FreeCinema

Follow us

«POLDARK»: ΑΓΓΛΙΚΗ ΡΟΜΑΝΤΖΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΝΟΥΑΛΗ.


Ένα παλιομοδίτικο δράμα, και μάλιστα διασκευή μεγάλης επιτυχίας των 70’s, προβάλλεται αυτόν τον καιρό στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για το «Poldark» του ΒΒC1, το οποίο «χτύπησε» τους επτά εκατομμύρια θεατές (!) την πρώτη του Κυριακή, δηλαδή το 30% περίπου της εθνικής τηλεπίτας. Καθόλου άσχημα και μόλις λίγο πίσω από το grand σουξέ τού δικτύου, το «Call the Midwife».

Φαίνεται πως οι Βρετανοί εξακολουθούν να αγαπούν πολύ τα δράματα εποχής, μιας και το «Poldark» μας γυρνάει στα 80’s – αλλά στα… 1780. Ίδια εποχή και συγγενές θεματικά και το «Banishment» (που προβάλλεται κάθε Πέμπτη από το ίδιο κανάλι), το οποίο μπορείτε να έχετε υπόψιν σας, αν αγαπάτε ρομαντζάδα και τις μεγάλες παραγωγές. Μια τέτοια, κινηματογραφικών προδιαγραφών, είναι και το «Poldark» που ήρωα έχει τον ωραίο και μοιραίο Έινταν Τέρνερ, που υποδύεται τον Ρος Πόλνταρκ. Αυτός επιστρέφει στην πατρίδα του την Κορνουάλη, από τον πόλεμο της αμερικανικής ανεξαρτησίας μετά από χρόνια, και μαθαίνει ότι ο πατέρας του δεν ζει πια, η περιουσία του έχει σχεδόν εξανεμιστεί και, κυρίως, η αγαπημένη του Ελίζαμπεθ είναι πια γυναίκα τού εξαδέλφου του! Το κλίμα από πλευράς των συμπολιτών του είναι περίεργο για τον ίδιο, το διάστημα της απουσίας ήταν μεγάλο, οι δεσμοί και οι συγγενικές του σχέσεις δεν βρίσκονται στο σημείο που τις άφησε. Αποφασίζει, όμως, να μη φύγει και να ενεργοποιήσει ξανά τα ορυχεία της φαμίλιας του και – δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, όμως – η αγάπη του για την Ελίζαμπεθ (αλλά και εκείνης) φαίνεται ότι ακόμη σιγοκαίει. Το πρώτο επεισόδιο αναλώνεται περισσότερο στις συστάσεις αλλά και στη λαογραφική γνωριμία με την Κορνουάλη, που – τι να λέμε; – είναι πανέμορφη και ιδανική τοπική «ταπετσαρία» για μια τέτοια ιστορία. Το δεύτερο επεισόδιο μπαίνει πιο δυναμικά στον κεντρικό έρωτα και είναι γεμάτο μικρές συναντήσεις, βλέμματα και υπονοούμενα της αγάπης που δεν πέθανε ποτέ με τον χρόνο.

