FreeCinema

Follow us

«THIS IS US»: «LOST» AND FOUND IN «21 GRAMS»!


Το «This Is Us» μάλλον είναι η πιο ωραία, κατά την ταπεινή μας γνώμη, δραματική σειρά νέας εσοδείας. Να το πούμε a priori: είναι συγκινητική, ανθρώπινη, αστεία, έχει πολλές «αμερικανιές» που ευφραίνουν το κοινό, δίχως να είναι ρηχή, όμως. Έχει τρυφερές στιχομυθίες, διδακτισμό και banalities, αλλά κυρίως τόσες αναπάντεχες ανατροπές, που σποραδικά διερωτάσαι αν αυτό που βλέπεις είναι αληθινό ή μη. Τύπου… «Lost» ένα πράμα! Από Τρίτη 15 Νοέμβριου, στις 21:50, στήνεσαι στο FOX Life.

Καθώς, δεν είμαι ιδιαίτερα φίλα προσκείμενη στο NBC, η αγαπημένη μου φίλη Κατερίνα μου θύμισε κάτι: «Και το ‘30 Rock’ να είχε κάνει μόνο το NBC, θα ήταν μεγάλο δίκτυο». Έχει δίκιο. Τα ratings δικαιολογημένα ήταν πολύ καλά και οι κριτικές πολύ γενναιόδωρες, εκτός από το Variety, που χάλασε την απεικόνιση των «αστεριών». Το «This Is Us» πρέπει να το αφήσεις να κυλήσει για μερικά επεισόδια για να εξαγάγεις κριτική άποψη, καθότι έχει εκπλήξεις που ταράζουν τα παρελθόντα πεπραγμένα. Η αφήγηση ακολουθεί την ιστορία τριών ανθρώπων οι οποίοι γεννήθηκαν την ίδια μέρα: τα δίδυμα Κέβιν και Κέιτ και το υιοθετημένο μαύρο παιδί Ράνταλ, που βρέθηκε στο μαιευτήριο παρατημένο και κάλυψε το κενό της απώλειας του τρίτου μωρού της οικογένειας. Δεν είναι, όμως, μόνο η δική τους ιστορία, αλλά και η ιστορία των γονιών τους, της Ρεμπέκα και του Τζακ (πολύ ωραίοι οι Μάντι Μουρ και Μίλο Βεντιμίλια, αντίστοιχα), ενός αγαπημένου ζευγαριού και η εξέλιξή τους μέσα στα χρόνια, μέχρι το σήμερα που τα τρία τους παιδιά είναι 36 χρονών. Και είναι πολύ δύσκολο να ξετυλίξεις με λόγια αλλά και εικόνες μια ιστορία με τόσο πολλά πρόσωπα και συμπλεκτική εξέλιξη, εξού και η ανάγκη να δώσει κανείς στο «This Is Us» χρόνο για να χωθεί στον ρου των γενόμενων και να πιάσει τα αφηγηματικά υποσύνολα που παντρεύονται μεταξύ τους και κρέμονται βασικά από την ιστορία των γονιών.

This Is Us - Season 1

Όσο κι αν ακούγεται banal, βλέποντας τον κούκλο Κέβιν, την υπέρβαρη Κέιτ και τον ανασφαλή Ράνταλ, είναι αναπόδραστη η περιέργεια για την ποιότητα της σχέσης των γονιών και ασφαλώς τα λάθη που έγιναν με το τσουβάλι. O Νταν Φόγκελμαν, γραφιάς του πιλότου, creator και δημιουργός του «Crazy, Stupid Love» (φαεινές οι ομοιότητες), ξετυλίγει τη σειρά σε διάφορες ταχύτητες και ορμώντας από διάφορες χρονικές αφετηρίες που δεν μέτρησα: ο Κέβιν δεν θέλει πια να είναι ο άντρακλας που τσιρίζουν οι γκόμενες για πάρτη του, αλλά θέλει να την ψάξει στο θέατρο. Η Κέιτ από παιδί ταλαιπωρείται με το πάχος, κολλάει χαρτάκια στο ψυγείο της για να μην τρώει και λέει στον Κέβιν ότι πρέπει να της επαναλαμβάνει συνεχώς πως πρέπει να χάσει βάρος. Η σχέση των δυο παιδιών είναι αλληλοσυμπληρούμενη και υπέροχα αγαπημένη, και όταν βλέπεις την οπτική αντίθεσή τους θαυμάζεις που ο Κέβιν δε βλέπει σχεδόν το πάχος, αλλά μόνο την αγαπημένη του αδελφή. Αγαπημένη σχέση δεν έχουν με τον Ράνταλ, όμως τον μαύρο αδελφό που πέτυχε πολλά, βγάζει λεφτά και βλέπει σπάνια τα άλλα δύο αδέλφια του. Ειδικά η σχέση του με τον Κέβιν ήταν ανέκαθεν ανταγωνιστική, δεν τον ήθελε από παιδί, πράγμα που μαθαίνουμε από μια άλλη βουτιά στα χρόνια των γονιών. Δεν υπάρχει, όμως, σχεδόν πουθενά η σχέση του Ράνταλ με την Κέιτ και περιμένουμε να τη δούμε να αποκαλύπτεται κάποια στιγμή. Ο Ράνταλ έχει γίνει αιχμηρός γι’ αυτό και βρίσκει τον βιολογικό του πατέρα (θαυμάσιος ο Ρον Σίφας Τζόουνς), σε ένα άλλο κομμάτι του συνόλου που μας ενδιαφέρει πολύ, και θέλει να φτιάξει μια σχέση μαζί του. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι τόσοι αυτοί οι κύκλοι και, σαν άλλο «21 Γραμμάρια», ο ένας κύκλος τεκμηριώνεται από έναν έτερο κύκλο, και για όλους τους αφηγηματικούς κύκλους ισχύει το αυτό. Ως εκ τούτου, πρέπει ο θεατής να είναι προετοιμασμένος για μικρές μάχες με τον χρόνο, τον τόπο και ποια πρόσωπα αφορούν, δίχως όμως να συνάγουμε ότι είναι άσχημα συνδεδεμένοι.

