FreeCinema

Follow us

ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ Ή ΤΗ ΜΑΜΑ; (2015)

(PAPA OU MAMAN)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρτάν Μπουρμπουλόν
  • ΚΑΣΤ: Λοράν Λαφίτ, Μαρίνα Φόις, Αλεξάντρ Ντερουσό, Άννα Λεμαρσάν, Ακίλ Ποτιέ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Η Φλοράνς και ο Βενσάν, ύστερα από 15 χρόνια γάμου περίπου, αποφασίζουν να χωρίσουν. Από κοινού. Αλλά έχουν και τρία παιδιά. Και ο πόλεμος μεταξύ τους φουντώνει για να… μην αποκτήσουν την κηδεμονία τους!

Η πρώτη παρατήρηση που μου ήρθε στο μυαλό με το που ξεκίνησε το «Με τον Μπαμπά ή τη Μαμά;» ήταν το τόσο… μπασταρδεμένο επίπεδο «αμερικανοποίησης» αυτού του φιλμ, που ενώ φέρει όλα τα κακά (και τα κλισέ) μιας φλύαρης γαλλικής παραγωγής, ταυτόχρονα δείχνει να χάνει την ταυτότητά του. Από το επιδειξιομανές (άνευ λόγου) μονοπλάνο του εναρκτήριου flashback, μέχρι τη σκηνή του δείπνου των δύο φιλικών ζευγαριών, αν έκλεινες τα αυτιά σου, μπορεί και να νόμιζες πως αυτό που βλέπεις είναι μια τυπική «αμερικανιά». Αλλά είναι μια… «γαλλικουργιά», σε μια κάποια ανησυχητική, σχεδόν «υβριδική» κατάσταση μετάλλαξης.

Το αμερικανικό σινεμά έχει καλύτερη παράδοση σε τέτοιες περιπτώσεις «οικογενειακής» ταινίας, στις οποίες το κωμικό διαδέχεται το συγκινητικό ή το δραματικό, συχνότερα κάπως… ανέμελα. Το γαλλικό σινεμά, από την άλλη, δεν κατανοεί αυτό το υπο-είδος, ούτε μπορεί να βρει τις… ευχάριστες ισορροπίες του. Πού να βάλεις έναν σκηνοθέτη Γάλλο να δει το «Parenthood» του Ρον Χάουαρντ μια ντουζίνα φορές, δεν το έχουν οι άνθρωποι!

Έτσι, το αποτέλεσμα εδώ προκύπτει ως ένα ελαττωματικό adult κωμόδραμα, που δεν επιτρέπει στα στοιχεία της κομεντί να αναπνεύσουν, σε καμία ιδέα ρομάντζου να δικαιολογήσει ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι είχαν υπάρξει ποτέ ερωτευμένοι και αρμονικοί ως ζευγάρι και μπροστά στην ανικανότητά τους να λειτουργήσουν ως γονείς να εμβολίζεται από κυνισμό ολόκληρο το εγχείρημα. Κανείς τους δεν είναι αρκετά υπεύθυνος ώστε να σηκώσει τα βάρη της κηδεμονίας τριών παιδιών, τα οποία γίνονται «μπαλάκι» που πετάει ο ένας στον άλλον, τελικά, για να τα ξεφορτωθεί!

Λίγο πριν το φινάλε, η πλοκή παίρνει μια αδιανόητη στροφή (δηλαδή, όποτε παίζει το «Modern Love» του Ντέιβιντ Μπόουι, ο έρωτας λάμπει… τρελά;) και η κατακλείδα, με τη βοήθεια ενός μικρού, ενοχλητικού ποντικού, σε κάνει… κάρβουνο! Αλλά το εύρημα δεν αντέχει με τίποτα, κυρίως γιατί εδώ είναι mainstream «γαλλικουργιά», όχι το… «Sitcom» του Φρανσουά Οζόν. Όποιος κατάλαβε… από μακριά κι αγαπημένοι.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κωμωδία δεν είναι. Δράμα δεν είναι. Ευχάριστο στη θέαση δεν το λες. Οι σύμβουλοι γάμου (και η ψυχολογία) θα σήκωναν τα χέρια ψηλά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Άρτια, επαγγελματική δουλειά, φυσικά, πόσω μάλλον για σκηνοθετικό ντεμπούτο, αλλά το αποτέλεσμα αφήνει εντυπώσεις απορίας, ειδικά σε σχέση με τη σκιαγράφηση των γονέων – βασικών χαρακτήρων του φιλμ, με τους οποίους… δεν θα ήθελες να ταυτιστείς.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.