FreeCinema

Follow us

50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Εντάξει, υπάρχουν και μερικά προσωπικά facts που με συνδέουν με το κινηματογραφικό παρελθόν του Γουές Άντερσον, τα οποία δεν μπορούσα ν’ αποφύγω. Είχαν μια σημαδιακή, σχεδόν συμβολιστική αξία. Και εξηγούν λίγο καλύτερα την αγάπη μου για το σινεμά του.

Αυτές τις μέρες κάνει πρεμιέρα και στους ελληνικούς κινηματογράφους το «Moonrise Kingdom» (με έναν τίτλο που θα προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε…), η πρόσφατη ταινία – άνοιγμα του 65ου Φεστιβάλ των Καννών, που σπάει ταμεία σε limited release στις ΗΠΑ και ενδέχεται να γίνει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της καριέρας του. Πέρα από τα νούμερα, το σινεμά του Άντερσον είναι φτιαγμένο από καλοκαδραρισμένες εμμονές και στοιχεία φετίχ εικόνων που μαρτυρούν ξεκάθαρα τη ματιά του ως δημιουργού. Είναι ένας από τους σκηνοθέτες που αγαπώ και ένας από τους ελάχιστους που δεν έχουν κάνει ποτέ τη λάθος κίνηση. Ακόμη.

Η λίστα που ακολουθεί συγκεντρώνει μερικές άχρηστες και μη πληροφορίες για την Τέχνη του, τις αναφορές του και το πώς σμίξαμε σ’ αυτόν τον κόσμο, από πολύ νωρίς. Αν δε σε νοιάζει ο Γουές Άντερσον, λυπάμαι για σένα. Απλά.

11

ΜΠΙΛ ΜΑΡΕΪ.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Ο Μπιλ Μάρεϊ είχε πάθει τέτοια ζημιά με το σενάριο του «Rushmore», που θα δεχόταν να παίξει στην ταινία ακόμη και τζάμπα. Έπραξε σωστά. Προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα δεύτερου ανδρικού ρόλου και η καριέρα του αναγεννήθηκε.

12

THE KINKS.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Ο Άντερσον ήθελε να χρησιμοποιήσει μονάχα τραγούδια των The Kinks για το soundtrack του «Rushmore».

13

ΕΓΩ. ΚΑΙ ΤΟ RUSHMORE.


Μάλλον ευθύνομαι σοβαρά για το ότι το «Rushmore» προβλήθηκε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Η εταιρεία ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ (που είχε τα δικαιώματα της Disney για τη ντόπια αγορά τότε) με είχε καλέσει να δω το φιλμ και να δώσω τη συμβουλή μου, γιατί δεν ήξερε τι να το κάνει! Είδα την ταινία μόνος μου. Βγήκα από την αίθουσα του γραφείου διανομής, κατευθύνθηκα προς το marketing και απείλησα ανθρώπινες ζωές για να βγει στα σινεμά.

14

ΕΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟ.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Ο Μπιλ Μάρεϊ ήταν το αγαπημένο μου εξώφυλλο του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ. Τεύχος 103, Ιούλιος 1999. Με στολή βατραχανθρώπου. Θα είχα παραιτηθεί αν δεν γινόταν εξώφυλλο αυτή η πόζα! (Το έκανα ένα μήνα αργότερα, anyway.)

15

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.


Η τελευταία κριτική που έγραψα στο περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ ήταν για το «Rushmore». Έμελλε να είναι κάπως συμβολικό. «Το σήμερα υπάρχει για λίγο…» – ακόμη, έπρεπε να συμπλήρωνα.

16

THE ROYAL TENENBAUMS.


Το «The Royal Tenenbaums» (2001) είναι η πρώτη ταινία του Άντερσον που δε γυρίστηκε στο Τέξας.

17

Ο ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΤΕΝΕΝΜΠΑΟΥΜ.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

Αν πας στην 144th Street & Convent Avenue της Νέας Υόρκης, στην περιοχή του Χάρλεμ, θα βρεις το περίφημο σπίτι της οικογένειας. Είχε ενοικιασθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων και οι production designers της ταινίας είχαν επιμεληθεί την εκ νέου, πλήρη επίπλωσή του.

18

ΜΗΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ.


50. ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΕΣ.

O χαρακτήρας της Έθελιν Τένενμπαουμ βασίστηκε πάνω στη μητέρα του σκηνοθέτη, με την Αντζέλικα Χιούστον να φοράει μέχρι και τα γυαλιά εκείνης.

19

ΠΑΓΚΟΝΤΑ.


Ο Κουμάρ Παλάνα (ο διαβόητος Παγκόντα στο φιλμ), πριν γίνει μόνιμο μέλος της «συμμορίας» του καστ των ταινιών του Άντερσον, δούλευε στο αγαπημένο καφέ του σκηνοθέτη, στο Ντάλας.

20

THE ROLLING STONES.


Όπως και στις περισσότερες ταινίες του Άντερσον, έτσι και στους «Royal Tenenbaums» ακούμε τραγούδια των Rolling Stones. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βλέπουμε και το εξώφυλλο του album «Between the Buttons».