FreeCinema

Follow us

«WAYWARD PINES»: A STRANGE WORLD AROUND US.


To «Wayward Pines» είναι το μεγάλο χαρτί του FOX για αυτή τη summer season που ανοίγει σιγά σιγά. Το γενναιόδωρο δικό μας FOX θα το προβάλλει σε ταυτόχρονη πρεμιέρα με την Αμερική, αρχής γενομένης 14 Μαΐου, στις 21:30. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη σειρά που κάνει πρεμιέρα σε 126 χώρες ταυτόχρονα!

WaywardPines_MNShyamalan

Για την ακρίβεια, το «Wayward Pines» είναι mini σειρά, δηλαδή είναι προγραμματισμένα δέκα επεισόδια και τέλος, πράγμα που του δίνει προνόμιο pro bono, ελπίζοντας ότι δε θα κινδυνέψει από… τιραμολένια τραβήγματα στον βωμό της τηλεθέασης. Θρίλερ (βάλτε ό,τι επίθετο θέλετε μπροστά), βασισμένο στη σειρά βιβλίων του Μπλέικ Κράουτς με μέγα κράχτη το όνομα του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν (που πολύ τον αγαπούν και τον πιστεύουν, πλην όμως τελευταία μόνο απογοητεύει, λες και στέρεψε η έμπνευσή του στην «Εκτη Αίσθηση»), ο οποίος σκηνοθετεί τον πιλότο και συμμετέχει στην παραγωγή. Κάνει και βάπτισμα πυρός στη μικρή οθόνη. Το πρώτο επεισόδιο έχει απόλυτα τη σφραγίδα του (γιατί σφραγίδα οπωσδήποτε διαθέτει) και ξέροντας τη φιλολογία δεν εκπλήσσεσαι από τα παράδοξα που βλέπεις.

WaywardPines_001

Ο Ματ Ντίλον είναι ο πράκτορας Ίθαν Μπερκ που μαζί με έναν συνάδελφό του πηγαίνουν στην ομώνυμη πόλη του Άινταχο για να διερευνήσουν την υπόθεση της εξαφάνισης δύο άλλων συναδέλφων τους εκεί. Ο Μπερκ βρίσκεται σωληνωμένος και δεμένος στο κρεβάτι τού νοσοκομείου της πόλης, τραυματισμένος από ατύχημα, όπου τον φροντίζει η αγγελική νοσοκόμα Παμ (Μελίσα Λίο). Δεν έχει πορτοφόλι, τηλέφωνο και προσωπικά αντικείμενα και σύντομα αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του και την υπηρεσία του. Οι άνθρωποι που συναντά είναι περίεργοι, ζουν σε κάτι αγγελικά σπίτια και όλα παρουσιάζονται διαολεμένα ειρηνικά, ο σερίφης (Τέρενς Χάουαρντ) μοιάζει απρόθυμος να τον συνδράμει να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το FBI, και όλα δείχνουν ότι είναι σφηνωμένος στην πόλη από όπου δεν υπάρχει έξοδος και διέξοδος. Persona (αναποδράστως) grata. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει εδώ κυριολεκτικά και το παιχνίδι του δείχνει να παγιδεύει τον ήρωα. Γιατί και πώς γίνονται όλα αυτά είναι καταφανώς ένα βασικό θέμα.

WaywardPines_003

Όλα όσα βλέπουμε προσφέρονται προς ένσταση και διαθέτουν μια άρτια ερμητικότητα που θαρρείς, ως θεατής μαζί με τον Ντίλον, ότι είστε μόνοι μάρτυρες μια τεράστιας συνωμοσίας ή φάρσας. Ο Ίθαν Μπερκ περιφέρεται μέσα σε ένα δίκτυο παράλογα ήρεμων, ικανοποιημένων και φιλικών ανθρώπων και το ’χει τσιμπήσει ότι στην ουσία κανείς δεν τον εξυπηρετεί να κάνει αυτό που θέλει: να επικοινωνήσει με δικούς του. Και δεν είναι τόσο απλό «άντε, πήραμε ένα αμάξι και φύγαμε από δω χάμω», γιατί αυτό που βρίσκει (όχι spoilers) είναι σχετικά αναμενόμενο αλλά δεν ξέρουμε τι κρατάει τα θεμέλιά του. Ο Ματ Ντίλον είναι πολύ ωραίος και ήταν θέμα χρόνου να βρει κι αυτός τον χώρο του στη μικρή οθόνη. Παραγνωρισμένος σχετικά, αλλά μην έχοντας κάνει πολύ καλές επιλογές στο χολιγουντιανό διάβα του, εδώ έχει έναν ρόλο που του πάει, οπότε χαίρεσαι να τον βλέπεις. Είναι, λοιπόν, και ο μοναδικός λογικός μέσα σε αυτή την επιφάνεια της ευτυχούς ηρεμίας και γνωρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι σαν τον Τζιμ Κάρεϊ στο καταπληκτικό «The Truman Show».

