FreeCinema

Follow us
31.102:00

Τη μέρα που ο Darth έβγαλε αυτιά…


Τι θα μπορούσε να επισκιάσει τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές ή και τις καταστροφές ενός τυφώνα σε πλήθος Πολιτειών των ΗΠΑ; Πιθανότατα η εξαγορά της δεκαετίας (και όχι μόνο…) για ένα από τα πλέον ιστορικά κινηματογραφικά franchises του Χόλιγουντ. Και, όχι, δεν είναι πρώτη του Απρίλη. Υπογράφτηκε!

Ο Μπομπ Άϊγκερ, Διευθυντής και CEO της Disney, είναι ένας επικίνδυνα άψογος επιχειρηματίας που εκφράζει απόλυτα την έννοια της επεκτατικής πολιτικής. Μετά την απόκτηση του ABC, του ESPN, της Marvel και της Pixar, σε μία κίνηση έκπληξη μέσα στη νύχτα, από εκείνες που αν γίνονταν κοντά στις αρχές του Απρίλη θα θεωρούνταν ένα παρατραβηγμένο αστείο, ανακοίνωσε μαζί με τον Τζορτζ Λούκας ότι η Lucasfilm Ltd. του τελευταίου ανήκει, πλέον, στον Όμιλο του διάσημου ποντικού.

Η συγκεκριμένη κίνηση (με κόστος που ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια) βρίσκει τη Disney παντοδύναμο κάτοχο του franchise του «Star Wars», από τις ταινίες και τα DVD / Blu-Ray μέχρι τις σειρές παιχνιδιών και τα video games, γεγονός που αναγεννά τις συζητήσεις για την ανάσταση της ιστορικής σειράς, με επικρατέστερο σενάριο εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία ακόμη μίας τριλογίας, η οποία, ουσιαστικά, θα αναλάβει την ιστορία από το τέλος της «Επιστροφής των Τζεντάι» (1983). Η πρώτη ταινία εκτιμάται ότι θα μπορεί να οριοθετηθεί για το 2015, με τις επόμενες να ακολουθούν κάθε δύο ή τρία χρόνια. Για όσους έχουν παρακολουθήσει την ιστορία της παραφιλολογίας πίσω από τους «Πολέμους των Άστρων», συζητήσεις για ακόμα μία τριλογία είχαν γίνει και στα τέλη της δεκαετίας του ’90, την περίοδο που γυρίζονταν τα prequels της σειράς, όμως, η μέτρια καλλιτεχνική αποδοχή και η δυσκολία προσέλκυσης νέου κοινού στο ήδη καθιερωμένο fanbase έστειλε την ιδέα πάλι πίσω στο συρτάρι.

Οι καινούριες εξελίξεις, όμως, βρίσκουν τη Disney έτοιμη να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, με την παραγωγό Κάθλιν Κένεντι να λαμβάνει θέση ως το μεγάλο κεφάλι στη Lucasfilm Ltd. ως κύρια υπεύθυνη για τα «Star Wars» και όλα όσα σχετίζονται με το φιλμικό franchise. Η Κένεντι, επτά φορές υποψήφια για Όσκαρ ως παραγωγός, έχει διατελέσει κινητήρια δύναμη για ένα πλήθος υπερεπιτυχημένων ταινιών, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης και σχεδόν όλης της φιλμογραφίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Και μια που η κουβέντα ήρθε και στον Στίβεν, αξίζει να τονιστεί ότι με αυτή την κίνηση, παράλληλα με τα δικαιώματα στο σύμπαν του «Star Wars», η Disney μόλις απέκτησε και τα δικαιώματα ολόκληρης της μυθολογίας του Ιντιάνα Τζόουνς! Φαίνεται ότι ούτε ο Ίντι θα προλάβει ν’ αφήσει για πολύ καιρό το μαστίγιό του κρεμασμένο στον τοίχο…

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι τα λόγια του ίδιου του Τζορτζ Λούκας, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρει πως ήρθε η ώρα το σύμπαν του να περάσει υπό την καθοδήγηση κάποιου άλλου! Οι δηλώσεις αυτές έρχονται τουλάχιστον ως έκπληξη από το στόμα ενός δημιουργού που ήταν γνωστός για την αποκλειστικότητα και τον ολοκληρωτικό λόγο που ήθελε να έχει πάνω στο υλικό του στο παρελθόν. Από την άλλη, ο Άϊγκερ δήλωσε ότι καλωσορίζει στη Disney την εταιρεία με ένα από τα πιο δυνατά οικογενειακά προϊόντα στην κατοχή της, έτοιμη να το αξιοποιήσει για την καλύτερη δυνατή μακροχρόνια απόδοση.

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως όπως και στην περίπτωση της Marvel, η Lucasfilm θα επωφεληθεί απεριόριστα από τη χρήση των καναλιών διανομής της Disney, ενώ η τοποθέτηση της ικανής Κένεντι στη θέση του Διευθυντή προσφέρει, αν μη τι άλλο, μια ψυχολογική ασφάλεια για την βιωσιμότητα του «Star Wars». Σε κάθε περίπτωση, αν παραμένει μία σταθερά σε όλη την υπόθεση, είναι πως παρά την αλλαγή στέγης, η μυθολογία του «Πολέμου των Άστρων» έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να θεωρηθεί τελειωμένη (λέγε με και ανεπικερδή…) υπόθεση.