FreeCinema

Follow us

«TOGETHERNESS»: Η ΡΗΧΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΜΟΡΦΟΥ «ΜΑΖΙ».


Τρία επεισόδια έπαιξε το ΗΒΟ από αυτή την όμορφη κομεντί που ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου και ευθύς ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν, παρά τα μη ιδιαίτερα ενθουσιώδη μηχανάκια, αλλά με κοινό πιστό, διογκούμενο και πικάντικο.

Παραδόθηκε πολύ άμεσα το δίκτυο, που εμπιστευόμαστε πιο πολύ από οποιοδήποτε άλλο, στους αδελφούς Ντουπλάς και το νέο τους πόνημα μετά τη μεγάλη, μακρά επιτυχία τους με το «The League» του FX. Μαρκ και Τζέι Ντουπλάς φαίνεται να στήνουν γερά θεμέλια του ονόματός τους στον τομέα της κομεντί καταστάσεων στη μικρή και μεγάλη οθόνη: παίζουν, γράφουν, κάνουν παραγωγή, σκηνοθετούν, κάνουν μοντάζ, κάνουν φωτογραφία, είναι δυο πολυπράγμονες καλλιτέχνες – ορχήστρες και ό,τι δημιουργούν φαίνεται να έχει τουλάχιστον ενδιαφέρον.

Togetherness 2

Στη νέα τους σειρά δεν απομακρύνονται από αυτό που αγαπάνε να κάνουν, παραδίδοντάς μας τον μικρόκοσμο τεσσάρων μεσήλικων ανθρώπων που διαπλέκονται με σχέσεις αδελφικές, φιλικές, συζυγικές κάτω από την ίδια στέγη αλλά υπό απολύτως έτερη ιδιοσυγκρασία. Ο Μπρετ είναι παντρεμένος με τη Μισέλ, έχουν δυο παιδιά και αγαπιούνται, αλλά σέρνουν τον γάμο τους βαριεστημένα χωρίς να ξέρουν γιατί. Η αδελφή τής Μισέλ, Τίνα, όμορφη, προσεγμένη και καλοστημένη, είναι μόνη αλλά δε θέλει να ‘ναι μόνη, είναι απελπισμένη για σχέση αλλά δε θέλει να είναι απελπισμένη, περιμένει τον πρίγκιπα αλλά της φοριέται για παρέα ο φίλος του Μπρετ, Άλεξ, ασχημούλης, χοντρούλης, επίδοξος κωμικός, αυτός που ούτε να τον φτύσει δε θα δεχόταν, γενικώς! Αλλά έχει χιούμορ. Και τον βλέπεις και πέφτεις ξερός (εμείς, όχι πάντα αυτή).

Togetherness 3

Τίποτα πολύ πρωτότυπο ή πραγματικά ιδιαίτερο που δεν έχουμε ξαναδεί, δεν υπάρχει εδώ. Μέσα στην απλότητά της η σειρά αυτή εκθέτει πολύ ουσιώδη προβλήματα που αφορούν το έγγαμο σεξ και τη σχέση (B:«Michel, why don’t you want to have sex with me anymore?», Μ: «I don’t know…»), τη μοναξιά μιας γυναίκας single στα 40 (Τ: «Do you know how pathetic it is to be alone at this age?»), το να είσαι άνεργος και άφραγκος σε αυτή την ηλικία, το να μην έχεις το εφόδιο της εμφάνισης, το να παρατηρείς τη ζωή σου να μην πηγαίνει πουθενά. Και, δίχως να παριστάνει ότι θέλει να λύσει τίποτα από όλα αυτά τα προβλήματα, διαθέτει μια αβάσταχτη… ρηχότητα αλλά και ένα χιούμορ που υπονομεύει τον ίδιο του τον εαυτό και το οποίο, αληθινά, σε κάνει να γελάς. Το σενάριο δεν είναι focused γιατί, ακριβώς, δεν νοιάζεται να πάει στο μεδούλι των θεμάτων, των οποίων τα μεγέθη δε διογκώνονται αλλά στέκονται άκομψα και ενοχλητικά, συνθέτοντας μια ατέλεια που βάζεις κάτω από τη μασχάλη αποδεχόμενος ότι αυτό είναι ζωή. Αυτή είναι η γεύση που παίρνεις από το «Togetherness».

Togetherness 4

Λίγο διαφορετικό, αλλά όχι και τελείως διαφορετικό, στ’ αλήθεια είναι μια κομεντί που παρατηρεί τους ανθρώπους της δίχως να τους παρατηρεί, αλλά θωπεύει τις παρειές των μη ευτυχισμένων ηρώων του, η χημεία των οποίων πρέπει να πούμε ότι είναι καταπληκτική. Ταιριάζουν σαν κλειδί και κλειδαριά δίνοντας συνολικά μια εικόνα αρμονική μέσα στο συναισθηματικό χάος που διαπνέει τις προβληματικές ζωές τους. Τη θέλει την υπομονή του το «Togetherness», τη θέλει και την υπομονή του και τον χρόνο του, αλλά ειδικά αν βρίσκεστε κοντά στην ηλικία, πραγματικά θα σας ανταμείψει με πολύ γέλιο (δεν κρύβεται) για όλους μας βιωματικό. Παράσημα στις απλές προβληματικές ζωές μας απονέμονται μόνο με αυτή την ατελή διάδρασή μας, τη ρηχή συχνότατα, με τον «άλλο». Δείτε το, θα γελάσετε και θα χαμογελάτε.

Togetherness poster