FreeCinema

Follow us

50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Εντάξει, υπάρχουν και μερικά προσωπικά facts που με συνδέουν με το κινηματογραφικό παρελθόν του Γουές Άντερσον, τα οποία δεν μπορούσα ν’ αποφύγω. Είχαν μια σημαδιακή, σχεδόν συμβολιστική αξία. Και εξηγούν λίγο καλύτερα την αγάπη μου για το σινεμά του.

Αυτές τις μέρες κάνει πρεμιέρα και στους ελληνικούς κινηματογράφους το «Moonrise Kingdom» (με έναν τίτλο που θα προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε…), η πρόσφατη ταινία – άνοιγμα του 65ου Φεστιβάλ των Καννών, που σπάει ταμεία σε limited release στις ΗΠΑ και ενδέχεται να γίνει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της καριέρας του. Πέρα από τα νούμερα, το σινεμά του Άντερσον είναι φτιαγμένο από καλοκαδραρισμένες εμμονές και στοιχεία φετίχ εικόνων που μαρτυρούν ξεκάθαρα τη ματιά του ως δημιουργού. Είναι ένας από τους σκηνοθέτες που αγαπώ και ένας από τους ελάχιστους που δεν έχουν κάνει ποτέ τη λάθος κίνηση. Ακόμη.

Η λίστα που ακολουθεί συγκεντρώνει μερικές άχρηστες και μη πληροφορίες για την Τέχνη του, τις αναφορές του και το πώς σμίξαμε σ’ αυτόν τον κόσμο, από πολύ νωρίς. Αν δε σε νοιάζει ο Γουές Άντερσον, λυπάμαι για σένα. Απλά.

21

SWEET AFTON.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Η άγνωστη μάρκα των τσιγάρων που καπνίζει η Μάργκοτ είναι ιρλανδέζικη και είχε καταργηθεί από τα 70′s. Ο Άντερσον λέει στη DVD έκδοση της Criterion πως ήταν σκόπιμο, ως αναφορά στη δεκαετία, αλλά και για να τονίσει κάπως εκκεντρικά τον κρυφό εθισμό της ηρωίδας στο κάπνισμα.

22

ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ.


Ο Γουές Άντερσον προτάθηκε για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για το «The Royal Tenenbaums». Είναι η πρώτη από τις δύο υποψηφιότητες που έχει (μέχρι σήμερα).

23

INTRO.


Η εισαγωγή του φιλμ, με την αφήγηση και τη σύσταση των χαρακτήρων, είναι μια αναφορά στο «The Magnificent Ambersons» (1942) του Όρσον Γουέλς. Οι τίτλοι αρχής παραπέμπουν στο ίδιο πλάνο από το «The Red Shoes» (1948) των Πάουελ και Πρέσμπεργκερ.

24

ΤΣΑΡΛΙ ΜΠΡΑΟΥΝ.


Το απόσπασμα με τους χαρακτήρες του Τσαρλς Μ. Σουλτς που βλέπουμε στο φιλμ προέρχεται από τη μικρού μήκους τηλεταινία «A Charlie Brown Christmas» (1965). Ο Άντερσον είναι fan της σειράς comic των «Peanuts» και αγαπά τον Τσάρλι Μπράουν (κι εγώ).

25

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Το 2003 βρέθηκα στο Χιούστον του Τέξας. Ανακάλυψα σχεδόν όλα τα locations όπου γυρίστηκε το «Rushmore». Το κουρείο ήταν συγκινητικά ίδιο. Το πατρικό σπίτι δίπλα στο νεκροταφείο ήταν το δυσκολότερο να βρεθεί! Ήμουν ευτυχισμένος.

26

THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU.


Το 2004 είναι η χρονιά του «The Life Aquatic with Steve Zissou». Η ταινία είναι αφιερωμένη στον Ζακ-Ιβ Κουστό, προφανώς.

27

ΜΠΕΛΑΦΟΝΤΕ.


Το πλοίο του Κουστό ονομαζόταν Calypso. Το πλοίο του Στιβ Ζίσου ονομάζεται Belafonte. Ο Χάρι Μπελαφόντε έκανε καριέρα τραγουδώντας calypso. Το’ πιασες;

28

BUCKAROO BANZAI.


Η σεκάνς των τίτλων τέλους, με το καστ να περπατά υπό τους ήχους του «Queen Bitch» του Ντέιβιντ Μπόουι, είναι homage στο… «The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension» (1984).

29

THE BELAFONTE TOUR.


Το μουσικό θέμα που ακούγεται στη σκηνή της tour στο πλοίο του Στιβ Ζίσου προέρχεται από το soundtrack των «Royal Tenenbaums», αλλά είναι παιγμένο… ανάποδα!

30

ΜΟΡΙΚΟΝΕ.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Τα γυαλιά του Μάικλ Γκαμπόν στην ταινία αποτελούν αναφορά στον Ένιο Μορικόνε και το σκελετό των γυαλιών του!