FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΑΡΑΦΑ (2012)

(ZARAFA)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρέμι Μπεζανσόν, Ζαν-Κριστόφ Λι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 78’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FILMTRADE

Ένας παππούς, ή απλά, ένας γέροντας αφηγείται στα εγγόνια του, ή απλά, σε μια παρέα πιτσιρικάδων, την προϊστορία του χωριού τους, αλλά και των φίλων του: της καμηλοπάρδαλης Ζαράφα, της Σούλα, του Χασάν, του Μαλατέρ, της Μουν, της Σουν και της… Μπουμπουλίνας!

Παλαιάς κοπής, γαλλικής καταγωγής κινούμενο σχέδιο, δια χειρός ενός από τους… ζωγράφους (Λι) του παραλίγο αριστουργηματικού «Τρίο της Μπελβίλ». Διαδραματίζεται στην Αφρική, ψηλά στον ουρανό και στη Γαλλία, και στην ουσία του δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραμυθένια, γλυκόπικρη περιγραφή του κύκλου της ζωής. Έτσι, αν και στην όψη υπολείπεται, σαφώς, τόσο της high-tech τελειότητας των διάσημων, ψηφιακών, αμερικανικών τεχνουργημάτων της Pixar (και όχι μόνο), όσο και της υπέροχα εναλλακτικής, μερακλίδικης, καλλιτεχνικής ρευστότητας κομψοτεχνημάτων της διεθνούς – ευρωπαϊκής και μη – παραγωγής, σαν το προαναφερθέν «Τρίο» ή το μαγικό «Αζούρ και Ασμάρ», τολμά ουκ ολίγα στο σενάριό του, ώστε να μην αφορά μόνο τα παιδιά.

Από την αρχή του κιόλας δηλώνει την πρόθεσή του να μην αγνοήσει τις σκληρές αλήθειες της ζωής: ο Μακί μάς συστήνεται αλυσοδεμένος, μαζί με τη φίλη του Σούλα, από Γάλλο δουλέμπορο. Και μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά, πριν καλά καλά προλάβουμε να χαρούμε (λίγο μόνο, αφού η Σούλα παραμένει αιχμάλωτη) την απόδρασή του, μας φέρνει αντιμέτωπους με έναν α λα «Μπάμπι» θάνατο! Ο τελευταίος πυροδοτεί και το μεγάλο, αρκούντως συναρπαστικό, περιπετειώδες ταξίδι του Μακί και της Ζαράφα, όπου οι χαρές εναλλάσσονται διαρκώς με τις λύπες, οι χαρακτήρες των ηρώων δεν είναι ποτέ άσπροι ή μαύροι, παρά μόνο, πάντα γκρίζοι, και η ζωή κυλά, αγέρωχη και ορμητική, με ένα γέλιο και ένα δάκρυ.

Η αγάπη και το χιούμορ αποδεικνύονται λυτρωτικό βάλσαμο για τον Μακί και την παρέα του, που τελικά θριαμβεύουν, όχι χωρίς θυσίες και απώλειες, όμως. Για τους Έλληνες πιτσιρικάδες, έκπληξη – δώρο είναι επιπλέον η παρουσία της Ελληνίδας πειρατίνας… Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί ως από μηχανής θεά, σε μια κρίσιμη καμπή της περιπέτειας του Μακί, και προσφέρει στους γονείς θεατές μια έξοχη αφορμή για να κάνουν λιανά στα βλαστάρια τους το ποια πραγματικά ήταν, πότε και πώς έδρασε αυτή η περίφημη, Ρωμιά ηρωίδα. Μετά τους τίτλους τέλους και αφού ωριμάσει αυτό το (κινηματογραφικό) ταξίδι στο θυμικό των παιδιών. Που αντίθετα με όλους εμάς, τους (έμπειρους ή κυνικούς) ενήλικους, καθόλου δε θα διαμαρτυρηθούν για το σχετικά προβλέψιμο happy end και την ολίγον πρωτόγονη όψη του, και δε θα το αφήσουν εύκολα πίσω τους.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κάθε άλλο παρά υπερθέαμα κινουμένων σχεδίων, που, ωστόσο, καταφέρνει και να συνεπάρει τους (αθώους) ανήλικους και να γίνει κάτι παραπάνω από συμπαθές στους ενήλικους οι οποίοι θα τους συνοδεύσουν. Μέχρι εκεί, όμως.


MORE REVIEWS

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ

Ο Γκάρφιλντ θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μια βροχερή νύχτα έχασε τον αλητόγατο μπαμπά του, Βικ, και η μυρωδιά μιας πιτσαρίας τον οδήγησε στην αγκαλιά του μοναχικού Τζον κι ενός παντοτινού σπιτικού, μέχρι να προστεθεί στην παρέα τους και ο αγαθός σκύλος Όντι. Η κανονικότητα των δύο τετράποδων θ’ ανατραπεί όταν πέσουν θύματα απαγωγής και αναγκαστούν να γίνουν πιόνια μιας παράτολμης ληστείας με… δεσμούς από το παρελθόν!

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;