FreeCinema

Follow us

ANAPARASTASIS: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (1926 – 1970) (2012)

  • ΕΙΔΟΣ: Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κωστής Ζουλιάτης
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Το πορτρέτο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου και της μοναδικής περίπτωσής του στη σύγχρονη συμφωνική μουσική, μέσα από τις αφηγήσεις των συνεργατών του.

Πριν από 45 χρόνια, ενώ ξημέρωνε η νύχτα της γιορτής και των γενεθλίων του, ο Γιάννης Χρήστου και η γυναίκα του σκοτώνονταν σε τροχαίο δυστύχημα. Με αφορμή αυτή την επέτειο βγαίνει στις αίθουσες η ταινία του Κωστή Ζουλιάτη, ένα τυπικό εργοβιογραφικό ντοκιμαντέρ, φτιαγμένο ωστόσο με φροντίδα και εμφανέστατα πολύ σεβασμό απέναντι στο βιογραφούμενο πρόσωπο.

Ο Γιάννης Χρήστου ήταν μια εξαιρετική περίπτωση στη συμφωνική μουσική. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς «κλασικό», αν και αυτή ήταν η μουσική του παιδεία και θεωρητικά και το είδος, στο οποίο εργάστηκε. Μέσα από το έργο του, όμως, συγκρούστηκε με την κλασική αντίληψη και την εμμονή με την καλαισθησία. Όπως έλεγε, «τόσο για τον ακροατή όσο και για τον συνθέτη, υπάρχει ο κίνδυνος να ξελογιαστούν από την πόρνη της διακόσμησης και της αισθητικής». Με τη δουλειά του, φρόντισε να απομακρυνθεί όσο μπορούσε περισσότερο από αυτή την «πόρνη», προκαλώντας, σοκάροντας, γεννώντας αντιδράσεις. Σε πολλές από τις συναυλίες των έργων του, ακροατές σηκώνονταν ουρλιάζοντας επειδή δεν άντεχαν την ένταση, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που το περιβάλλον στη σκηνή παρομοιάστηκε με… ψυχιατρείο.

Η μουσική του Χρήστου μπορεί να σόκαρε τους απροετοίμαστους, αλλά επρόκειτο για ένα οργανωμένο χάος, μελετημένο στην παραμικρή του λεπτομέρεια. Την ιδιαιτερότητά του και τη μοναδικότητά του πρόσεξαν η Royal Opera του Covent Garden, που παρουσίασε το πρώτο του έργο, το οποίο ολοκλήρωσε όταν ήταν μόλις 23 ετών, ο Αλέξης Μινωτής και ο Κάρολος Κουν που του ανέθεσαν να γράψει μουσική για παραστάσεις αρχαίου δράματος, μεγάλοι μουσικοί οργανισμοί στην Ευρώπη και την Αμερική.

Η απελευθέρωση του Χρήστου από τις κλασικές φόρμες, από τη σύνθεση, που απέκτησε εννοιολογικά στοιχεία, μέχρι ακόμη και τον τρόπο καταγραφής της στην παρτιτούρα, όχι με νότες, αλλά με patterns, που έδιναν μια μορφή σκηνικών οδηγιών, ταίριαξαν με την εποχή τής αμφισβήτησης και της πρωτοπορίας. Το έργο του έγινε συνώνυμο της έρευνας και πραγματικά θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελισσόταν αν ο Χρήστου δεν πέθαινε πρόωρα. Η ανάλυση της δουλειάς του γίνεται από τους συνεργάτες του, μουσικούς και performers που τον συντρόφευσαν, καθώς και από εκείνους που έχουν μελετήσει το έργο του. Αυτό που λείπει, πάντως, από το προσεγμένο κατά τα άλλα ντοκιμαντέρ είναι το προσωπικό στοιχείο. Πώς ήταν η ζωή του; Ποια ήταν η σχέση του με τον αδελφό του που τον επηρέασε τόσο και πέθανε επίσης σε τροχαίο δυστύχημα; Πώς μεγάλωσαν τα παιδιά του; Είναι απορίες που δημιουργούνται ενώ βλέπεις την ταινία, αλλά απαντήσεις δεν δίνονται.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Όσοι έχουν κάποια επαφή με το έργο του Γιάννη Χρήστου θα δουν μια φροντισμένη καταγραφή της εργοβιογραφίας του και εκείνοι που δεν τυχαίνει να τον γνωρίζουν θα μάθουν ότι ήταν μια από τις σοβαρές περιπτώσεις της μουσικής avant-garde. Πέρα από τη μουσική, όμως, λείπουν τα στοιχεία που θα μπορούσαν να μας τον συστήσουν ως προσωπικότητα.


MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Μετά το τέλος της βασιλείας του Σίζαρ, οι φυλές των πιθήκων αδυνατούν να συνυπάρξουν ειρηνικά κι αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους, παράλληλα με την άνιση σχέση που έχουν αναπτύξει με τους εναπομείναντες ανθρώπους. Όταν ο Νόα δει το κοπάδι του να ξεκληρίζεται από την ομάδα του μοχθηρού Πρόξιμους, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι εκδίκησης και αυτογνωσίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Δύο έφηβοι επιβιβάζονται κατά λάθος σε εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο αποδεικνύεται… χρονομηχανή που τους μεταφέρει στην εποχή των δεινοσαύρων! Με τους κινδύνους να είναι αμέτρητοι και τον χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά, οφείλουν να βρουν ασφαλή τρόπο επιστροφής στο σπίτι τους.

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ

Ο Γκάρφιλντ θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μια βροχερή νύχτα έχασε τον αλητόγατο μπαμπά του, Βικ, και η μυρωδιά μιας πιτσαρίας τον οδήγησε στην αγκαλιά του μοναχικού Τζον κι ενός παντοτινού σπιτικού, μέχρι να προστεθεί στην παρέα τους και ο αγαθός σκύλος Όντι. Η κανονικότητα των δύο τετράποδων θ’ ανατραπεί όταν πέσουν θύματα απαγωγής και αναγκαστούν να γίνουν πιόνια μιας παράτολμης ληστείας με… δεσμούς από το παρελθόν!

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένα ντοκιμαντέρ για έναν τύπο. Μουσικό. Βάραγε αβανγκαρντιές, λέει. Εμένα με προβληματίζει που δεν έχει γίνει κι ένα για τον Καρβέλα, πάντως…