FreeCinema

Follow us

50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Εντάξει, υπάρχουν και μερικά προσωπικά facts που με συνδέουν με το κινηματογραφικό παρελθόν του Γουές Άντερσον, τα οποία δεν μπορούσα ν’ αποφύγω. Είχαν μια σημαδιακή, σχεδόν συμβολιστική αξία. Και εξηγούν λίγο καλύτερα την αγάπη μου για το σινεμά του.

Αυτές τις μέρες κάνει πρεμιέρα και στους ελληνικούς κινηματογράφους το «Moonrise Kingdom» (με έναν τίτλο που θα προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε…), η πρόσφατη ταινία – άνοιγμα του 65ου Φεστιβάλ των Καννών, που σπάει ταμεία σε limited release στις ΗΠΑ και ενδέχεται να γίνει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της καριέρας του. Πέρα από τα νούμερα, το σινεμά του Άντερσον είναι φτιαγμένο από καλοκαδραρισμένες εμμονές και στοιχεία φετίχ εικόνων που μαρτυρούν ξεκάθαρα τη ματιά του ως δημιουργού. Είναι ένας από τους σκηνοθέτες που αγαπώ και ένας από τους ελάχιστους που δεν έχουν κάνει ποτέ τη λάθος κίνηση. Ακόμη.

Η λίστα που ακολουθεί συγκεντρώνει μερικές άχρηστες και μη πληροφορίες για την Τέχνη του, τις αναφορές του και το πώς σμίξαμε σ’ αυτόν τον κόσμο, από πολύ νωρίς. Αν δε σε νοιάζει ο Γουές Άντερσον, λυπάμαι για σένα. Απλά.

41

COMMERCIALS.


Στο παρελθόν έχει γυρίσει και άλλα διαφημιστικά spots, για την AVON, την ΙΚΕΑ, τη Sony, τη Hyundai, το εμφιαλωμένο νερό Dasani και τη Stella Artois.

42

FANTASTIC MR. FOX.


Το επόμενο φιλμ του Άντερσον είναι δουλεμένο με την τεχνική του stop motion animation, ιδέα που φλέρταρε από την εποχή του «Life Aquatic». Με το «Fantastic Mr. Fox» (2009), ο σκηνοθέτης ήταν υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία animated ταινίας. Το έχασε εξαιτίας του «Up». Αποδεκτό.

43

ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Το παραμύθι στο οποίο βασίστηκε η ταινία ήταν το πρώτο βιβλίο που είχε αποκτήσει στη ζωή του ο Άντερσον.

44

ΓΚΑΡΝΤΑΡΟΜΠΑ.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Η γκαρνταρόμπα του κυρίου Φοξ είναι βασισμένη πάνω σε κοστούμια που φορά συνήθως ο σκηνοθέτης.

45

HELVETICA BOLD.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Το «Fantastic Mr. Fox» είναι η πρώτη ταινία του Άντερσον που δεν περιλαμβάνει το σήμα κατατεθέν της σεκάνς σε slow-motion. Επίσης, η γραμματοσειρά που έχει χρησιμοποιηθεί για τους τίτλους δεν είναι (για πρώτη φορά στη φιλμογραφία του!) Futura Bold, αλλά Helvetica Bold.

46

ΤΖΑΡΒΙΣ ΚΟΚΕΡ.


Το μεγαλύτερο μέρος των ηχογραφήσεων των διαλόγων έγινε σε φυσικά locations που αντιστοιχούσαν σε εκείνα των σκηνών (δάση, μια σοφίτα, ένας στάβλος κλπ.). Πιο άτυχος από όλο το καστ ήταν ο Τζάρβις Κόκερ (των Pulp) που κρατούσε το ρόλο του αφηγητή της ιστορίας και κατέληξε στις… deleted scenes, μετά από αποδοκιμαστικά σχόλια στα test screenings.

47

ΛΙΣΤΕΣ.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Πέντε από τις πιο αγαπημένες ταινίες του Άντερσον είναι το «Rosemary’s Baby» (1968), το «A Clockwork Orange» (1971), το «Trouble in Paradise» (1932), το «Toni» (1935) και το «Who’s Afraid of Virginia Woolf?» (1966). Μερικούς τίτλους ακόμη θα βρεις σε αυτή τη λίστα από κυκλοφορίες της Criterion.

48

MOONRISE KINGDOM.


Το «Moonrise Kingdom» (2012), η έβδομη μεγάλου μήκους ταινία του, επιλέχθηκε να είναι το opening του 65ου Φεστιβάλ των Καννών. Στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα προσωπικό homage στον 12χρονο εαυτό του!

49

ΣΟΥΞΕ.


Η ταινία άνοιξε σε μόλις τέσσερις αίθουσες και, με εισπράξεις πρώτου τριημέρου 522.996 δολάρια, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ ανοίγματος σε limited release που κρατούσε για χρόνια το «Brokeback Mountain» (2005) στις ΗΠΑ.

50

DO YOU LIKE TO READ?


Το site του Entertainment Weekly παρουσίασε (σε αποκλειστικότητα) στις 7 Ιουνίου ένα animated video με παρουσιαστή το χαρακτήρα που υποδύεται ο Μπομπ Μπάλαμπαν στο «Moonrise Kingdom», στο οποίο οπτικοποιούνται αποσπάσματα από τα έξι φανταστικά βιβλία που έκλεψε η 12χρονη ηρωίδα του φιλμ, Σούζι (Κάρα Χέιγουορντ).