FreeCinema

Follow us

ΕΝΑ ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ (2023)

(NEXT GOAL WINS)

  • ΕΙΔΟΣ: Αθλητική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τάικα Γουαϊτίτι
  • ΚΑΣΤ: Μάικλ Φασμπέντερ, Όσκαρ Κάιτλεϊ, Καϊμάνα, Ντέιβιντ Φέιν, Ρέιτσελ Χάουζ, Μπιούλα Κοάλι, Σίσα Γκρέι, Γιούλι Λατουκέφου, Τάικα Γουαϊτίτι, Ελίζαμπεθ Μος, Γουίλ Άρνετ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 104'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Στην εξωτική νήσο της Αμερικανικής Σαμόα, η μεγαλύτερη… ρεζιλο-ομάδα ποδοσφαίρου του πλανήτη αναζητά έναν καινούργιο προπονητή που θα κατορθώσει να την κάνει να φέρει έστω ένα goal, για να περάσει στους αγώνες του παγκοσμίου κυπέλου της FIFA! Συνέβη το 2001!

Για πόσο ακόμα πρέπει ν’ ανεχόμαστε τον σκηνοθέτη Τάικα Γουαϊτίτι; Για οτιδήποτε άλλο, δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς μπροστά από τις κάμερες ο ρόλος του σούργελου του ταιριάζει. Αυτή τη φορά (ξανά…) αγωνίζεται να μας πείσει πως έχει χιούμορ, μετατρέποντας σε έργο μυθοπλασίας το ομώνυμο βρετανικό ντοκιμαντέρ του 2014, για μια ποδοσφαιρική ομάδα που αντιπροσώπευε ιδανικά το χιλιοχρησιμοποιημένο… «δεν υπάρχει»!

Έχοντας «φάει» τριανταένα goal από μια αυστραλιανή ομάδα, οι παίκτες της Εθνικής (γέλια στο βάθος…) της Αμερικανικής Σαμόα βρίσκονται στα όρια της οριστικής παραίτησης. Ο τοπικός manager και εστιάτορας (μεταξύ άλλων…) Ταβίτα επιμένει πως η φάση αξίζει μιας ακόμη ευκαιρίας και ζητά προπονητή από την αλλοδαπή για να σώσει την αξιοπρέπεια του νησιού. Ο Αμερικανο-Ολλανδός Τόμας Ρόνγκεν, τιμωρημένος για ανάρμοστη συμπεριφορά στα γήπεδα, εξαναγκάζεται να κάνει το μεγάλο ταξίδι μέχρι τον Νότιο Ειρηνικό και βρίσκεται προ δυσάρεστης εκπλήξεως όταν παρακολουθεί την ομάδα (του) εν δράσει. Θα παραμείνει στη θέση του προπονητή, παλεύοντας να μετατρέψει ένα μάτσο ρεζιλίκια (αναμεσά τους κι έναν transgender παίκτη!) σε κανονική ποδοσφαιρική ομάδα; Και η τελευταία θα βάλει ποτέ… έστω ένα goal;

Στοχεύοντας σε μια θέση δίπλα στην πιο «κουλή» αθλητική κωμωδία όλων των εποχών που βασίστηκε σε αληθινή ιστορία, το επίσης αξιοπερίεργο σε setting πλοκής και ηρώων «Πάμε… Χιόνι;» (1993), ο Γουαϊτίτι, σε αντίθεση με τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Μάικλ Φασμπέντερ (ο οποίος βαριέται τη ζωή του… εμφανώς), αστοχεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του, διχασμένος μπροστά στον αφηγηματικό τόνο ύφους που πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Το αποτέλεσμα είναι ένα «ναυάγιο» δραματικών «ανατροπών» (όσο εύστοχο κι αν είναι το κλου των μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο), με μικρές ενέσεις δήθεν «εκκεντρικού» αστεϊσμού, κλισεδιάρικες καταστάσεις εμψύχωσης κι ένα φινάλε σκέτη… αντι-κλιμάκωση. Τουλάχιστον, βλέπεις ωραία τοπία (με φτηνό αντίτιμο).

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό το πράγμα βρήκε θέση στον προγραμματισμό της διανομής ταινιών για τις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Ακόμα κι αν αγαπάτε το ποδόσφαιρο, το θέαμα είναι (όντως και χωρίς πλάκα) αξιολύπητο. Και πληκτικά προβλέψιμο.


MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Δύο έφηβοι επιβιβάζονται κατά λάθος σε εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο αποδεικνύεται… χρονομηχανή που τους μεταφέρει στην εποχή των δεινοσαύρων! Με τους κινδύνους να είναι αμέτρητοι και τον χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά, οφείλουν να βρουν ασφαλή τρόπο επιστροφής στο σπίτι τους.

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ

Ο Γκάρφιλντ θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μια βροχερή νύχτα έχασε τον αλητόγατο μπαμπά του, Βικ, και η μυρωδιά μιας πιτσαρίας τον οδήγησε στην αγκαλιά του μοναχικού Τζον κι ενός παντοτινού σπιτικού, μέχρι να προστεθεί στην παρέα τους και ο αγαθός σκύλος Όντι. Η κανονικότητα των δύο τετράποδων θ’ ανατραπεί όταν πέσουν θύματα απαγωγής και αναγκαστούν να γίνουν πιόνια μιας παράτολμης ληστείας με… δεσμούς από το παρελθόν!