FreeCinema

Follow us

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ (1978)

(DEATH ON THE NILE)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζον Γκίλερμιν
  • ΚΑΣΤ: Πίτερ Ούστινοβ, Μία Φάροου, Σάιμον ΜακΚόρκιντεϊλ, Ντέιβιντ Νίβεν, Τζον Φιντς, Τζορτζ Κένεντι, Άντζελα Λάνσμπερι, Ολίβια Χάσεϊ, Μπέτι Ντέιβις, Μάγκι Σμιθ, Τζακ Γουόρντεν, Λόις Τσάιλς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 140'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SEVEN FILMS

Εν πλω χλιδάτης κρουαζιέρας στο Νείλο, στην ειδυλλιακή Αίγυπτο των 30’s, ο περίφημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό καλείται να διαλευκάνει το μυστήριο της δολοφονίας πλούσιας κληρονόμου. Κλασικά, ως ύποπτοι προκύπτουν όλοι οι συνεπιβάτες του.

Είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς σε αυτή την ταινία. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, βέβαια. Θα πρέπει:

1. Να αγαπάς τα αρχετυπικά και άκρως επιδραστικά μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι γενικά, και το ομότιτλο bestseller του 1937, στο οποίο βασίστηκε αυτή η – εξαιρετικά πιστή στο πρωτότυπο – ταινία, ειδικά. Το οποίο σημαίνει πως όχι μόνο θαυμάζεις τον τρόπο που ψυχογραφεί τους ήρωες της, αλλά και αποδέχεσαι, ή πιο εύστοχα, αναστέλλεις τη δυσπιστία σου για τα συχνά απίθανα twists της πλοκής, που χτίζουν καθηλωτικό, υποδειγματικό σασπένς και κάνουν… γουργουριστικά απρόβλεπτες τις ιστορίες της.

2. Να ονειρευόσουν πάντα ή να θυμάσαι γλυκά, νοσταλγικά μία κρουαζιέρα σου στο Νείλο, στην εξωτική, μαγευτική, μυσταγωγική, γεμάτη αρχαίο μυστήριο, γοητευτική αλλά και επικίνδυνη Αίγυπτο των μεγάλων αντιθέσεων. Με κυρίαρχη και υποβλητικότερη αυτήν μεταξύ ζωής και θανάτου.

3. Να έχεις γνωρίσεις ήδη αυτή την εμπορικά και καλλιτεχνικά, δίκαια τιμημένη με το Όσκαρ κουστουμιών ταινία στα νιάτα σου. Τότε που ήσουν ακόμα «αθώος» και δεν είχαν δει τα μάτια σου πολλά, κινηματογραφικά. Ώστε να θυμηθείς το δέος που είχες νιώσει για το διαχρονικά αξιοζήλευτο, all-star, αγγλικό και αμερικανικό καστ της, από το οποίο εκτός του απολαυστικού Ούστινοβ, ξεχωρίζουν με άνεση η Φάροου και η βραβευμένη από το National Board of Review (σε δεύτερο ρόλο) Λάνσμπερι. Και να προσπεράσεις τις ατέλειες (πιο εμφανείς στις σκηνές στους ναούς Κάρνακ και Αμπού Σιμπέλ) των θαυμάσιων για την εποχή τους, αλλά… πανάρχαιων πλέον ειδικών εφέ.

4. Να είσαι από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα πως αυτή η πρώτη εμφάνιση του Ούστινοβ ως Πουαρό γίνεται στο καλύτερο όχι μόνο απ’ τα φιλμ με πρωταγωνιστή αυτόν, αλλά και απ’ ολόκληρη την κινηματογραφική σειρά με ήρωα τον εν λόγω ντετέκτιβ. Ναι, ευστοχότερη ακόμα και από το πιο… χειμωνιάτικο, κατά γενική ετυμηγορία κορυφαίο «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» (1974) του Σίντνεϊ Λουμέτ, με τον Άλμπερτ Φίνεϊ να ενσαρκώνει έναν σαφώς πιο εκκεντρικό και σκοτεινό Πουαρό.

5. Να έχεις ανάγκη από δροσερή, ανάλαφρη, λαμπερή, ωραία, γραφική και λίγο παλιομοδίτικη, καλοκαιρινή διασκέδαση, αποκλειστικά και μόνο σε θερινό σινεμά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ναι, αν θες να δεις ή να ξαναδείς στη μεγάλη οθόνη ένα αγαπημένο, εμβληματικό, αν και ελαφρώς ξεπερασμένο whodunit του σινεμά της Αλβιώνας. Και ναι, φυσικά, αν έχεις εντρυφήσει στα περίφημα λογοτεχνικά κατορθώματα της Άγκαθα Κρίστι – ενός από τα μεγαλύτερα, αναπόσπαστα και σημαντικότερα κεφάλαια της βρετανικής (και όχι μόνο) pop κουλτούρας. Όχι, αν ούτε σκαμπάζεις, ούτε σε ενδιαφέρει η τελευταία, ο retro κινηματογράφος ή τα θερινά, και καταλαβαίνεις μόνο από Χάνιμπαλ Λέκτερ, Τζον Ντο και Κάιζερ Σόζε…


MORE REVIEWS

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι κάτι τουρίστες στην Αίγυπτο και σκάει φόνος σε πλοίο και μπορεί να είναι όλοι ένοχοι. Κι εσύ μαζί, που θα σκότωνες για να τελειώσει αυτή η αρχαιολογία!