FreeCinema

Follow us

ΘΡΕΨΕ ΚΟΡΑΚΙΑ (1976)

(CRIA CUERVOS)

  • ΕΙΔΟΣ: Αλληγορικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κάρλος Σάουρα
  • ΚΑΣΤ: Τζεραλντίν Τσάπλιν, Άνα Τόρεντ, Μόνικα Ραντάλ, Φλορίντα Τσίκο, Χέκτορ Αλτέριο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: CAROUSEL FILMS

Μικρό κορίτσι γίνεται άθελα μάρτυρας του θανάτου του (στρατιωτικού) πατέρα της, πριν καταφύγει στα χάδια της μητέρας της και συνεχίσει να παρατηρεί γεμάτη απορία τον κόσμο των μεγάλων σε σκοτεινούς για την Ισπανία καιρούς. Λεπτομέρεια: η μητέρα της έχει πεθάνει ήδη εδώ και καιρό.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν ολόκληρη σχολή του ισπανόφωνου κινηματογράφου το σύνολο των ταινιών που αναφέρονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη δικτατορία του Φράνκο και στον τρόπο που επηρέασε τη νεότερη κυρίως γενιά. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι, στην πλειοψηφία των ταινιών, οι πρωταγωνιστές είναι ανήλικοι και όλος ο τρόμος της φασιστικής πραγματικότητας αποτυπώνεται μέσα από τα δικά τους μάτια και την αντίληψή τους σχετικά με τη φαινομενικά ατάραχη καθημερινότητα. Άλλοτε απλά αλληγορικά και άλλοτε χρησιμοποιώντας ακόμα και υπερφυσικά στοιχεία στην ανάπτυξη της ιστορίας, η αντίστοιχη φιλμογραφία ανέδειξε τις καλύτερες ταινίες του λατινόφωνου σινεμά. Ακόμα και τόσα χρόνια μετά, η θεματολογία της περιόδου εξακολουθεί να εμπνέει, όπως απέδειξε και ο Γκιγέρμο ντελ Τόρο με τον σχετικά πρόσφατο «Λαβύρινθο του Πάνα» του.

Στο «Θρέψε Kοράκια» (το οποίο προκύπτει από την ισπανική παροιμία «Θρέψε κοράκια να σου βγάλουν τα μάτια») δεν πρόκειται να βρει κανείς αμιγώς υπερφυσικά στοιχεία, όμως, θα συναντήσει τόσο τη μικρή πρωταγωνίστρια, που θα περίμενε στο επίκεντρο της ιστορίας, όσο και την ανάμιξη φαντασίας και πραγματικότητας, που κάνει περισσότερο αντιμετωπίσιμη την καθημερινή ζωή της. Η Άνα δε γνωρίζει τίποτα για το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα της, ούτε για τους κινδύνους που αυτό δημιουργεί για τη μετέπειτα πορεία της, όμως, μέσα στην ίδια της την κατοικία μπορεί να βρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα την προετοιμάσουν για τις δυσκολίες της ζωής. Ολόκληρη η ζωή της στο σπίτι, μπορεί να θεωρηθεί μια αλληγορία σχετικά με το κράτος του Φράνκο και με την επίδραση που είχε αυτή στη νεότερη γενιά των Ισπανών, καθώς και ένας προβληματισμός σχετικά με το τι πραγματικά μπορούσε να κάνει αυτή η φάρα πέρα από το να περιμένει απλά το καθεστώς να «πεθάνει». Συνεχίζοντας όσα αναρωτιόταν το «Πνεύμα του Μελισσιού» του Βίκτορ Ερίθε, το «Θρέψε Κοράκια» είναι η κατάθεση του Κάρλος Σάουρα για την κληρονομιά της ισπανικής γενιάς. Καθόλου τυχαία, οι δύο ταινίες μοιράζονται την ίδια, εκφραστική πρωταγωνίστρια, Άνα Τόρεντ.

