FreeCinema

Follow us

VICE: Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ (2015)

(VICE)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπράιαν Α. Μίλερ
  • ΚΑΣΤ: Άμπιρ Τσίλντερς, Μπράιαν Γκρίνμπεργκ, Τόμας Τζέιν, Μπρους Γουίλις
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ / SEVEN FILMS

Επιχειρηματίας της τεχνολογίας δημιουργεί θέρετρο, όπου κάθε «κουνημένος» εγκέφαλος μπορεί να απολαύσει βία και σεξ σε απάνθρωπες εκδοχές. Για τον ιδιοκτήτη δεν πειράζει, αφού τα θύματα είναι ανθρωποειδή, που μετά από κάθε θάνατο «διορθώνονται». Τα πράγματα, όμως, ταράζονται, όταν ένα από αυτά αρχίζει να έχει αναμνήσεις.

Η ιδέα για το σενάριο της «Πόλης της Βίας» δεν είναι καθόλου κακή. Με λίγη σκέψη, λίγο ταλέντο, λίγη δουλειά και λίγο… budget, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία φαντασίας, που να ασχολείται με τα όρια της βίας και της τεχνολογίας. Όχι ότι δεν έχει ξαναγίνει. Το «Επαναστάτης της Νύχτας» (Westworld) του 1973 με τον Γιουλ Μπρίνερ σε αυτό το πεδίο έπαιζε. Μόνο που ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον. Σε αυτή τη νέα ταινία δεν υπάρχει απολύτως τίποτα από τα παραπάνω και το αποτέλεσμα είναι εντελώς ανυπόφορο από κάθε πλευρά.

Στο θέρετρο που διευθύνει ο Μπρους Γουίλις, παίζοντας χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να βάλει έστω και λίγο χρώμα «κακού» στην ερμηνεία του (μάλλον είχε επίγνωση του τι παίζει, οπότε είπε «άει στα κομμάτια»), μπορείς να δείρεις, να βιάσεις, να σκοτώσεις χωρίς καμία συνέπεια. Ο λόγος είναι ότι τα θύματα είναι τεχνητά ανθρωποειδή πλάσματα, που μοιάζουν ακριβώς σαν άνθρωποι, αλλά έχουν τη δυνατότητα να ζουν πολλές φορές, ακόμη κι αν σκοτωθούν πάνω στο «παιχνίδι».

Ένα από αυτά, η «Κέλι», είναι διαφορετικό. Έχει αναμνήσεις και μετά τον αναπρογραμματισμό της. Θα αποδράσει και θα ανακαλύψει ότι δημιουργός τού «είδους» της είναι ένας μηχανικός που την έπλασε κατ’ εικόνα της νεκρής του γυναίκας κλπ κλπ. Παράλληλα, ένας αστυνομικός, που δεν γουστάρει ό,τι συμβαίνει στο θέρετρο, μπαίνει και τα κάνει λίμπα. Αυτά σε σχέση με την ιστορία. Έστω κι έτσι, θα μπορούσε κάποιος να το δει σαν διασκεδαστικό b-movie. Όταν, όμως, κανείς δεν προσπαθεί έστω και λίγο (ή δεν μπορεί) να παίξει και το γύρισμα είναι απλώς της συμφοράς, με μάχες όπου οι «κακοί» σπάνε ρεκόρ αστοχίας και πέφτουν με τον πρώτο πυροβολισμό, σηκώνεις τα χέρια ψηλά…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Προτίμησε να βρεις κάπου και να δεις τον «Επαναστάτη της Νύχτας» για μια καλύτερη εκδοχή ενός theme park με τεχνητά πρόσωπα. Ο μόνος λόγος ύπαρξης του «Vice» είναι να ενισχύσει τα έσοδα του Μπρους Γουίλις, που βαριέται και να παίξει.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι κάτι δύστυχα ανθρωποειδή και τους αλλάζουν τον αδόξαστο σε θέρετρο για ματσωμένους. Και για τα ένσημα του Μπρους.