This Is Us - Season Pilot

Στα δομικά του χαρακτηριστικά, λοιπόν, αποδίδεται και μέρος της ποιότητας και της ουσίας του «This Is Us», καθιστώντας το πολύ ενδιαφέρον και διευρύνοντας το κοινό στο οποίο απευθύνεται, που δεν είναι απαραίτητα γυναικείο. Στα επεισόδια που έχουν προς στιγμήν προβληθεί στο εξωτερικό, καταλαβαίνεις ότι η βαλίτσα έχει να πάει πολύ μακριά ακόμη, συνοδευόμενη βέβαια από το ερώτημα: για πόσα επεισόδια οι δημιουργοί θα μπορούν να συνεχίσουν να μας εκπλήσουν; Το μακρόν του πράγματος μας ανακουφίζει, γιατί καταπιάνεται με τόσο μεγάλα θέματα, όπως το αλκοόλ (του πατέρα), το πάχος (της Κέιτ), το κόμπλεξ (του Ράνταλ) και άλλα που αποκλείεται να κλείσουν σε έναν κύκλο 18 επεισοδίων. Και απλά περιμένουμε μερικά πράματα να μην είναι τόσο επιφανειακά όσο δείχνουν. Το πάχος της Κέιτ, ας πούμε, τη συνοδεύει από παιδί και είναι κάτι για το οποίο φταίει. Το πάχος δεν είναι θέμα φαγητού, είναι θέμα συναισθηματικό και οικογενειακό. Σε λίγες σκηνές φαίνεται η άβολη στάση της μητέρας απέναντι στα κιλά του παιδιού, που ελέγχει τι θα φάει όχι με επικριτικότητα αλλά με συμπεριφορά που φανερώνει ξεκάθαρα ότι δεν το αποδέχεται εκείνο. Ο πατέρας δεν τοποθετείται στο θέμα αυτό. Το ζήτημα είναι ότι κάθε παχύς άνθρωπος θεωρεί πως όλα τα προβλήματά του είναι αυτό το ένα, το βάρος του, και αυτό πιστεύει και η Κέιτ, πράγμα πολύ επιπόλαιο (και ελπίζουμε το σενάριο να μη μείνει μόνον εκεί).

This Is Us - Season Pilot

Τι είναι αυτό που η μητέρα αυτή δεν έδωσε στην κόρη της; Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα που πλανάται και πρέπει να απαντηθεί. Πού χάθηκε ο δρόμος για το ζευγάρι των γονιών και ο Τζακ το έριξε στο ποτό, εξομολογούμενος στον φίλο του ότι κάτι δεν πάει καλά με τη γυναίκα του; Ο δεύτερος του λέει ότι είναι τρελός γιατί η Ρεμπέκα είναι όμορφη, έξυπνη, σέξι και καλή μητέρα. Και στο σήμερα, τους βρίσκουμε (SPOILER ALERT του δεύτερου επεισοδίου) παντρεμένους μεταξύ τους, μάνα και φίλο. Ο Ράνταλ, από μωρό ένα «άγνωστο πεδίο» για τη Ρεμπέκα και τον Τζακ, όπως άγνωστο είναι και το γιατί ο Κέβιν απεχθάνεται τόσο τον αδελφό του και συνέχεια μαλώνουν. Που σημαίνει ότι η ένταξη ενός μαύρου παιδιού σε ένα λευκό σπίτι προφανώς και έχει (δια)ταράξει την οικογενειακή ηρεμία και υπογραμμίζει το μεγάλο λάθος, ότι η απώλεια ενός παιδιού δεν αντικαθίσταται με κανέναν και ποτέ. Και η σειρά θεωρεί δεδομένο ότι συμπάσχουμε με ένα τέτοιο θέμα, μανιπουλάροντας ανεπαίσθητα τους γονείς και τον Ράνταλ.

Το «This Is Us» είναι μια πολύ ωραία σειρά που θέλουμε να γίνει πολύ καλή, αποφεύγοντας τα κλισέ και την επιφάνεια. Σίγουρα θα την παρακολουθήσουμε με μεγάλη περιέργεια μέχρι τέλους.

Η σειρά «This Is Us» κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στις 21:50, αποκλειστικά στο FOX Life, ενώ τα νέα επεισόδια θα είναι επίσης διαθέσιμα on demand μέσω FOX Play. Το FOX Life είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης.

ThisIsUs_Poster