FreeCinema

Follow us

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΟΝΟ (2013)

(TESIS SOBRE UN HOMICIDIO)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χερνάν Γκόλντφριντ
  • ΚΑΣΤ: Ρικάρντο Νταρίν, Αλμπέρτο Άμαν, Κάλου Ριβέρο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 106’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Στοιχείο στο πτώμα κοπέλας που ανακαλύπτεται στο parking πανεπιστημίου, ενώ καθηγητής Εγκληματολογίας ξεκινάει μεταπτυχιακό σεμινάριο, τον ψυλλιάζει βάσιμα ότι δράστης είναι δικηγόρος φοιτητής του, ευφυής γιος παλιών φίλων που τον «παίζει» συνεχώς. Μπορεί να τον πιάσει ενώ η αδελφή του θύματος εμπλέκεται εν προόδω στην υπόθεση;

«Το Μυστικό στα Μάτια της» το είδε αλλά δεν το… ξεπέρασε. Έστω κι έτσι, νέος περιζήτητος avocado των αιθουσών (ουχί δικαστηρίου) της Αργεντινής, ο filmer της πιο fun ταινίας της Νατάλια Ορέιρο (του προ 4ετίας «Música en Espera») ξεγλιστράει στη δεύτερη απόπειρά του μ’ ένα suspenser diy ξεσκεπάσματος τετραπέρατου, εν κρυπτώ ψυχάκια – προβοκάτορα από λειτουργό του Νόμου. Το déjà-vu κλου (εδώ σε βαριάντα ποινικού κώδικα για δύο) επικαλείται βέβαια ένα άλλοθι πολυχρησιμοποιημένο, πιο πρόσφατα από το «Θεωρίες Εγκλήματος» μέχρι το «Fracture», με χιτσκοκικές (στη δραματουργία) έως και giallo (σε κάποια αρχέτυπα κι ατμόσφαιρες) μαρτυρίες.

Ευτυχώς, υπάρχουν αδιάσειστα τεκμήρια υποστηρικτικά των προσαχθέντων: η αντιπαράσταση ειδώλων πλάι στο debate δεικτών νοημοσύνης δασκάλου – μαθητή με θεωρητικό διακύβευμα το διάτρητο και άδικο (και με ένα φόνο ως αποδεικτικό στοιχείο της κάμψης) της Θέμιδος, το επεισόδιο της σήμανσης της «Σταύρωσης» του Πάμπλο Πικάσο ζόρικα, το (αυτο)παγιδευτικό ξέσπασμα φυσικής βίας σε ένα show των Fuerza Bruta και, πολύτιμοι αυτουργοί, οι απέναντι Νταρίν – Άμαν στο εδώλιο.

Το μητρώο σου έχουν επιβαρύνει λαθροχειρίες στον «εγκέφαλο» της δουλειάς (ένα μυθιστόρημα του Πασκόφσκι που, μερικά υπεξαιρεθέν, αφήνει ανοιχτά μικροτραύματα στο σκίτσο του υπόβαθρου των 2 ανδροπερσόνων), οι τσίλιες κάμερας από έναν πιο ιλουστρασιόν Πάνο Κοκκινόπουλο με big budget και εμμονή στα pan shots του ½, αλλά, κυρίως, η αντικλιμάκωση αποκάλυψης εξαφάνισης πειστηρίου, που είναι ενοχοποιητικά απογοητευτική. Σύνολα αθώοι οι κατηγορούμενοι, όμως, η «Διατριβή για Ένα Φόνο» υποστηρίζεται. Καταθέτεις κι εσύ υπέρ της…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κυνηγάς ότι να ’ναι crime από CSI ως Άγκαθα Κρίστι, μιλάς και ισπανικά; Por ti 100%. Συνήγορος του «καλλιτεχνικού» εμπορικού; Δε θα εξαιρεθείς από το σώμα των ενόρκων (αλλά δεύτερο φιλμ με τον Νταρίν μέσα σε 3 βδομάδες; Κατά συρροήν ταινιοκτονία!). Οι killers του arthouse και των πολυσινεμά δύνανται να παρακολουθήσουν την εδώ ακροαματική διαδικασία (αλλά θα κάνουν τσακωτό το προς εξέταση υλικό ανά σημεία).


MORE REVIEWS

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Μάνα και κόρη, αναμνήσεις μιας αγαπημένης γειτονιάς, γεμάτης φαντάσματα της μνήμης, σαν ξεφύλλισμα ενός album φωτογραφιών από περασμένες δεκαετίες, τυπωμένων σε χαρτί Kodak, με τον χρόνο να «θαμπώνει» τη νοσταλγική τετραχρωμία τους.

ΚΛΕΙΔΩΣΕΣ; - ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

«Αφού χαλάσει το αυτοκίνητό τους σε μια μικρή πόλη, ένα νεαρό ζευγάρι αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα σε μια απομακρυσμένη καμπίνα. Αρχίζουν, όμως, να τρομοκρατούνται από τρεις μασκοφόρους αγνώστους χωρίς κίνητρο», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

Δίδυμο πληρώματος ασθενοφόρου, αποτελούμενο από έμπειρο διασώστη που «τα έχει δει όλα» και από νεοσύλλεκτο που δεν έχει δει τίποτα ακόμα, βιώνει στο πετσί του τη σκληρή Νέα Υόρκη της νύχτας, με τα δεκάδες μακάβρια περιστατικά της.

Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

«Ένας ντετέκτιβ της Αστυνομίας του Σικάγου λαμβάνει μια κλήση ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίστηκε στη Σκωτία κι έτσι ξεκινά μια προσωπική αποστολή για να λύσει την υπόθεση που τον διέλυσε, πιάνοντας τον υπεύθυνο, ενώ τίποτα δεν είναι ποτέ όπως φαίνεται», μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου.

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παρέα πέντε εφήβων από τους δρόμους του Μεντεγίν ξεκινά ταξίδι προς την κολομβιανή ενδοχώρα, όταν ένας εξ αυτών κατοχυρώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε χωράφι που παρανόμως είχε αφαιρεθεί από τη γιαγιά του.