FreeCinema

Follow us

Τα ζόμπι των ρεκόρ!


Σοβαρή κρίση ταυτότητας περνούν τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, καθώς πρωταθλητής στις τηλεθεάσεις του φετινού φθινοπώρου ανακηρύχτηκε ένα… horror δράμα του συνδρομητικού AMC.

Για το «The Walking Dead» ο λόγος, που στην πρεμιέρα του 3ου κύκλου του, στις 14 Οκτωβρίου, σημείωσε πρωτοφανή ρεκόρ:

α) Πρώτο και σημαντικότερο, σημείωσε ποσοστό 5,8 τηλεθέασης στις καθοριστικές ηλικίες 18 – 49 θεατών, οι οποίοι ως καταναλωτικά ενεργοί είναι πολυαγαπημένοι των διαφημιστών. Ιστορικό ποσοστό, που δεν είχε ποτέ πριν καταφέρει να σκοράρει συνδρομητικό κανάλι.

β) Αν και την προηγούμενη της πρεμιέρας του, την Τρίτη, το «Sons of Anarchy» (του επίσης συνδρομητικού FX) έκανε το θαύμα του ξεπερνώντας σε τηλεθέαση όλες τις σειρές της ίδιας μέρας, δραματικές και κωμικές, των ελεύθερων καναλιών, το «The Walking Dead» πέτυχε το απόλυτο: με το 5,8 έγινε η σειρά με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση ολόκληρης της νέας σεζόν. Δεύτερη και καταϊδρωμένη ήρθε η πρεμιέρα της πολυβραβευμένης κωμωδίας του ABC, «Modern Family», με 5,5.

γ) Με συνολικό αριθμό θεατών 10,9 εκατομμύρια (και 15,2 εκατομμύρια, αν προσθέσουμε και όσους το είδαν στην επανάληψη του), ανταγωνίζεται πλέον στα ίσα παλιούς και νέους πρωταθλητές του τηλεοπτικού… box-office της δημόσιας τηλεόρασης, σαν τα «NCIS» και «Once Upon a Time» – κάτι που επίσης δεν έχει καταφέρει ποτέ ξανά σειρά συνδρομητικού καναλιού.

δ) Ήδη από πέρσι είχε αναδειχθεί ως το πιο επιτυχημένο δράμα της συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά με τη φετινή του πρεμιέρα γκρέμισε όλα τα στεγανά ή τα κατεστημένα, καταγράφοντας πρωτόγνωρη αύξηση στα ποσοστά τηλεθέασης του κατά 50%. Και όλα αυτά χωρίς έναν από τους βασικούς του παρόχους, το Dish Network (με τον οποίο έλυσε τις διαφορές του λίγο πριν το δεύτερο επεισόδιο της τρίτης σεζόν του, που τελικά σημείωσε μόλις 13% μείωση στις τηλεθεάσεις του).

Όλα τα παραπάνω έξυσαν τις πληγές που ήδη ταλάνιζαν τα κανάλια της αμερικανικής, δημόσιας τηλεόρασης, τα οποία (πλην του NBC, στο οποίο θα επανέλθω σύντομα) βιώνουν ανησυχητική πτώση στις τηλεθέασης τους σε σχέση με πέρσι. Ειδικά αφού το «The Walking Dead» βρήκε, τελικά, στέγη στο AMC μόνο αφού προτάθηκε και απορρίφθηκε ως ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο και από τα πέντε ελεύθερα κανάλια (ABC, CBS, CW, FOX και NBC). Και όσο και αν είναι αλήθεια πως ως τίγκα στο αίμα horror, μετά-αποκαλυπτικό δράμα το εν λόγω τηλεοπτικό, ζόμπι φαινόμενο κρίνεται εξαιρετικά ριψοκίνδυνο για τη – δέσμια από τη λογοκρισία (κρατική και διαφημιστική) – δημόσια τηλεόραση, οι τολμηρές αλλαγές στις συνήθειες του κοινού είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από πέρσι και έπρεπε να διαγνωσθούν.

Τα πιο (εμπορικά) επιτυχημένα καινούργια shows πέρσι, το «Once Upon a Time» στη δημόσια, «Game of Thrones» και «American Horror Story» στη συνδρομητική τηλεόραση, άνηκαν αμφότερα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στο είδος του φανταστικού και δεν αποτελούνταν από αυτοτελή επεισόδια, αλλά από εβδομάδα σε εβδομάδα ξεδίπλωναν τη συναρπαστική μυθολογία τους, καταλήγοντας κάθε φορά σε ακαταμάχητα cliff-hungers. Φέτος, αντίστοιχα, τα μάλα στην ανοδική πορεία του NBC έχει συνεισφέρει το επίσης μετά-αποκαλυπτικό, άνευ αυτοτελών επεισοδίων «Revolution», το οποίο, όχι τυχαία, οι τηλεοπτικοί αναλυτές και κριτικοί των ΗΠΑ αποκαλούν «The Walking Dead… Without the Dead»!

Βασισμένο στην ομότιτλη σειρά comic του Ρόμπερτ Κίρκμαν, το «The Walking Dead» γίνεται μάρτυρας της ζοφερής ανθρώπινης καθημερινότητας, κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον, όταν ένας ιός έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού σε σαρκοβόρα ζόμπι. Στον πυρήνα του, όμως, (όπως ακριβώς και το προγονικού του «Lost»), είναι ένα εξαιρετικό, γενναίο και γενναιόδωρο, δράμα χαρακτήρων. Ως τέτοιο γίνεται αφοπλίστηκα ελκυστικό, όχι μόνο στους (nerd) οπαδούς του comic, του τρόμου, του φανταστικού και της δράσης (άνδρες οι περισσότεροι), αλλά και στους πωρωμένους εξερευνητές της ψυχοσύνθεσης, ψυχοκινητικής και δυναμικής των ανθρώπινων σχέσεων και κοινωνιών (γυναίκες οι περισσότερες). Κατά συνεπεία, αναδεικνύεται ακαταμάχητο, σε ένα αξιοζήλευτα ευρύ φάσμα κοινού, συνταιριάζοντας ιδανικά την εμπορική με την καλλιτεχνική επιτυχία (αφού βρίσκεται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις στις προτιμήσεις των κριτικών, με βαθμό 82 στα 100 στις συγκεντρωτικές, στατιστικές λίστες του Metacritic), το cult με το mainstream. Και δίνει πολύτιμα μαθήματα στην αμερικανική τηλεόραση (όπως εύστοχα επισημαίνει το πάντα έγκυρο Entertainment Weakly), ανοίγοντας της διάπλατα την πόρτα σε μια ακόμη, ακόμα πιο θαρραλέα, γενναιόκαρδη εποχή.

Ο τρίτος κύκλος του «The Walking Dead» προβάλεται κάθε Δευτέρα (μεσάνυχτα προς Τρίτη) από το Fox, μια μέρα μετά την Αμερική!