FreeCinema

Follow us

SHERLOCK HOLMES 2: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ (2011)

(SHERLOCK HOLMES: A GAME OF SHADOWS)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκάι Ρίτσι
  • ΚΑΣΤ: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζουντ Λο, Τζάρεντ Χάρις, Νούμι Ραπάς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 129’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VILLAGE FILMS

Με χούγια υπερευφυής ερευνητής, στην Αλβιόνα του 1891, τρώει… δεύτερο «πακέτο»: το μήνα μέλιτος του νιόπαντρου γιατρού και συνεργάτη του, μία τσιγγάνα μαλαγάνα, την πρώην – φόνισσα, τον…αδελφό του κι έναν ακαδημαϊκό, ο οποίος υποσκάπτει αθέατα εκρηκτικά το status quo στη Γηραιά.

Το όνομα του ενός είναι Σέρλοκ. Σέρλοκ Χολμς. Το όνομα του άλλου Ρίτσι. Γκάι Ρίτσι. Και μαζί αποδεικνύουν, πλέον πέραν πάσης υποψίας, ότι δεν είναι ένα… αταίριαστο ζευγάρι (που, ευτυχώς για τη Warner, «σκοτώνει» ως franchise), αλλά ότι τα αντίθετα έλκονται – αν και για το πόσο, όσον αφορά στους δύο ντετέκτιβ ως ζεύγος, το «Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» κραγιοναρισμένο γκαγκ παρενδυσίας είναι ακόμα αμφίσημα στοιχειώδες, αγαπητέ μου Γουότσον.

Της συνομοταξίας «κωμικής φιλίας Trans-Europe Express δράσης επιβιώσεων, οξύνουν ιατροδικαστικό whodunit Unabomber διαλευκάνσεων περιόδου με μουλωχτά εγκληματικό πολιτικό αχό», αυτή τη φορά η μυθοπλασία έχει πιο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία (τότε μία αποκρυφιστικά serial killer-ική συνωμοσία απειλή για την Αγγλία, τώρα ένα σχέδιο δολιοφθορών με στόχο την… ηγεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση!), κυρίως, όμως, έχει «αντίπαλο»: την πανόδετα εμβληματική μορφή του Μοριάρτι, τον οποίο εδώ βγάζει απ’ τον τάφο το φύσει παλιακό ντουέτο «βισάζ – γρέζι» του Χάρις.

Με απαύγασμα εκτέλεσης και action fun τις σεκάνς φωσφορικής αυτανάφλεξης στο τρένο και κορύφωσης μονομαχίας εγκεφάλων σ’ έναν καταρράκτη των Άλπεων, οι φαντεζί παρτίδες σκακιστικά επαγωγικής σκέψης (που αναλύουν τη δράση a priori ή a posteriori) είναι αυτές που αιχμαλωτίζουν το crowdpleaser θυμικό. Πλάι στο… «Snatch» αδρεναλίνης από το μοντάζ και τα εφέ εκκεντρικότητας χρονώσεων, που μαζί πυροκροτούν τις σασπένς λήψεις του Ρουσλό, οι αντιστάσεις σου έχουν φάει ήδη χώμα: από το περιόδου Βικτορίας μη κλασικά εικονογραφημένο vintage design που ασκεί τη νοημοσύνη, τις εμπνεύσεις και τις γνώσεις του σε βαγκονλί, τσαντίρια και σαλόνια Αγγλίας/Γαλλίας/Γερμανίας/Ελβετίας, το πλακατζίδικο Esquire φλέγμα των ανετότερων στα bromance pas de deux τους Ντάουνι Τζούνιορ – Λο, και τις σωματικά τσαμπουκαλίδικες κασκάντες.

Ο θεατής που είναι τέρας παρατήρησης (και όχι, δε χρειάζεται ο ήρωας του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ να είναι το προσωπικό σου λάβδανο), πάει σηκωτά σχεδόν στη Σκότλαντ Γιαρντ κροταλίσματα déjà vu του στόρι σκελετού, ενώ η «εκδίκηση της γυφτιάς» τεκταινομένων αποτελεί μάλλον clin d’oeil στο «Η Αρπαχτή» παρά εκδήλωση φιλμογραφικής νεύρωσης του πρώην κύριου Μαντόνα. Και έτσι, όμως, σχεδόν εξευτελίζοντας το νόμο «το original δεν πιάνεται απ’ το sequel», ο μεγεθυντικός φακός του Σέρλοκ συλλαμβάνει μία περιπέτεια μυστηρίου και θυμηδίας που τιμά την εποχή της, φτιάχνοντας θρύλο ύπουλα. Αν κάποτε εξιχνιαζόταν και το full nudity «κρυφό» πλάνο του Φράι…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Με τα χίλια, εάν graphic novel και Τζέιμς Μποντ σε φτιάχνουν ίσα κι όμοια. Ίσως όχι, αν είσαι συνταξιούχος και/ή πιουρίστας οπαδός της τρόικας «πίπα – καπελάκι – προχώ πνεύμα» των βιβλίων.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ο Σέρλοκ Χολμς κυνηγάει έναν καθηγητή Μοριάρτι, σκάνε και κάτι τσιγγάνοι, θυμήθηκα εκείνο με το Βέγγο, καλύτερο ήταν. Αν πας για να ρίξεις έναν υπνάκο, κάνει πολύ θόρυβο, δε θα κλείσεις μάτι.