FreeCinema

Follow us
01.099:00

«The Great… Out There» στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ!


Το επιτυχημένο πρόγραμμα του «Park Your Cinema», που επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης, συνεχίζεται στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ, προτείνοντας κλασικές ταινίες ρεπερτορίου που θα ήθελες να ξαναδείς ή και να ανακαλύψεις εκεί έξω. Ο φετινός Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος ακριβώς σε αυτό! «The Great… Out There» τιτλοφορείται ο κύκλος των πέντε ενήλικων προβολών του μήνα που θα σε «ταξιδέψουν» πέρα από τα σύνορα του κινηματογραφικού κάδρου.

Το PARK YOUR CINEMA ξεκίνησε τον κύκλο των προβολών του το περασμένο καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσφέροντας την ευκαιρία στους πρώτους επισκέπτες του να γνωρίσουν τον νέο αυτό χώρο πολιτισμού της Αθήνας. Το υπαίθριο σινεμά του «πάρκαρε» από το Κέντρο Επισκεπτών μέχρι το Πάρκο, αργότερα μπήκε στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, και σήμερα βρίσκεται ξανά εκεί έξω, για να συνεχίσει τις δράσεις του με κλασικές ταινίες ρεπερτορίου που αξίζει να δείτε (ακόμη και για πρώτη φορά, ίσως) σε μεγάλη οθόνη, στην παράδοση των παλαιών θερινών κινηματογράφων.

Εκεί έξω, υπάρχουν πράγματα που δεν είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος, τόσο μεγάλος που στην πιο ώριμη σκέψη μας φαντάζει μη διαχειρίσιμος. Και είναι. Μας προκαλεί το δέος. Κι ακόμη πιο έξω, υπάρχει ένα άπειρο σύμπαν, που σίγουρα ξεπερνά το ρεαλιστικό, τη φαντασία μας, εμάς και τα πάντα, μαζί.

Ο φετινός Σεπτέμβρης του PARK YOUR CINEMA είναι αφιερωμένος σ’ αυτή τη μεγαλοσύνη, που ξεκινά από τα όρια του ανθρώπινου βλέμματος και τελειώνει στο βάθος πεδίου του φιλμικού καρέ, τονίζοντας τη σημασία της ύπαρξης της μεγάλης οθόνης. Εικόνες τοπίων μοναδικά φωτογραφισμένων, πλάνα προοπτικής που μας ταξίδεψαν κυριολεκτικά, με το ανθρώπινο στοιχείο να προκαλεί το δράμα μέσα τους ή να γεννά την περιπέτεια όπως θα μπορούσαμε να τη ζήσουμε μονάχα στο σινεμά. Ξαπλωμένοι στο τόσο ταιριαστό σε διαστάσεις Ξέφωτο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκεί έξω.

Ας αφήσουμε την πρόκληση απέναντι στο μεγαλείο του κινηματογράφου να μετατρέψει το δέος σε ψυχαγωγία, ας νιώσουμε την ομορφιά ή και την αγριότητα του στοιχείου της Φύσης να αναδεικνύεται μπροστά στα μάτια μας, στο μέγεθος που τους αρμόζει. Κάτω από τη μεγαλύτερη «οθόνη» αυτής της πόλης. Τον αττικό ουρανό.

Πάμε να δούμε το ακριβές πρόγραμμα προβολών (οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με ώρα έναρξης στις 20:30 – προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους ψάθα, κουβέρτα ή άλλο ύφασμα για το έδαφος) για τον Σεπτέμβριο του 2017:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΕΡΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ / DAYS OF HEAVEN (1978)
Σκηνοθεσία: Τέρενς Μάλικ

Στην Αμερική του 1916, ένας φυγάς από τον νόμο και η αγαπημένη του βρίσκουν καταφύγιο στο Τέξας, εργαζόμενοι για έναν πλούσιο κτηματία, ο οποίος μαθαίνει ότι πρόκειται να πεθάνει σύντομα. Παριστάνοντας τα αδέλφια για να μην προκαλέσουν κουτσομπολιά, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός, με εκείνη να επιχειρεί να παντρευτεί τον κτηματία, έτσι ώστε να γίνει και η κληρονόμος του. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Μάλικ προτάθηκε για 4 Όσκαρ και, τελικά, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας για το πραγματικό ορόσημο δουλειάς του Νέστορ Αλμέντρος. Ο Μάλικ έφυγε από το Φεστιβάλ Καννών με το βραβείο σκηνοθεσίας, το 1979.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ / OUT OF AFRICA (1985)
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Πόλακ

