FreeCinema

Follow us

ΜΑΝΤΕΛΑ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (2013)

(MANDELA: LONG WAY TO FREEDOM)

  • ΕΙΔΟΣ: Βιογραφικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζάστιν Τσάντγουικ
  • ΚΑΣΤ: Ίντρις Έλμπα, Νεϊόμι Χάρις, Ρόμπερτ Χομπς, Τέρι Φίτο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 141’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VILLAGE FILMS

Η ζωή του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα από τη στιγμή της πολιτικής του αφύπνισης, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης φυλάκισής του, μέχρι την αποφυλάκισή του και την ώρα της δικαίωσης, όπως και της εκλογής του στη θέση του Προέδρου.

Τι μπορεί να φαντάζεται κανείς ότι περιλαμβάνει ένα τυπικό βιογραφικό δράμα; Μια ματιά στην παιδική ηλικία, ενθουσιώδη νεότητα, την κρίσιμη στιγμή που η προσωπικότητα διαμορφώνεται και καθορίζει τη στάση ζωής, προσωπικές στιγμές, δράματα, κρίσεις, αναγνώριση και δικαίωση, ένα… τραγούδι των U2 (για όνομα του Θεού) στους τίτλους τέλους. Ε λοιπόν, ο «Μαντέλα» τα έχει όλα, αλλά τα έχει τόσο στερεοτυπικά, τόσο βιαστικά ειπωμένα για να τα προλάβει όλα, τόσο χωρίς έκπληξη, που με το καθηλωμένο καλλιτεχνικό αποτέλεσμά του, αποτυγχάνει να εξυψώσει την προσωπικότητα που θέλει να δοξάσει.

Ο τρόπος, με τον οποίο έχει γραφτεί το σενάριο και έχει γυριστεί (παρά την απόλυτη επάρκεια σε τεχνικό επίπεδο), θυμίζει βιογραφική τηλεταινία ή mini σειρά – και όχι κάποια που να ανήκει στην σημερινή, χρυσή εποχή της τηλεόρασης. Μια ζωή που αφηγείται επεισόδιο προς επεισόδιο, με αγωνία να χωρέσουν τα πάντα, έστω και επιφανειακά, μοιάζει με βιογραφικό επί της οθόνης και όχι με κινηματογραφική εκδοχή τής ζωής ενός συναρπαστικού προσώπου.

Ο Τζάστιν Τσάντγουικ δε σκέφτηκε ότι μια ταινία για μια μεγάλη προσωπικότητα, για έναν άνθρωπο που ενέπνευσε πλήθη και προκάλεσε μια μεγάλη αλλαγή, χρειάζεται και η ίδια ένα άγγιγμα έμπνευσης και όχι μια απλή παράθεση γεγονότων. Οι σκηνές είναι καλογυρισμένες και το σενάριο πιστό στην αυτοβιογραφία του Μαντέλα, όμως, απουσιάζει το πνεύμα του, που θα έδιναν μικρές λεπτομέρειες ή ένα σενάριο εστιασμένο σε μια πιο συγκεκριμένη περίοδο και όχι σε ολόκληρη τη ζωή του. Από τη στιγμή που αρχίζει η ταινία, σε μια σκηνή που δείχνει παιδάκια να παίζουν σε ένα ηλιόλουστο χωράφι, δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την κατεύθυνση που ακολουθεί ο Τσάντγουικ.

Από εκεί και πέρα, μοιάζει αναπόφευκτη η αφήγηση γεγονότων με τη σειρά, η συμμετοχή του Μαντέλα σε πράξεις εξέγερσης, οι γάμοι του, η δίκη και η φυλάκισή του για 27 χρόνια, θάνατοι που πλήττουν την οικογένεια, η σύγκρουσή του με τη δεύτερη γυναίκα του, Γουίνι, η αποφυλάκιση και η άνοδός του στην εξουσία. Ό,τι δεν μπορεί να μεταφέρει η σκηνοθεσία, τουλάχιστον σώζει η ερμηνεία του Ίντρις Έλμπα, ενός ηθοποιού που φυσιογνωμικά μοιάζει πολύ λίγο στο Μαντέλα. Η αφοσιωμένη του ερμηνεία, όμως, προσθέτει το πάθος και το πνεύμα που απουσιάζουν από το φιλμ.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν διαβάζεις συστηματικά βιογραφίες ή σου αρέσουν οι κινηματογραφικές βιογραφίες – εγκυκλοπαίδεια, το «Ο Δρόμος προς την Ελευθερία» είναι η ταινία σου. Ψάχνεις κάτι περισσότερο ή μια βαθύτερη ματιά επάνω σε μια διάσημη προσωπικότητα που η ιστορία της είναι λίγο-πολύ γνωστή; Δε θα τα βρεις σε αυτή την εκδοχή της βιογραφίας τού Μαντέλα.


MORE REVIEWS

ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Νεαρή μοναχή φεύγει σχεδόν κρυφά από μοναστήρι και επισκέπτεται το πλησιέστερο νοσοκομείο με ασαφή αφορμή «προβλήματος υγείας». Κατά την επιστροφή της, θα πέσει θύμα επίθεσης σε απομονωμένη περιοχή. Ο αστυνομικός επιθεωρητής που θ’ αναλάβει την υπόθεση θα παθιαστεί με την περίπτωση της κοπέλας και θα επιδείξει υπέρμετρο ζήλο για την επίλυσή της.

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Βασισμένο στους χαρακτήρες του Ίκαρου και του Δαίδαλου από την ελληνική μυθολογία, το φιλμ του Κάρλο Βόγκελε αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση animation που αξίζει ν’ αναζητήσετε και να παρακολουθήσετε στη μεγάλη οθόνη.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ

Προκειμένου ν’ αποκτήσει γνώσεις από πρώτο χέρι περί οικονομικής κρίσης και σύγχρονων συνθηκών εργασίας, για τις ανάγκες του νέου της βιβλίου, Παριζιάνα συγγραφέας μεταβαίνει στη Νορμανδία και πιάνει δουλειά ως… καθαρίστρια.

TOP GUN: MAVERICK

Για να μην αποχαιρετίσει τη θέση του ανάμεσα στους εν ενεργεία καλύτερους ιπτάμενους του Ναυτικού, ο Πιτ Μίτσελ υποχρεώνεται να εκπαιδεύσει ομάδα αποσπασμένων πτυχιούχων, οι οποίοι πρόκειται ν’ αναλάβουν την πλέον ριψοκίνδυνη αποστολή καταστροφής μυστικών εγκαταστάσεων παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε χώρα εχθρική προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ

Στο Σικάγο του 1956, το οργανωμένο έγκλημα χρησιμοποιεί το κατάστημα ρούχων ενός Βρετανού κόπτη για «βιτρίνα» των χρηματαποστολών του. Όλα πάνε ρολόι, μέχρι τη στιγμή που ο πληγωμένος από σφαίρα γιος ενός μεγαλογκάνγκστερ αναζητά καταφύγιο στο ραφείο του μαγαζιού.