FreeCinema

Follow us

Η ΑΔΕΡΦΗ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΗΣ ΣΟΥ (2012)

(YOUR SISTER'S SISTER)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λιν Σέλτον
  • ΚΑΣΤ: Έμιλι Μπλαντ, Μαρκ Ντάπλας, Ρόουζμαρι ΝτεΓουίτ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Η Άιρις προτείνει στον κολλητό της Τζακ να περάσει μερικές μέρες στο ειδυλλιακό εξοχικό της οικογένειάς της, για να ξεπεράσει το θάνατο του αδελφού του και πρώην συντρόφου της. Εκεί ο Τζακ θα συναντήσει την αδελφή τής Άιρις, Χάνα, να προσπαθεί να ξεπεράσει τον πρόσφατο χωρισμό της. Ένα μπουκάλι τεκίλα και την αιφνίδια άφιξη της Άιρις μετά, αναπάντεχα μυστικά και ψέματα κάνουν τη σχέση των τριών άνω κάτω…

Αυτό το χειροποίητο, σε μεγάλο βαθμό αυτοσχέδιο, παρεΐστικο, γυρισμένο σε 12 μόλις μέρες, φιλμικό πλάσμα θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό επιχείρημα υπέρ της γοητείας της απλότητας, ή του «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Προικισμένο με τρεις αυθεντικούς, χωρίς ίχνος επιτήδευσης ή υποκρισίας, ποιητές ήθους, μερικά πανέμορφα τοπία της άνευ προκαταλήψεων, αδάμαστης Φύσης, και ένα θαυμάσια ορθάνοιχτο φινάλε, που αφήνει αποκλειστικά στο θεατή την απόφαση για το μέλλον της πρωταγωνιστικής τριάδας, θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί σε έναν αφοπλιστικά συγκινητικό ύμνο στην ανοχή και στην αγάπη κάθε είδους (αδελφική, φιλική, ερωτική), που, ναι, είναι εν δυνάμει ανίκητη.

Θα μπορούσε, αλλά δεν μπορεί. Με αφετηρία ένα θάνατο και ένα χωρισμό μοιάζει να θέλει να ψηλαφίσει τον πόνο που προκαλεί μοιραία κάθε είδους αβάσταχτη απώλεια, αλλοιώνοντας χαρακτήρα και συμπεριφορά όσων μένουν πίσω. Χωρίς, όμως, ούτε μια στάλα δεικτικού, (αυτο)σαρκαστικού χιούμορ ή έστω κάποιες εξάρσεις θυμού να χρωματίζουν τις συχνά ψιθυριστές και ανούσιες κουβέντες των τριών ηρώων, η πρώτη – υπερβολικά… ρεαλιστική – ώρα του φιλμ κυλά εξουθενωτικά αργά. Μονότονα. Βαρετά. Και μετά έρχεται το τελευταίο 30λεπτο για να σε αποτελειώσει. Με μια απρόβλεπτη, τραβηγμένη από τα μαλλιά, κάθε άλλο παρά αληθοφανή και κατά λάθος αστεία σεναριακή ανατροπή, το φιλμ μεταμορφώνεται σε εναλλακτική ρομαντική κομεντί, που μπορεί να μην κουράζει πια, παύει, όμως, να πείθει. Έτσι, ούτε οι υπέροχα αφτιασίδωτοι Μπλαντ, Ντάπλας και ΝτεΓουίτ, ούτε η αγέρωχη Φύση, ούτε το έξυπνο, ατακτοποίητο φινάλε, που προωθεί την ιδέα του σχηματισμού μιας διαφορετικής – κόντρα στις συντηρητικές, παραδοσιακές νόρμες – οικογένειας δεν αρκούν για να διασώσουν το τελικό αποτέλεσμα από το βάλτο της ασημαντότητας.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Θα ήθελε και θα μπορούσε να είναι μακρινός, «μπάσταρδος» απόγονος της «Μεγάλης Ανατριχίλας», καθώς τώρα, όπως και τότε, κλεισμένοι σε ένα σπίτι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απώλεια με τολμηρές πράξεις αγάπης. Αν (αντίθετα με μένα) αγαπάς εκείνη την κλασική πλέον ταινία, ίσως ανεχτείς, όπως – όπως, αυτή την «Αδερφή της Αδερφής σου». Οι υπόλοιποι, δεν παίρνετε κανένα μαξιλάρι μαζί;


MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Δύο έφηβοι επιβιβάζονται κατά λάθος σε εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο αποδεικνύεται… χρονομηχανή που τους μεταφέρει στην εποχή των δεινοσαύρων! Με τους κινδύνους να είναι αμέτρητοι και τον χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά, οφείλουν να βρουν ασφαλή τρόπο επιστροφής στο σπίτι τους.

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ

Ο Γκάρφιλντ θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μια βροχερή νύχτα έχασε τον αλητόγατο μπαμπά του, Βικ, και η μυρωδιά μιας πιτσαρίας τον οδήγησε στην αγκαλιά του μοναχικού Τζον κι ενός παντοτινού σπιτικού, μέχρι να προστεθεί στην παρέα τους και ο αγαθός σκύλος Όντι. Η κανονικότητα των δύο τετράποδων θ’ ανατραπεί όταν πέσουν θύματα απαγωγής και αναγκαστούν να γίνουν πιόνια μιας παράτολμης ληστείας με… δεσμούς από το παρελθόν!