FreeCinema

Follow us

Η ΚΛΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΕΩΣ ΤΙΣ 7 (1962)

(CLÉO DE 5 À 7)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανιές Βαρντά
  • ΚΑΣΤ: Κορίν Μαρσάν, Αντουάν Μπουρσεγιέ, Μισέλ Λεγκράν, Ντοροτέ Μπλανκ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA FILMS

Μια επιτυχημένη νεαρή τραγουδίστρια περνά δύο ώρες τριγυρίζοντας στο Παρίσι, αγωνιώντας για τα ιατρικά αποτελέσματα που θα αποφανθούν αν πάσχει ή όχι από καρκίνο.

Με το τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά της στο σινεμά, ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ (το περσινό «Πρόσωπα & Ιστορίες») και τις δεκάδες ρετροσπεκτίβες που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως για το συνολικό της έργο, το 2018 θα μπορούσε να θεωρείται η χρονιά της Ανιές Βαρντά, καθώς η αιώνια (και σχεδόν αιωνόβια) έφηβη συμπληρώνει φέτος το ενενηκοστό έτος του βίου της. Η «νονά» του Γαλλικού Νέου Κύματος των ‘60s, και εν μέσω της διεθνούς επιτυχίας του κινήματος κυρίως μέσω των ανδρών της «παρέας» (μεταξύ αυτών και ο σύζυγός της, Ζακ Ντεμί), γύρισε το 1962 την ταινία που ανέδειξε (και) τη δική της, ιδιοσυγκρασιακή αξία, την εκ πρώτης όψεως «γλυκιά» αλλά τελικά και ουσιαστικά ανατρεπτική, δραματική κομεντί που, αν και εν μέρει φαίνεται κάπως παλιομοδίτικη, παραμένει ακόμη και σήμερα πρωτοποριακή.

Με την αφήγηση να εστιάζει σε μόλις δύο (μιάμιση, για την ακρίβεια) ώρες σε αληθινό χρόνο και με την αίσθηση ενός μονοπλάνου, η κάμερα ακολουθεί τη νευρική αναμονή της Κλεό, της όμορφης pop τραγουδίστριας, για τα αποτελέσματα μιας εξέτασης που θα καθορίσει το μέλλον της. Σε αυτό το λειψό δίωρο, η κάπως χαζοβιόλα Κλεό (με το πραγματικό της όνομα να είναι Φλοράνς) θα βγει για ψώνια με τη βοηθό της, θα επισκεφθεί ένα μέντιουμ, θα πάει για έναν σύντομο, νευρικό καφέ, θα γυρίσει σπίτι της να ηρεμήσει, όμως εκεί θα τσακωθεί με τον ώριμο εραστή της και με τους δημιουργούς των τραγουδιών της και, στην πορεία προς το νοσοκομείο για την παραλαβή των αποτελεσμάτων, η γνωριμία και το flirt με έναν στρατιώτη θα αλλάξει τη σκοπιά των αντιλήψεών της. Η Βαρντά, στο σύνολο της φιλμογραφίας της αλλά ίσως πιο χαρακτηριστικά στην εν λόγω ταινία, ασχολείται με μεθοδική λεπτομέρεια με τη διαχείριση του χρόνου και τον αντιφατικό αντικατοπτρισμό εικόνων και συμβολισμών, και απαιτεί από τον θεατή το ίδιο ενδιαφέρον: η Κλεό κατεβαίνει τις σκάλες του κτηρίου και κοιτάζεται στον καθρέφτη, όμως κοιτάζει και τον περίγυρό της. Το τζάμι του ζαχαροπλαστείου λειτουργεί ως άλλος καθρέφτης και η Κλεό «βλέπει» μέσα του και την εξωτερική εικόνα της pop star αλλά και την εσωτερική τής ψυχικής της ανασφάλειας. «Πάντα πιστεύω πως όλοι με κοιτούν, αλλά μόνο εγώ με κοιτάζω», παραδέχεται σε μια μορφή εσωτερικού μονολόγου. Η βιτρίνα του μαγαζιού με τα καπέλα όπου κάνει μια παρορμητική και εντελώς άχρηστη αγορά, κι αργότερα τα παράθυρα του tram και ο αντικατοπτρισμός στη λιμνούλα του πάρκου, όλα αφηγούνται μια εντελώς διαφορετική ιστορία από το εύκολο «φαίνεσθαι» της εξωτερικής εμφάνισης, ενώ οι περαιτέρω αντιφατικοί συμβολισμοί αναδεικνύουν την εσωτερική αναταραχή της συναισθηματικά μπερδεμένης κοπέλας – το μελωδικό τραγούδι της, που ακούγεται στο πολύβουο café με την αηδιαστική (και, στην εποχή μας, σοκαριστική) εικόνα ενός ηλικιωμένου που καταπίνει ζωντανά βατράχια, αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα.

