. Οι έννοιες της αξιοπρέπειας και της τιμής είναι τα κοινά στοιχεία που θα βρουν οι «μαθητές» με το έργο και σε αυτά επιμένει και ο Χάφνερ, υπερτονίζοντάς τα πάντως χωρίς λόγο σε αρκετά σημεία, όταν βάζει τους χαρακτήρες να απαγγέλλουν ολόκληρα αποσπάσματα του έργου τού Σοφοκλή. Ωστόσο, η ταινία έχει ευαισθησία και αρκετό χιούμορ. Μη φανταστείς την τραγική κωμωδία τού «Άντρες με τα Όλα τους», στο οποίο αναπόφευκτα παραπέμπει και το «Δώρο των Θεών». Εδώ μιλάμε για Γερμανούς, που είναι πολύ πιο συγκρατημένοι από τους αυτοσαρκαστικούς Βρετανούς. Στον βασικό ρόλο η Καταρίνα Σούμπερτ κινείται άνετα ανάμεσα στην απογοήτευση και το πείσμα τής Άννας, ενώ δίπλα της ο Άνταμ Μπουσντούκος, γνωστός μας από το «Soul Kitchen» του Φατίχ Ακίν επαναλαμβάνει την περσόνα του φωνακλά Ελληνάρα, με φιλότιμο και καλή καρδιά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Χωράει χιούμορ σε μια ιστορία ανεργίας; Ο Όλιβερ Χάφνερ καταφέρνει να συνδυάσει αυτά τα δύο με αρκετή ευαισθησία για τους χαρακτήρες του. Η επιμονή του στο να αναλύσει το εύρημα της σύνδεσης με την «Αντιγόνη», όμως, αποδυναμώνει κάπως την ουσία της ιστορίας.


MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Δύο έφηβοι επιβιβάζονται κατά λάθος σε εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο αποδεικνύεται… χρονομηχανή που τους μεταφέρει στην εποχή των δεινοσαύρων! Με τους κινδύνους να είναι αμέτρητοι και τον χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά, οφείλουν να βρουν ασφαλή τρόπο επιστροφής στο σπίτι τους.

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ

Ο Γκάρφιλντ θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μια βροχερή νύχτα έχασε τον αλητόγατο μπαμπά του, Βικ, και η μυρωδιά μιας πιτσαρίας τον οδήγησε στην αγκαλιά του μοναχικού Τζον κι ενός παντοτινού σπιτικού, μέχρι να προστεθεί στην παρέα τους και ο αγαθός σκύλος Όντι. Η κανονικότητα των δύο τετράποδων θ’ ανατραπεί όταν πέσουν θύματα απαγωγής και αναγκαστούν να γίνουν πιόνια μιας παράτολμης ληστείας με… δεσμούς από το παρελθόν!