FreeCinema

Follow us
17.1218:00

Hellas Filmbox 2019: Κάτι γίνεται στο Βερολίνο για το ελληνικό σινεμά.


Πολύ νέο, αλλά πολύ δυναμικό φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής, το Hellas Filmbox Berlin ανακοίνωσε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για το 2019. Ξεκινά για τέταρτη φορά, λοιπόν, στις 16 Ιανουαρίου και λήγει με την απονομή των βραβείων, την Κυριακή 20 Γενάρη 2019. Ιδού τι θα περιλαμβάνει σε αυτό το διάστημα.

Μας έχει συνηθίσει σε αλλαγές το Filmbox, το οποίο δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμη τον τελικό του χαρακτήρα. Πάντως, φαίνεται πώς βαδίζει προς τα εκεί. Πέρυσι, ο κύριος κορμός του προγράμματός του ήταν τα λεγόμενα Box Talks, πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Γερμανού κινηματογραφιστή, που μάθαμε ότι πήγαν πολύ καλά και μάλιστα ένας εκ των προσκεκλημένων ήταν ο μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ. Αλλαγές είχαμε και στον χώρο, πολλά μουσικά δρώμενα, market, αλλαγές και στον αριθμό των ταινιών και στο ότι περιλάμβανε μόνο αφιερώματα. Γενικώς, αλλαγές παντού!

Φέτος, λοιπόν, επιστρέφει στον κλασικό κορμό ενός φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του με ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, κλασικής κοπής, ευτυχώς. Μάλιστα, στο επίσημο Διαγωνιστικό περιλαμβάνει πέντε πρώτες και δεύτερες ταινίες σκηνοθετών, προτείνοντας το βήμα στους newcomers, ιδέα πολύ ενδιαφέρουσα αν σκεφτεί κανείς ότι γίνεται μέσα στην καρδιά της Ευρώπης. Δηλαδή, σαν να λέμε ότι πρώτες, δεύτερες ελληνικές ταινίες μετά τη Θεσσαλονίκη και το Ρότερνταμ, παίζονται στο Filmbox. Το πείραμα ευχόμαστε να πετύχει και να γίνει αυτό που αναγράφει το δελτίο Τύπου, ότι φέρνει τη διοργάνωση σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, πιο ανταγωνιστική και πιο φεστιβαλική σαν κατάσταση.

Δυνατή η παρουσία των γυναικών φέτος, με τρεις από τις πέντε ταινίες του Διαγωνιστικού να υπογράφονται από γυναίκες, αλλά και όλη την Κριτική Επιτροπή να είναι στελεχωμένη από γυναίκες. Ενδιαφέρουσα και η εναρκτήρια εκδήλωση με την Μαρία Φαραντούρη και, αλήθεια είναι, έχει δύναμη το φεστιβάλ στα μουσικά δρώμενά του. Πάντως, θα επιθυμούσαμε να δούμε και πιο φρέσκα μουσικά πράματα (αφού αυτό δείχνει να θέλει) στις τελετές έναρξης και λήξης του.

Άνοιγμα, μετά την Φαραντούρη, με «Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη και κλείσιμο με το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη. Και οι δύο θα είναι παρόντες στο Filmbox.

Αναλυτικά τώρα, το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα «Emerging Greeks Competition» περιλαμβάνει τις ταινίες:

Παύση της Τόνιας Μισιαλή (πρεμιέρα Βερολίνου)
Η Επιφάνεια των Πραγμάτων της Νάνσυς Μπινιαδάκη (γερμανική πρεμιέρα)
Ο Γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου (πρεμιέρα Βερολίνου)
Do It Yourself του Δημήτρη Τσιλιφώνη (ευρωπαϊκή πρεμιέρα)
Άφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου (γερμανική πρεμιέρα)

Το Πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τις ταινίες τεκμηρίωσης:

Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη
Αόρατα Χέρια των Μαρίνα Γιώτη και Γιώργου Σαλαμέ
Happy Princes του Πάνου Δεληγιάννη
Γκολ στη Φτώχεια του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (Συζήτηση)
Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου

History Special:

Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη

Το ντοκιμαντέρ «Γκολ στη Φτώχεια» (φωτό) εντάσσεται στον κύκλο των ταινιών με τίτλο «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους», οι οποίες προβάλλονται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Στο Filmbox πρόκειται να παρευρεθούν o σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης, εκπρόσωπος του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ, καθώς και ένας άστεγος, ώστε μετά το τέλος της προβολής να γίνει συζήτηση για το καταπληκτικό project της σειράς ταινιών, τις δράσεις και το έργο της ΣΧΕΔΙΑΣ, την εμπειρία με τους αστέγους, τις δυσκολίες, την καθημερινότητα μιας ζωής χωρίς στέγη, αλλά και την ανακούφιση όλων όσοι έχουν ανάγκη από την οικογένεια αυτού του σπουδαίου περιοδικού.

