FreeCinema

Follow us

ΧΑΡΙΣΜΑ (2010)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χριστίνα Ιωακειμίδη
  • ΚΑΣΤ: Μάκης Παπαδημητρίου, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Τσορτέκης
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 83'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NUTOPIA

Παιδαγωγός που τραβιέται με εργοδότη παντρεμένο γνωρίζει (τη μέρα) οδηγό σε σχολικό και (τη νύχτα) μεταφορέα πάγου σε bar. Δεν το λες και το τέλειο ρομάντζο…

Η παραδοσιακή φόρμα του boy meets girl, με ολίγη από ζητήματα ισχύος των δύο φύλων, πασπαλισμένη από το αντίξοο ενός «Beauty and the Beast» στόρι, αποκτά για μια σπάνια φορά στη ντόπια κινηματογραφία λειτουργικότητα, δίνοντας στο «Χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδη (ντεμπούτο μεγάλου μήκους) τον τίτλο της πιο feel good ελληνικής ταινίας που έχουμε δει… εδώ και δεκαετίες, ίσως!

Περσόνες σημερινές, εικόνες γνώριμες, της πόλης, ψυχολογία συναισθηματικής «αναπηρίας» και άμυνες στη θέση της γαλήνης του ερωτεύσιμου, είναι μερικά από τα συστατικά της Ιωακειμίδη που δίνουν έναν αέρα ταύτισης ειλικρινή και φλερτάρουν με το μέσα σου χωρίς να το διαπιστώνεις με την πρώτη. Σχεδόν όπως στην πραγματική ζωή, δύσκολα θα ερωτεύονταν δύο τέτοιοι άνθρωποι. Είναι απ’ αυτά που… «δεν το περιμένεις». Κι όμως, ο brutal και διόλου γοητευτικός Χάρης είναι αυτός που περίμενε η μορφωμένη και ευαίσθητη Ισμήνη, το ταίρι της απόλυτης ευτυχίας που… άνοιξε τα μάτια σου, δεν υπάρχει μόνο στο σινεμά, συμβαίνει κι εκεί έξω το happy end σου!

Πέρα από τις ελαφρές αντιρρήσεις με τη διάρκεια της υποπλοκής με τον παντρεμένο ή την τόσο παθητική θηλυκή σκιαγράφηση σεναριακά, το «Χάρισμα» σου μοστράρει φωτογραφία και μοντάζ πρώτης τάξης αγαπησιάρικο, μα, πάνω απ’ όλα, ευτυχεί στο κάστινγκ των πρωταγωνιστών. Ο Μάκης Παπαδημητρίου, ένας από τους πλέον κινηματογραφικούς ηθοποιούς που έχουμε σήμερα, περνάει σαν οδοστρωτήρας από την οθόνη και πλάθει έναν χαρακτήρα που φτάνει βαθιά ως την καρδιά σου και θα σε κάνει να χαμογελάς όποτε θα φέρνεις την ταινία στο μυαλό, ακόμη και αρκετό καιρό μετά την πρώτη σου «επαφή» μαζί της! Τον συνοδεύει πιο χαμηλότονα ερμηνευτικά η Βάσω Καβαλιεράτου, που εμφανώς φρενάρεται από το ρόλο, αλλά βρίσκει την ισορροπία της σταδιακά.

Με λίγα λόγια, το «Χάρισμα» της Ιωακειμίδη είναι μία υποδειγματική περίπτωση λαϊκού σινεμά, με προθέσεις εμπορικές που δε θα σε κάνουν να ντρέπεσαι που έκοψες εισιτήριο. Ένα φιλμ είδους που έχει ανάγκη το ελληνικό σινεμά, και τόσο φρέσκο που δεν έχεις παρά να το αγαπήσεις. Γιατί, στην τελική, όπως λέει και το τραγούδι, all you need is… 🙂

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Το άνωθεν κείμενο είναι η κριτική που έγραψα για το φιλμ το 2010, όταν αυτό διανεμήθηκε για πρώτη φορά στους ελληνικούς κινηματογράφους. Μερικές φορές, το απλό είναι και το πιο δύσκολο… να πετύχει! Κι εδώ έχουμε μια ντόπια απόπειρα στο είδος της ρομαντικής κομεντί… with a twist (βλέπε καστ) που έλαμψε και πρόσφερε χαρά και φυγή στο θεατή. Δυστυχώς, ο τελευταίος δεν πάτησε και η ταινία παραμένει ελαφρώς άγνωστη. Αν την πετύχετε κάπου, καθίστε, δείτε και απολαύστε την.


MORE REVIEWS

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.