FreeCinema

Follow us

Η ΛΑΜΨΗ (1980)

(THE SHINING)

  • ΕΙΔΟΣ: Τρόμου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
  • ΚΑΣΤ: Τζακ Νίκολσον, Σέλι Ντιβάλ, Ντάνι Λόιντ, Σκάτμαν Κράδερς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 119'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SEVEN FILMS

Ο Τζακ Τόρανς αναλαμβάνει τη θέση του επιστάτη ενός άδειου και απομονωμένου ξενοδοχείου το οποίο δεν λειτουργεί κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Μερικές εβδομάδες αργότερα, θα επιχειρήσει να σκοτώσει τη γυναίκα και το παιδί του.

Ας μη γελιόμαστε. Δεν ξέρω τι είναι η «Λάμψη». Ούτε και κανένας άλλος… λογικός άνθρωπος νομίζω ότι μπορεί να βάλει το χέρι σε κάποιο Ευαγγέλιο και να ορκιστεί γι’ αυτό. Σε σχέση με την πορεία της φιλμογραφίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, σίγουρα δηλώνει την έναρξη μιας κάποιας φθοράς αν όχι και πτώσης δημιουργικά, με τον ίδιο να γυρίζει μόλις τρεις ταινίες εντός ολόκληρης εικοσαετίας (!), ενδεχομένως τις πιο διχαστικές της καριέρας του, μέχρι το άδοξο φινάλε με το «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» (1999).

Αρχικά, η «Λάμψη» είναι ένα βιβλίο του Στίβεν Κινγκ (ο οποίος έχει εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια για τούτο το φιλμ) που ο Κιούμπρικ «δανείστηκε» για να έχει έναν βασικό σεναριακό σκελετό. Τα υπόλοιπα προέκυψαν από το μυστηριώδες φαινόμενο που ήταν… ο εγκέφαλος του σκηνοθέτη, σε (παράδοξη) συνεργασία με την Αμερικανίδα συγγραφέα… σατιρικών ρομάντζων Νταϊάν Τζόνσον, η οποία μοιράζεται το credit του σεναρίου. Μιλάμε για ένα σενάριο το οποίο διαμορφωνόταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας (ο Τζακ Νίκολσον είχε δηλώσει ότι σταμάτησε να ασχολείται εξαιτίας των συνεχών αλλαγών και από ένα σημείο κι έπειτα ζητούσε μονάχα τις σελίδες των επόμενων σκηνών του!). Πρόκειται για ένα στοιχείο που δεν γίνεται να παραβλέψουμε…

Στο πλαίσιο ενός «σχεδίου» που έμοιαζε να έχει ο Κιούμπρικ, αποδομώντας τα περισσότερα εκ των κινηματογραφικών ειδών, με τη «Λάμψη» βρίσκει την αφορμή να καταπιαστεί με το σινεμά τρόμου, προφανώς χρησιμοποιώντας σαν «άλλοθι» το όνομα του σεβαστού στον χώρο Κινγκ (όπως έπραξε και με το sci-fi, άλλωστε, προσφέροντας στον Άρθουρ Κλαρκ τη θέση του συν-σεναριογράφου στο «2001»). Γνωστός περφεξιονίστας και σπουδαίος κινηματογραφιστής, ο Κιούμπρικ ρίχνει εδώ το μεγαλύτερο βάρος στη χρήση της νεοσύστατης Steadicam, που σε συνδυασμό με τα απειλητικά ευρυγώνια πλάνα τού Τζον Άλκοτ, συστήνουν τον «αληθινό» τρόμο στον θεατή. Ο φόβος του στοιχειωμένου (;), έρημου ξενοδοχείου, η απομόνωση, η αδράνεια, μια αδιόρατη αίσθηση παράνοιας, προκαλούν μια (έως και σήμερα λειτουργική) ισχυρή αίσθηση φόβου, δίπλα σε μερικά στερεοτυπικά «μπου» ή εύκολα τρικ που έχουν καθορίσει το genre (ίσως ένα ατόπημα για σκηνοθέτη τέτοιου βεληνεκούς).

Το μόνο σίγουρο που μπορεί να ειπωθεί για τη «Λάμψη», είναι ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι. Ακόμη κι αν ο θεατής δεν δύναται να αντιληφθεί ότι ο Κιούμπρικ επεδίωξε να παίξει με το είδος των ταινιών τρόμου (και όχι ακριβώς με τους κανόνες του, όπως συνέβη με τα μεταγενέστερα «Scream» ή «Το Μικρό Σπίτι στο Δάσος», έργα τα οποία αποτελούν ορόσημα διαχείρισης της «αποδόμησης»), είναι αδύνατον να μην σταθεί κανείς στις τόσες… παιγνιώδεις αναφορές: από το εξαντλητικά επαναλαμβανόμενο «All work and no play makes Jack a dull boy» που δακτυλογραφεί μέρα-νύχτα ο χαρακτήρας του Τζακ, μέχρι το κάλεσμα του «Come play with us» και το εντυπωσιακό φινάλε – κυνηγητό μέσα στον λαβύρινθο, ο Κιούμπρικ μαρτυρά ένα διασκεδαστικό κλείσιμο του ματιού (το οποίο μάλλον φανερώνει τις ουσιαστικές του προθέσεις εδώ), δημιουργώντας μια κυριολεκτικά άλυτη σπαζοκεφαλιά, που όπως κι αν την… παίξεις, δεν πρόκειται να τον κερδίσεις. Γιατί το «manual» του ανήκει. Εγωιστικά.