38-Poldark-BBC

Η σειρά έχει συνολικά έξι μέρη, ως συνήθως, και εύλογο απορίας είναι γιατί ξανά ένα remake μιας μεγάλης τηλε-επιτυχίας του 1975 (βασισμένα και τα δύο στη λογοτεχνική σειρά δώδεκα βιβλίων του Γουίνστον Γκράχαμ); Θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο σήμερα λόγου χάριν, και ο Ρος να είναι ένας στρατιώτης που επιστρέφει από το Ιράκ ή κάτι τέτοιο (χμ… σχηματικά και περιγραφικά θυμίζει και το «Βrothers» της Σουζάνε Μπίερ, το θυμάστε), αλλά φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα μάθαινε εύκολα ότι ο πατέρας του πέθανε, ότι η αγαπημένη του παντρεύτηκε, χώρια που δεν θα μπορούσε να έχει αυτό το μακρύ αέρινο μαλλάκι, ούτε να φοράει αυτά τα ωραία και σέξι ρομαντικά πουκάμισα της εποχής. Που, καταληκτικά, είναι και το θέμα του «Poldark» και καθόλου δεν υποκρίνεται κάτι άλλο. Είναι σχεδόν κωμικό, αλλά ο Ρος είναι περιζήτητος εργένης: όπου πάει τρέχουν τα σάλια των κυριών, ενώ τα βλέμματά τους τον γδύνουν. Το οποίο κάνει και ο ίδιος σε μια πανέμορφη σκηνή όπου κολυμπάει ολόγυμνος (φαίνεται σχεδόν και κωλαράκι!) και τον παρακολουθεί η οικονόμος του, Ντεμέλζα, μια όμορφη κοπέλα, προφανώς ξεμυαλισμένη μαζί του (και το δεύτερο ρομάντζο της σειράς). Κορυφαία στιγμή, πάντως, η εξής στιχομυθία (μάλλον βγαλμένη από σύγχρονο μπαράκι με το απαραίτητο εκφραστικό φτιασίδωμα της εποχής), όταν τον πλησιάζει μια γυναίκα σε μια pub. Εκείνος: «Are we acquainted?». Eκείνη (με λιωμένο ύφος): «We could be…»! Ευθύ οριζόντιο κάλεσμα, που λες «σε ποια εποχή είμαι;» και «σε τι κοινό απευθύνεται τούτο το πράμα;».

Aidan-Turner-2

Επί της ουσίας, το «Poldark» έχει όλα τα σχηματικά συστατικά μιας όμορφης ρομαντζάδας που απευθύνεται προς ευρεία κατανάλωση και είναι από αυτά τα πράγματα που εκλείπουν από τη μικρή οθόνη. Δίχως να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για εμβάθυνση των χαρακτήρων, πράγμα που διευκολύνεται όπως πάντα από τα ήθη και τις συμπεριφορικές συμβάσεις των εποχών, αλλά ούτε και για τους δεσμούς των προσώπων, έχουμε να κάνουμε με γνήσια ψυχαγωγική τηλεόραση που βαδίζει μια πεπατημένη επιτυχή, η οποία ποντάρει και στην ομορφιά του τοπίου και των ηρώων της. Ο Ρος Πόλνταρκ είναι ένας πολύ δημοφιλής ήρωας της βρετανικής λογοτεχνίας, έχει πάρα πολλούς fans στη χώρα του, και το βάρος στις πλάτες τού Έινταν Τέρνερ και των δημιουργών ήταν πολύ μεγάλο για προφανείς λόγους. Επαναστάτης, με έντονη αίσθηση της ευθύνης του και της κοινωνικής δικαιοσύνης και πάνω από όλα μια ρομαντική φιγούρα, βρίσκει έναν άξιο εκπρόσωπο στον Τέρνερ, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει υπερβάσεις (και λόγω του επαναλαμβανόμενου του ρόλου), όμως χτίζει έναν δικό του ήρωα, όχι ιδιαιτέρως επαναστατικό ή αντισυμβατικό όπως ίσως ήταν ο Ρόμπιν Έλις του original, αλλά με κάτι ξεκάθαρα δικό του. Δεν τρελαθήκαμε, αλλά καλό είναι να βλέπουμε και τέτοιες δουλειές, που είναι ωραίες και έχουν αυτό το touch της αυθεντικής αγγλικουριάς. Όσοι δεν είστε φίλοι (και κυρίως φίλες), δείτε το μαζί με… το σιδέρωμα ή το μαγείρεμα. Και προσοχή στις επίμαχες σκηνές όπου ο φίλος μας ο Πόλνταρκ βρίσκεται στο ίδιο πλάνο με θηλυκά. Αυτά.

Aidan_Turner_in_Poldark