FreeCinema

Follow us

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ… ON CAMERA!


Μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Γιώργου Λάνθιμου, με αφορμή την έξοδο του «Κυνόδοντα» στις κινηματογραφικές αίθουσες, το 2009.

Σπανίζει ως φαινόμενο. Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν αγαπά τη θέση μπροστά από τον φακό της κάμερας, έστω κι αν έπαιξε στην ταινία της φίλης και συνεργάτιδάς του, Αθηνάς Τσαγγάρη («Attenberg»). Μ’ εμένα έτυχε να κάνει την εξαίρεση. Πρώτη φορά, στα χρόνια του «αμαρτωλού» κινηματογραφικού ντεμπούτου, με τον «Καλύτερό μου Φίλο». Μου είχε πει πως δεν κάνει τηλεόραση. Του είχα πει πως δε μου άρεσε η ταινία. Τα βρήκαμε στον Τζόναθαν Γκλέιζερ (!) και κάναμε τη συνέντευξη στο σπίτι του, με τον Χρήστο Πέτρου να μας βοηθάει στο γύρισμα. Μέχρι και το ρεύμα έπεσε! Ούτε που θυμάμαι που έχω βάλει αυτές τις κασέτες (ο Λάνθιμος θα με ευγνωμονεί γι’ αυτό)…

Τη δεύτερη φορά, λίγες μέρες πριν από την έξοδο του «Κυνόδοντα» στις ελληνικές αίθουσες, στα γραφεία της εταιρείας διανομής του φιλμ. Μονάχα με το βραβείο από τις Κάννες. Ούτε που φανταζόμασταν τι θ’ ακολουθούσε με τα Όσκαρ… Τυπικά επική σε διάρκεια η συνέντευξη, προβλήθηκε σε δύο μέρη από το CINEMaD. Μερικούς μήνες αργότερα, έβλεπα αποσπάσματά της να παίζουν μέχρι και σε δελτία ειδήσεων! Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να τον πείσω ποτέ ξανά, ούτε και σε ποιο μέρος του πλανήτη θα μπορούσε να συμβεί αυτό, πια.


MORE INTERVIEWS

Τζόρνταν Πιλ: Hell yeah!

Η απόλυτα απρόσμενη επιτυχία του «Τρέξε!» πρόσφερε στον Τζόρνταν Πιλ την ελευθερία να τολμήσει ακόμη περισσότερο και να ξεφύγει από τα όρια του mainstream σινεμά, παραμένοντας εντός του πλαισίου των μεγάλων χολιγουντιανών παραγωγών! Το «Ούτε Καν» είναι η πιο… ακραία (μέχρι σήμερα) περίπτωση της σπουδαίας και ανανεωτικής για τα είδη του σινεμά τρόμου και φαντασίας πορείας του. Ο Ηλίας Φραγκούλης μίλησε μαζί του, σε αποκλειστικότητα για την Ελλάδα και το FREE CINEMA.

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΧΕΡΤ. ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ ΦΟΒΟΥ.

Συναντηθήκαμε το καλοκαίρι του 2004 στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την έξοδο του «Σκοτεινού Χωριού» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν. Ήταν ενθουσιασμένος με την εμπειρία της συνεργασίας τους. Θαυμάσιος ηθοποιός, ίσως ακόμα πιο ωραίος άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Ο θάνατός του, σε ηλικία 71 ετών, από φυσικά αίτια, ξάφνιασε τους πάντες χθες το βράδυ και με έκανε να θυμηθώ αυτή τη συνέντευξη από τότε…

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος για το «Monday».

Δεν είχε τύχει να το κάνουμε ξανά έτσι, να μιλάμε μόνοι μας, μπροστά από κάμερες. Μας αρέσει να μιλάμε εκεί έξω, γενικά. Το «Monday», η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, στάθηκε η καλύτερη αφορμή για να βρεθούμε… κι έτσι. Όπως συμβαίνει συνήθως, με ανθρώπους του (ελληνικού) σινεμά που εκτιμώ καλλιτεχνικά, δεν προέκυψε μία «συνέντευξη», αλλά μια μεγάλη σε διάρκεια κουβέντα. Που θα μπορούσε να συνεχίζεται για ώρες…

«Trainspotting»: The Cannes interview.

Το Μάιο του 1996, το Φεστιβάλ των Καννών υποδέχθηκε ένα βρετανικό φιλμ που είχε προκαλέσει σάλο στην πατρίδα του από τα τέλη Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς. Ο υπόλοιπος πλανήτης περίμενε να δει με τα ίδια του τα μάτια εάν όλο αυτό το hype για το «Trainspotting» ήταν αληθινό. Η πρεμιέρα της ταινίας έσκασε σαν βόμβα molotov στην Κρουαζέτ. Ακολούθησε το μεγαλύτερο και πιο rock party όλων των εποχών! Κι εγώ, μαζί μ’ αυτά, έχω να θυμάμαι μια συνέντευξη με τους τρεις ανθρώπους που δημιούργησαν… το μύθο.

ΟΥΜΑ ΘΕΡΜΑΝ: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΕΜΕΝΟ ΠΛΗΘΟΣ.

Το 1994 βρέθηκα στο Φεστιβάλ των Καννών και είχα την ευκαιρία να συναντήσω την Ούμα Θέρμαν, με αφορμή την πρεμιέρα του «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο. The rest is history. Κυριολεκτικά, από τα πράγματα που (αξίζει να) θυμάσαι για πάντα.