Εικάζουμε ότι πίσω από το παιχνίδι υπάρχει μια διάθεση ενδοσκόπησης στον μύθο της θαλπωρής της οικογένειας και την κρίση αποξένωσης που ο χρόνος προκαλεί στη ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού, αλλά δεν κριτικάρουμε αυτή την υποθετική οπτική ανθρώπινης δυσλειτουργικότητας ως κάτι το… πολύ προσωπικό (;). Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όμως, θα τολμούσα να πω ότι με τη «Λάμψη» ο Κιούμπρικ φλερτάρει και με την ιδέα ενός… μπεργκμανικού ψυχοδράματος, με τη διαφορά ότι οι δικές του «Σκηνές από Ένα Γάμο» καταλήγουν όχι απλά σε υστερικές κραυγές (αλύτρωτου) θυμού αλλά σε επίλυση των διαφορών του αντρόγυνου με… τσεκούρι!

Δεν είναι ανάγκη να ανακυκλώσουμε τις θεωρίες (σχεδόν) συνωμοσίας που ο κάθε… psycho έχει εντοπίσει μέσα στη «Λάμψη». Η cult φήμη και οι δεκαετίες που πέρασαν από πάνω της, έτσι κι αλλιώς, έχουν προσδώσει στο φιλμ μια επιπλέον διάσταση δέους, η οποία επικοινωνείται με πολλαπλούς και μάλλον ακραίους τρόπους, από τον χαρακτηρισμό του «αριστουργήματος» μέχρι τις πλέον εξωφρενικές αναλύσεις, μέρος των οποίων έφτασαν να γίνονται και θέμα σε ντοκιμαντέρ! Στο… ξεκαρδιστικό «Room 237» του 2012, ο θεατής μπορεί να τρομάξει ακόμη περισσότερο με τις εκδοχές «ανάγνωσης» που αποδίδονται στο κιουμπρικό έργο, ξεκινώντας από τη σφαγή των Ινδιάνων και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, φτάνοντας στις σουρεαλιστικές απόπειρες κάποιων να παρακολουθήσουν το φιλμ… backwards ή μπρος-πίσω ταυτόχρονα, σε διπλοτυπία! Απλά, αξίζει να αναζητηθεί. Και, κατά έναν παράδοξο τρόπο, θα έλεγα ότι σήμερα είναι περισσότερο ωφέλιμο και από την παρακολούθηση της ίδιας της «Λάμψης»!

Ένα τελευταίο πράγμα που αξίζει την προσοχή (όλων μας), είναι η σύνδεση του δωματίου 237 με εκείνο του φινάλε από το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» (1968). Αν και εδώ δεν μιλάμε για την κατακλείδα της ταινίας, αυτό το «no man’s land» της μνήμης και του θνητού βίου εμπεριέχει (καλά κλειδωμένο μέσα του) το μυστικό της ανθρώπινης ύπαρξης και (ενδεχομένως) της μεταθανάτιας ζωής. Είναι ίσως το μοναδικό πράγμα στο φιλμ που προδίδει μια κάποια φοβία του ίδιου του Κιούμπρικ. Ένα δωμάτιο στο οποίο ο σκηνοθέτης χρειάστηκε να ανατρέξει, δώδεκα χρόνια αργότερα. Ένα δωμάτιο φυγής; Ή την επόμενη «κατοικία» του;

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Το μικρότερο σε διάρκεια, European cut της ταινίας που «στοίχειωσε» το σινεμά τρόμου έρχεται να διχάσει, να ενοχλήσει ή και να ενθουσιάσει ακόμη, πάντοτε «προστατευμένο» και… στο απυρόβλητο (κυρίως) εξαιτίας του ονόματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Εάν δεν το έχεις δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη, η πρόταση είναι αρκούντως δελεαστική (αν και οι συνθήκες ενός θερινού κινηματογράφου δεν του ταιριάζουν ιδανικά). Εάν το φιλμ σου είναι παντελώς άγνωστο, μην περιμένεις μια… νορμάλ ταινία τρόμου με αρχή, μέση και τέλος (ή και εξηγήσεις για αυτό που παρακολουθούσες αυτές τις ώρες). Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο όλοι κάπου… χάνουν (#diplhs).


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.