WaywardPines_004

Η νοσοκόμα Παμ (καταπληκτική η Λίο) μόνο διαβολική μπορεί να είναι με την εσθήτα τού χαμόγελου και της φροντίδας, αλλά και η πρώην συνάδελφος και φιλενάδα του ήρωα που τώρα είναι ευτυχισμένη σύζυγος σε αυτό το φοβερό μέρος, μας θυμίζουν κάτι από τις «Stepford Wives». Το στοιχείο τού χαμένου σε ξένο μέρος ήρωα, που ανακαλύπτει μυστηριώδη συμβάντα και τα κουσούρια των παράξενων κατοίκων, μπορεί να φέρνει και σε «Lost». Και τούτο το μέρος, απόκοσμα ξεκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, μάς θυμίζει το «The Village», αλλά και τόσα άλλα πράγματα τα οποία έχουμε δει στο παρελθόν και που παίζουν με τις έννοιες του ορίου και του συνόρου, με το επέκεινα και το υπερπέραν που πιθανόν υπάρχουν πέρα από τα πρώτα. Κοντολογίς, τούτη η σειρά μόνο παρθενογένεση δεν είναι (και, ναι, δεν έχουμε απαίτηση να είναι). Ας έχει δική του προσωπικότητα: η θέασή της επαναφέρει στην επιφάνεια της μνήμης πολλά άλλα πράγματα και, έχοντας παρακολουθήσει μόνο τον πιλότο, οι συνειρμοί μας υπήρξαν επικίνδυνα πολλοί. Ευχόμαστε μόνο να μη μας πιλατέψουν πολύ οι σεναριογράφοι και να αποκαλύψουν σύντομα τι στο καλό συμβαίνει στο μέρος αυτό. Γιατί, όπως πολύ συχνά συμβαίνει (και ο Σιάμαλαν το έχει κάνει hobby πια), δύσκολα αποκαλύπτεται κάτι super μη αναμενόμενο να κρύβεται πίσω από το μυστήριο και κοντολογίς το μυστήριο είναι ψιλοτζούφιο, ψιλοκενό ουσιώδους περιεχομένου.

WaywardPines_002

Μη γινόμαστε προπετείς. Βρίσκουμε αρετή το γεγονός ότι δεν μας βάζουν σε αυτά τα ανελέητα, τα ατέλειωτα trip μέσα στο κεφάλι του ήρωα, όπου πρέπει να μαντεύεις και να τραβάς ατέρμονη ταλαιπωρία για το αν ό,τι βλέπουμε είναι πραγματικότητα ή φαντασία στα αυλάκια του μυαλού του. Δεν έχουμε να κάνουμε με τον Ντον Ντρέιπερ, ούτε με τον Τόνι Σοπράνο, ούτε βέβαια με τέτοια genre. Ευτυχώς, ο Ίθαν Μπερκ αντιμετωπίζει με σώας τας φρένας την αλλόκοτη πραγματικότητα του περιβάλλοντος που μπαίνει και το χρονοπαιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του μόνο στο μυαλό του δεν είναι. Είναι κομμάτι μιας υπόθεσης που πιθανόν συνδέεται με το υπερπέραν αυτής της κοιμισμένης μικρής πόλης και ως εκ τούτου οι δημιουργοί μάς βγάζουν άμεσα από οποιαδήποτε υποκειμενική μεταφυσική και σου μιλάνε νέτα-σκέτα για αντικειμενική μεταφυσική που, μάλλον, άπτεται όλων όσοι ζουν στο παράδοξο Wayward Pines. Η όποια ετυμηγορία εδραζόμενη στον πιλότο που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι επισφαλής, αλλά όποιες ερωτήσεις (που θα δημιουργηθούν σα συννεφάκια στο κεφάλι σας) εικάζουμε ότι απαντώνται σε αυτά που βρίσκονται μέσα στο δάσος πριν από τα όρια. Το ότι το ενδιαφέρον μας το κέρδισε με τα πολλά μεμπτά του είναι γεγονός.

Το «Wayward Pines» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα (με ταυτόχρονη μετάδοση στις ΗΠΑ) την Πέμπτη 14 Μαΐου, στις 21:30, αποκλειστικά στο FOX. Το κανάλι FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, ΟΤΕ TV, hol και Cyta Hellas.

WaywardPines_006