Ειδικές Προβολές:

Πολυξένη της Δώρας Μασκλαβάνου
Σ’ Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει του Γιώργου Πανουσόπουλου
Jamaica του Ανδρέα Μορφονιού
Happy Birthday του Χρήστου Γεωργίου
Night Out του Στράτου Τζίτζη

Το πρόγραμμα «New Vision» του φεστιβάλ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την Virtual Reality ταινία «Memory Cinema» του Βασίλη Μπούκη, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Πρόκειται για μια διαδραστική εγκατάσταση μικτής πραγματικότητας και έχει ως ερευνητικό αντικείμενο έναν νέο τύπο κινηματογραφικής και μουσικής αφήγησης, αφαιρώντας ή επαυξάνοντας τα παραδοσιακά εργαλεία του κινηματογράφου για να τα ενσωματώσει με το περιβάλλον της χωρικής διαδραστικής εγκατάστασης. Η διεθνής πρεμιέρα της θα πραγματοποιηθεί στο Filmbox.

New Vision:

Η Σύντροφος των Νεκρών του Γιώργου Λουρίδα (παγκόσμια πρεμιέρα)
Wiski του Πάνου Κατσιμπέρη (φωτό)
Η Θάλασσα του Τάσου Γιαπούση
Το Δωμάτιο του Κωνσταντίνου Κατσιαμπούλα (διεθνής πρεμιέρα)
Ο Μόνος Πιστός του Στέφανου Κακαβούλη (ευρωπαϊκή πρεμιέρα)
Cry του Νίκου Μαθιού (ευρωπαική πρεμιέρα)
Nekydallo της Ελένης Μολφέτα (γερμανική πρεμιέρα)
The Liaison του Πάνου Κωστούρου
Πάσχα της Ισμήνης Δασκαρόλη (γερμανική πρεμιέρα)

Μικρού Μήκους:

Τέταρτος Τοίχος του Δημήτρη Γκότση (γερμανική πρεμιέρα)
Beemy Eyes του Κώστα Λένη (διεθνής πρεμιέρα)
Κατάψυξη του Δημήτρη Νάκου
Άρια της Μυρσίνης Αριστείδου
Ο Συλλέκτης του Θοδωρή Βουρνά (διεθνής πρεμιέρα)
Springtime Rest του Γιάννη Ζαφείρη (διεθνής πρεμιέρα)
Χρυσόψαρο του Γιώργου Αγγελόπουλου
Ομπρέλα της Αμερίσας Μπάστα
Selfitis της Πέγκυς Ζούτη
Hector Malot: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς της Ζακλίν Λέντζου (γερμανική πρεμιέρα)
8η Ήπειρος του Γιώργου Ζώη
Νοwhere του Σωτήρη Παλάσκα
The Penal Colony των Μάνος Τσίζεκ και Λίντσεϊ Αλικσανιάν
Third Kind του Γιώργου Ζώη (γερμανική πρεμιέρα)
5 Minutes Silence του Δημήτρη Αργυρίου
Impulse του Δημήτρη Αργυρίου

Για το επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα «Emerging Greeks Competion», η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τις: Μάρτζορι Μπέντεκ (διευθύνει το φεστιβάλ Connecting Cottbus στο Βερολίνο), Μάρεν Κρόιμαν (Διευθύντρια της film sales εταιρείας M-Appeal World Sales στο Βερολίνο) και την Κωνσταντίνα Σταυριανού (συν-ιδρύτρια και managing director της κινηματογραφικής post-production εταιρείας Graal).

Εισιτήρια για τα opening events (αλλά και για τις ταινίες) θα είναι διαθέσιμα από την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες και δελτία Τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Πλήρες πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.