Μέσα σε αυτές τις δύο ώρες, η Κλεό αποβάλλει σταδιακά στρώματα της persona της, κάνοντας ένα ταξίδι προσωπικής ενδοσκόπησης, και επιστρέφει στη Φλοράνς, στον εαυτό της, συμβολικά αφαιρώντας την ξανθιά της περούκα και βολτάροντας στην πόλη με τους αμέτρητους καθρέπτες, αγνώριστη, πιο ώριμη, ελεύθερη ίσως για πρώτη φορά, λίγο πριν τη στιγμή που πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με τη «μοίρα» της, με τα ερωτήματα που αναπόφευκτα υποβάλλει η ιδέα της θνητότητάς μας.

Η Βαρντά δημιούργησε εδώ τόσο μια ανάλαφρα υπαρξιακή ιστορία όσο και μια ειλικρινά και εκλεπτυσμένα φεμινιστική ταινία, που δεν «φωνάζει» πολεμικά στον θεατή, παρά τον γοητεύει μέσα στα θέματα με τα οποία ασχολείται, τα οποία και υπερβαίνουν τα πεζά όρια του φύλου. Ναι μεν η Κλεό / Φλοράνς είναι γυναίκα, με ανασφάλειες και κοινωνικές «ταμπέλες» που καθορίζονται αποκλειστικά λόγω του φύλου της, είναι όμως και ένα άτομο, μια ανθρώπινη ψυχή και ένα αβέβαιο (από πλευράς υγείας) σώμα, που αναγκάζεται να φιλοσοφήσει την ύπαρξή του και να αναθεωρήσει όσον αφορά τις προτεραιότητες, ακόμα και τις αξίες του. Και αυτό το πανανθρώπινο θέμα, δοσμένο με μπρίο και μεγάλη ευαισθησία, είναι το πιο ουσιώδες στοιχείο που κάνει αυτή την (γυρισμένη πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες!) ταινία να θεωρείται ακόμα κλασική και σημαντική, πέραν του ιστορικού της ενδιαφέροντος, ως μιας από τις πιο φημισμένες που γύρισε ποτέ γυναίκα δημιουργός.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν είσαι του κλασικού σινεμά (γαλλόφωνου ή μη), τότε πρόκειται περί άχαστου παραδείγματος. Κάποια σημεία της ταινίας δεν έχουν «καλογεράσει» και ίσως φανούν παρωχημένα, όμως ο βασικός της πυρήνας, τα υπαρξιακά ζητήματα που θέτει και, ασφαλώς, το γεγονός πως τόσο η δημιουργός όσο και ο κεντρικός χαρακτήρας είναι γυναίκες (πράγμα σπάνιο, ειδικά στις μέρες της ανδροκρατούμενης Nouvelle Vague), την κάνουν μοναδική από πολλές απόψεις. Επίσης, αν δεν γνωρίζεις το συνολικό έργο της Ανιές Βάρντα και θα ήθελες να ξεκινήσεις από κάπου, αυτή είναι η ιδανικότερη αρχή.


MORE REVIEWS

ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΣΧΕΣΗ

Ανίκανη να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία ενός τροχαίου που κόστισε τη ζωή της αδελφής του αρραβωνιαστικού της και του συζύγου εκείνης, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, η Άλισον συνειδητοποιεί πως τα χάπια της θεραπευτικής της αγωγής την έχουν εθίσει άσχημα σε μια συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία. Και πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο…

ΤΑ ΑΒΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Στη Σχολή των Κουνελιών, με το Πάσχα να πλησιάζει, όλοι εργάζονται πυρετωδώς για την ανάδειξη των νέων Φυλάκων των Χρυσών Αυγών για την εορταστική αυτή περίοδο. Όταν ο Μαξ γίνεται το πρώτο κουνέλι της πόλης που επιλέγεται ποτέ για ν’ αναλάβει αυτή την ευθύνη, ο Λίο, ένα κακό και πονηρό κουνέλι, αποφασίζει να καταστρώσει σχέδιο ώστε να εξαλείψει τα πασχαλινά αυγά και (κατ’ επέκταση) το ίδιο το Πάσχα, σε συνεργασία με τις αλεπούδες. Θα τους σταματήσουν ο Μαξ και οι φίλοι του;

UTAMA: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Ζεύγος ηλικιωμένων, το οποίο ζει στα απομονωμένα υψίπεδα της Βολιβίας, βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του τόπου του, εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου ανομβρίας.

Η ΛΕΪΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΗΣ

Η Λεϊλά πείθει τα τέσσερα αδέλφια της να συνεισφέρουν ό,τι έχουν και δεν έχουν ώστε να προβούν σε αγορά καταστήματος, κίνηση που κατά πάσα βεβαιότητα θα τους ξελασπώσει όλους οικονομικά. Ο πατέρας τους, όμως, έχει άλλα σχέδια για την οικογενειακή περιουσία.

Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ

Με στόχο να βρει χρηματοδότηση για τις πανεπιστημιακές της έρευνες, η Άλμα δέχεται να παραστήσει τη σύντροφο ενός ανθρωποειδούς robot για τρεις εβδομάδες και να παραδώσει το αποτέλεσμα της «εργασίας» της ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες γύρω από το συγκεκριμένο επιστημονικό project.