FreeCinema

Follow us

Η ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ (2014)

(DIPLOMATIE)

  • ΕΙΔΟΣ: Ιστορικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φόλκερ Σλέντορφ
  • ΚΑΣΤ: Αντρέ Ντισολιέ, Νιλς Άρεστρουπ, Μπούργκχαρτ Κλάουσνερ, Ρόμπερτ Στάντλομπερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 84’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Τον Αύγουστο του 1944, λίγο πριν τα στρατεύματα των Συμμάχων ελευθερώσουν το Παρίσι, ο Χίτλερ διατάσσει την καταστροφή της πόλης με ένα σχέδιο, που περιλαμβάνει την παγίδευση με εκρηκτικά των γεφυρών του Σηκουάνα και μερικών από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης. Ο Σουηδός πρόξενος προσπαθεί να πείσει τον Γερμανό στρατηγό να μην εφαρμόσει την εντολή.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, το Παρίσι είναι ακόμη στη θέση του, οι γέφυρες ενώνουν τις όχθες τού Σηκουάνα, και το Λούβρο, όπως και η Όπερα, στέκουν στα θεμέλιά τους. Οπότε η ταινία που σκηνοθέτησε ο Φόλκερ Σλέντορφ δεν έχει το σασπένς του «τι θα γίνει στο τέλος;». Δεν είναι, όμως, αυτός ο στόχος της. Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Σιρίλ Ζελί, που ανέβηκε στο Παρίσι με τους ίδιους πρωταγωνιστές, η ταινία είναι στο μεγαλύτερο μέρος της το παιχνίδι διαλόγου μεταξύ δύο ανδρών που βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη ιστορική στιγμή και το γνωρίζουν πολύ καλά. Από τη μια πλευρά, ο Γερμανός στρατηγός Ντίτριχ φον Σολτίτς (κατά τη γαλλική προφορά του) και από την άλλη, ο Σουηδός πρόξενος Ραούλ Νόρντλινγκ, σε μια άσκηση διπλωματίας.

Και οι δύο είναι ώριμοι, έμπειροι, γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Μπροστά σε μια τόσο σημαντική στιγμή, ωστόσο, τα συναισθήματα δεν μπορεί να είναι παρά αντιφατικά. Ο Γερμανός στρατηγός έχει την αίσθηση του καθήκοντος, αλλά ταυτόχρονα προβληματίζεται για το πώς θα μείνει γραμμένο το όνομά του στην Ιστορία, ενώ ο Σουηδός πρόξενος αφήνει στην άκρη την ουδετερότητα της χώρας του, για να εμπλακεί, προσπαθώντας να ανατρέψει την αποτρόπαιη εντολή του εκδικητικού και πανικόβλητου μπροστά στην ήττα Χίτλερ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, σκέφτεται και τη θέση του στρατηγού και έχει να του προτείνει εναλλακτική λύση ώστε να προστατέψει την οικογένειά του.

Η νύχτα θα είναι μακριά και η ζυγαριά θα γέρνει πότε προς τη μία και πότε προς την άλλη πλευρά. Ερμηνευτικά, όμως, τα πράγματα ισορροπούν, με τους Ντισολιέ και Άρεστρουπ να κατέχουν τους χαρακτήρες τους, επαναλαμβάνοντας τη θεατρική τους επιτυχία. Είναι προφανές ότι και οι δύο αισθάνονται οικεία στους ρόλους και τους ερμηνεύουν απολαμβάνοντας τις μικρές αποχρώσεις που ζωντανεύουν τον περιορισμένο χώρο της δράσης. Ο Σλέντορφ δεν προσπαθεί να κρύψει ότι η ταινία είναι ουσιαστικά κινηματογραφημένο θέατρο. Και δεν πειράζει, οι πρωταγωνιστές είναι αρκετοί για να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον. Οι πιο αδύναμες στιγμές της ταινίας, μάλιστα, είναι ίσως εκείνες που προσπαθούν να την κάνουν πιο «κινηματογραφική», ανοίγοντας τους χώρους πέρα από τη σουίτα του ξενοδοχείου Meurice.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Πολιτική, Ιστορία, το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δύο δυνατές ερμηνείες, ε, με αυτά τα δεδομένα ξέρεις πολύ καλά αν θα σου αρέσει η ταινία του Φόλκερ Σλέντορφ. Αν, από την άλλη, περιμένεις μάχες και θέαμα, ο λεκτικός διαξιφισμός των δύο ηρώων μέσα σε ένα δωμάτιο, ίσως να σου φανεί κλειστοφοβικός και… πληκτικός.


MORE REVIEWS

Ο ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Κασκαντέρ που «εξαφανίστηκε» από τον χώρο μετά από ατύχημα σε γύρισμα, επιστρέφει στα κινηματογραφικά sets με την ελπίδα να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του οπερατέρ, η οποία κάνει ποδαρικό ως σκηνοθέτις με sci-fi περιπέτεια στην Αυστραλία. Η παραγωγός του φιλμ, όμως, τον χρειάζεται για κάτι πιο σημαντικό: πρέπει να εντοπίσει τον πρωταγωνιστή που εκείνος αντικαθιστούσε πάντοτε και έχει χαθεί μυστηριωδώς.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Ο Καλέμπ, νεαρός κάτοικος του ελαφρώς γκετοποιημένου κτηριακού συγκροτήματος Les Arenes de Picasso, λίγο έξω από το Παρίσι, με αδυναμία στο να συλλέγει εξωτικά έντομα, φέρνει στο διαμέρισμά του μια σπάνια αράχνη άκρως επικίνδυνη και δηλητηριώδη, η οποία αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα. Επίσης, τα τέκνα της… μεγαλώνουν αφύσικα!

ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ: ΓΑΤΟΣ ΜΕ ΠΕΤΑΛΑ

Ο Γκάρφιλντ θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μια βροχερή νύχτα έχασε τον αλητόγατο μπαμπά του, Βικ, και η μυρωδιά μιας πιτσαρίας τον οδήγησε στην αγκαλιά του μοναχικού Τζον κι ενός παντοτινού σπιτικού, μέχρι να προστεθεί στην παρέα τους και ο αγαθός σκύλος Όντι. Η κανονικότητα των δύο τετράποδων θ’ ανατραπεί όταν πέσουν θύματα απαγωγής και αναγκαστούν να γίνουν πιόνια μιας παράτολμης ληστείας με… δεσμούς από το παρελθόν!

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας Γερμανός στρατηγός και του λέει ένας τύπος να μη ρίξουν μπόμπες στο Παρίσι, όπως παρήγγειλε ο Χίτλερ. Και μιλάνε. Και μιλάνε. Και μιλάνε. Και τη μπόμπα θα την έριχνα εγώ!