Αν, όμως, πέρα από την αλληγορία, δεν υπήρχε και μια συγκινητική ιστορία στη βάση της ταινίας, το φιλμ δε θα είχε τον ίδιο τελικό αντίκτυπο. Η ιστορία, ανεξάρτητα από τα κρυμμένα μηνύματά της, δεν παύει να είναι μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης μέσα σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, χωρίς την παρουσία της μητέρας και με την ανάμνηση ενός πατέρα, που, όσο γνωστοποιείται η «προσφορά» του στην οικογένεια, γίνεται όλο και πιο βαριά. Η προσφυγή στη φανταστική αγκαλιά της (νεκρής) μητέρας και οι σουρεαλιστικές μελλοντικές αφηγήσεις της ενήλικης πλέον Άνα (η χαρακτηριστική μορφή της Τζεραλντίν Τσάπλιν αναλαμβάνει και τους δύο αυτούς ρόλους) τονίζουν τη βαρύτητα των μικρών δυσκολιών και υπογραμμίζουν την εσωτερική πάλη κάθε παιδιού που θα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Κι αν η ταινία είναι από επιλογή καδραρισμένη πάνω στην Άνα, η μικρή στιχομυθία του φινάλε μαρτυρά τη γενικότητα του προβλήματος αλλά και τον (αφανή αλλά υπαρκτό) ρεαλισμό με τον οποίο ένα παιδί αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα. Το «Θρέψε Κοράκια» αργεί να το εμφανίσει αλλά αποτελεί, τελικά, μια καθαρά αισιόδοξη ταινία στη φύση της.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Όχι η ευχάριστη ταινία με την οποία ενδεχομένως να ήθελες να συνοδέψεις το καλοκαιρινό σου βράδυ, όμως, σίγουρα ένα φιλμ που θα σε συγκινήσει, θα σε βάλει σε σκέψεις και θα σε παρηγορήσει, δίχως να σε παραπλανήσει. Θερινό σινεμά δεν είναι μόνο η Όντρεϊ Χέπμπορν…

MORE REVIEWS

Ο ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Ο Moondog είναι ένα αλάνι του Μαϊάμι που έχει σαν μοναδική έγνοια τη μαστούρα και το πιοτί. Κάθε μέρα. Όλο το 24ωρο.

BRIGHTBURN: ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΟΛΑΣΗ

Αγνώστου ταυτότητος αντικείμενο πέφτει από τον ουρανό σε στάβλο αγροικίας ζευγαριού που αγωνίζεται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Περιέχει μορφή ζωής που μοιάζει με κανονικό μωρό! Το εξωγήινο αγόρι θα μεγαλώσει μαζί τους χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για την προέλευσή του. Ώσπου να εμφανιστούν κάποια περίεργα σημάδια…

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!

Η Ιβόν, χήρα ενός υψηλόβαθμου αστυνομικού που τιμάται για την ανδρεία του, ανακαλύπτει τυχαία πως ό,τι γνώριζε για τη ζωή του ήταν ένα ψέμα. Ανάμεσα στα πολλά που είχε κάνει ο άντρας της, θα μάθει ότι είχε ενοχοποιήσει κι έναν αθώο για να καλύψει δικά του εγκλήματα. Όταν εκείνος βγει από τη φυλακή, η Ιβόν θα προσπαθήσει να διορθώσει τα πράγματα.

ΤΟ ΣΟΥΤΙΕΝ

Μηχανοδηγός εμπορικής αμαξοστοιχίας βρίσκει σφηνωμένο στη μηχανή του ένα... σουτιέν. Πηγαίνοντας πόρτα πόρτα στη γειτονιά απ’ όπου καθημερινά περνά το δρομολόγιό του, αποφασίζει να βρει με κάθε τρόπο την ιδιοκτήτριά του!

ΣΚΟΤΩΣΑ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ

Μια πρώην εστεμμένη και νυν ξεπεσμένη θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη γενέτειρά της προς αναζήτηση εργασίας. Εκεί θα βρει δουλειά σε ένα εργοστάσιο κονσερβοποιίας, σύντομα όμως πρόκειται να βρεθεί βαθιά μπλεγμένη όταν κατά λάθος... σκοτώσει το αφεντικό της!