Βαρόνη από τη Δανία ταξιδεύει μέχρι την αποικιακή Κένυα του 20ου αιώνα για να διευθύνει μια φυτεία καφέ, της οποίας είναι η ιδιοκτήτρια. Η συζυγική της ζωή είναι ένας εφιάλτης ταπείνωσης, αλλά ένας γοητευτικός κυνηγός με ελεύθερο πνεύμα θα της θυμίσει ξανά τον έρωτα. Βασισμένο στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Κάρεν Μπλίξεν, το φιλμ γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, χάρη στο εξωτικό φόντο περιόδου, την επαγγελματική φινέτσα της υπογραφής του Πόλακ και το πρωταγωνιστικό ζεύγος των Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μέριλ Στριπ. Τιμήθηκε με 7 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας, το 1986. Αξιομνημόνευτο το αριστουργηματικό μουσικό θέμα του Τζον Μπάρι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΚΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ / WHERE THE WILD THINGS ARE (2009)
Σκηνοθεσία: Σπάικ Τζονζ

Εννιάχρονο αγόρι που ονειρεύεται τη φυγή από την οικογενειακή εστία, «αποδρά» σε έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο κατοικούν τεράστια, τριχωτά πλάσματα, που με τη σειρά τους τον υποδέχονται σαν βασιλιά. Το διασημότερο παιδικό picture book (από το 1963), όπως δηλώνεται από τις περισσότερες αντίστοιχες λίστες των ΗΠΑ, με την υπογραφή του συγγραφέα και illustrator Μόρις Σέντακ, γίνεται στα χέρια του εκκεντρικού Τζονζ μια… περισσότερο ενήλικης οπτικής αλληγορία για την αφέλεια της παιδικότητας και τη μοναξιά κάτω από τη σκιά της γονικής εξουσίας. Η Karen O, του συγκροτήματος των Yeah Yeah Yeahs, έχει γράψει τα τραγούδια της ταινίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΔΥΣΗ / ONCE UPON A TIME IN THE WEST (1968)
Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Λεόνε

Σε μια φανταστική πόλη της αμερικανικής Δύσης, μυστηριώδης άνδρας που συνηθίζει να παίζει φυσαρμόνικα συνεταιρίζεται με έναν παράξενο desperado, για να προστατεύσουν μια όμορφη χήρα, κληρονόμο ενός κομματιού γης που στέκει ως εμπόδιο στην επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή. Το φιλμ έτυχε μέτριας υποδοχής στην εποχή του, αλλά σήμερα αντιμετωπίζεται ως το πιο επικό spaghetti western στην ιστορία του σινεμά, γεμάτο επιβλητικές φιγούρες και σκηνές ανθολογίας, ένα αλησμόνητο score από τον Ένιο Μορικόνε, και αξεπέραστα CinemaScope κάδρα τοπίων της Αριζόνα από τον διευθυντή φωτογραφίας Τονίνο Ντέλι Κόλι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ / RAIDERS OF THE LOST ARK (1981)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Καθηγητής κολεγίου, αρχαιολόγος αλλά και τυχοδιώκτης που αγαπά την περιπέτεια, προσλαμβάνεται από την αμερικανική κυβέρνηση για να εντοπίσει πριν από τους Ναζί τα ίχνη της μυθικής Χαμένης Κιβωτού, στα 1936. Η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1981 συστήνει στο σινεμά τον χαρακτήρα του Ιντιάνα Τζόουνς (με ειρηνευτή τον Χάρισον Φορντ), ο οποίος αναβιώνει τους ήρωες των επεισοδιακών κινηματογραφικών serials του ’30 και του ’40. Τιμήθηκε με 4 βραβεία Όσκαρ και είχε τρεις συνέχειες μέχρι το 2008, μετατρέποντας τον Σπίλμπεργκ σε κυρίαρχο του Χόλιγουντ. Εκτός από δείγμα απόλυτης ψυχαγωγίας, το φιλμ αναγνωρίζεται σήμερα και ως ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του σινεμά.

Η επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ ξεκινά τώρα από το Σύνταγμα!

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο ξεκινά από το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος (στη συμβολή με την οδό Ερμού), κάνει μία στάση στον σταθμό Συγγρού-Φιξ και καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ.

shuttle_bus_el

Κάθε Κυριακή, από τις 10.00 π.μ. έως τις 13.00, τα δρομολόγια πραγματοποιούν μόνο τη διαδρομή ΚΠΙΣΝ – Συγγρού Φιξ και αντίστροφα, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο της τελετής ‘Αλλαγής Φρουράς’ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά, εφόσον το επιτρέπουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σε περίπτωση έκτακτων ρυθμίσεων τα δρομολόγια ενδέχεται να τροποποιηθούν.