FreeCinema

Follow us

Δεν υπάρχει πιο… «Extraordinary» σειρά!


Με έπιασε εντελώς… «στον ύπνο» τούτο εδώ! Και «αδιάβαστο»! Είχα παρακολουθήσει μόλις ένα trailer, διέκρινα ένα «hipster-ικό» χιουμοράκι, σκέφτηκα πως θα αντέξει να μου κρατά συντροφιά… για να νυστάξω τα βράδια (ένεκα ημίωρης διάρκειας, το καλύτερό μου), αλλά το «Extraordinary» του Disney+ προέκυψε… και γαμώ τις cool σειρές! If you ask me, από τώρα μπαίνει ψηλά στη λίστα των καλύτερων του 2023! Ακολουθούν περισσότερα θαυμαστικά…

Μέσα σε ένα συνηθισμένο και προβλέψιμο σύμπαν γεμάτο από ταινίες και σειρές με superheroes της Marvel, το Disney+ έρχεται να προτείνει κάτι εντελώς παλαβό και πρωτότυπο, το οποίο αν και κινείται στο πλαίσιο του genre, με την καμία δε σε προετοιμάζει γι’ αυτό που προκύπτει να είναι: κυριολεκτικά… «Extraordinary»! Μονάχα για αρχή, να τονίσω ότι μιλάμε για τηλεοπτική σειρά βρετανικής παραγωγής! Who knew?

Από άποψης προέλευσης, είναι (μαζί με τις δύο σεζόν του «The End of the F***ing World») ότι καλύτερο βγήκε σε σειρά από τους Άγγλους τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο είδους (του φανταστικού, με υπερ-ηρωικό twist), τοποθέτησέ το δίπλα στα αμερικανικά «The Boys» και «Peacemaker» (χωρίς την υπερβολική βία, έστω). Απλά, εδώ έχουμε κάτι targeted σε πιο νεανικά pop, hip (με την καλή έννοια!) και offbeat. Τα οκτώ ημίωρα επεισόδια του πρώτου κύκλου (πήρε ήδη ανανέωση για συνέχεια, μην κάψεις λαμπάδες άδικα…) είναι αφοπλιστικά original και έξυπνα σε concept, και τα «ρουφάς» δίχως να μπορείς να πατήσεις stop.

Τέσσερις είναι οι βασικοί χαρακτήρες του «Extraordinary», με κεντρική ηρωίδα την Τζεν, μια 25χρονη κοπέλα που ακόμα δεν έχει βρει τη θέση και τον «ρόλο» της στην κοινωνία. Γιατί έχει… αργήσει να βρει την υπερδύναμή της! Η σειρά παρουσιάζει και μας ζητά ν’ αποδεχτούμε έναν κόσμο στον οποίο κάθε νεαρό άτομο ανακαλύπτει μία εξαιρετική και υπερφυσική ικανότητά με το που θα φτάσει την ηλικία των 18 ετών. Η Τζεν… δεν! Και βασανίζεται ψυχολογικά γι’ αυτό. Συγκατοικεί με την Κάρι, ίσως τη μοναδική φίλη… που την αντέχει, με το χάρισμα να «δανείζει» το σώμα της σε νεκρούς ανθρώπους, ώστε να επικοινωνούν με ζωντανούς που επιθυμούν κάτι από εκείνους (από συμβουλευτικό διάλογο με τον πεθαμένο πατέρα της Τζεν ή διαπραγμάτευση κληρονομιάς στο δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται, μέχρι εκτέλεση χρεών ηχογράφησης που ο μακαρίτης αοιδός άφησε ανολοκλήρωτη!). Ο γκόμενος της Κάρι, ο Κας, μπορεί να γυρίζει πίσω το χρόνο, όμως, μόλις για ελάχιστα λεπτά, έτσι ώστε να… διορθώνει γκάφες που έχει διαπράξει. Και έχει πώρωση με το σχέδιο να μαζέψει κι άλλους «υπερ-ήρωες», με σκοπό να φτιάξουν μια super ομάδα που (αρχικά) θα περιπολεί στους δρόμους για να προστατεύει γυναίκες μόνες τις νύχτες (η σεκάνς του casting είναι ξεκαρδιστική). Τέλος, υπάρχει και μια αδέσποτη γατούλα που μαζεύει στο σπίτι η Τζεν, ο Τζίζλορντ. Το τι συμβαίνει με το τετράποδο, όμως, αξίζει να το δεις στην τηλεόραση με τα ίδια σου τα μάτια, δεν θα κάνω #spoiler.

Από πού να το πρωτοπιάσω; Ένα τύπου 80% (τουλάχιστον) των τραγουδιών που παίζουν στη σειρά βρισκόταν από πριν στη Starred λίστα μου στο Spotify (άμα ακούς Wet Leg από το trailer κιόλας, κάτι σημαίνει αυτό…)! Λες και οι υπεύθυνοι για το soundtrack παρακολουθούσαν κρυφά τι ακούω στον υπολογιστή μου! Ακόμα και με αυτή τη λεπτομέρεια αισθάνθηκα μια ικανοποίηση «ταύτισης» (που απογειώνει η χρήση συγκεκριμένου τραγουδιού από το πρώτο album των Soft Cell σε σημαντική σκηνή του τελευταίου επεισοδίου). Το περιεχόμενο βγάζει διαρκώς ψυχαναλυτικές αλληγορίες και μεταφορές για ζητήματα συμπεριφοράς στο σύγχρονο περιβάλλον του δυτικού πολιτισμού, κρίνοντας τον έσω κόσμο (νέων) ανθρώπων που δεν έχουν βρει που ανήκουν (ή που αναγκάζονται ν’ ανήκουν «κάπου», ώστε να εξασφαλίσουν την αποδοχή των γύρω τους). Υπόδειγμα το έκτο επεισόδιο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «The Real Powers are the Friends we Made Along the Way», το οποίο ειρωνεύεται τις σχέσεις φιλίας με άτομα που θεωρούμε πως μας «ταιριάζουν» και αυτό μοιάζει να σχηματίζει έναν κανόνα στη συνείδηση του καθενός. Ναι, πέρα από την όλη «κουλαμάρα» και τις πλάκες, υπάρχει και τροφή για το μυαλό εδώ. Με το ασυνήθιστο ν’ αποκτά στιγμές που σε ξαφνιάζουν πραγματικά, όπως το opening του τέταρτου επεισοδίου («Pet Project») με τον κτηνίατρο που η δουλειά του τον μετατρέπει σε ψυχολογικό ράκος (το γιατί… επί της οθόνης).

Το «Extraordinary» (δημιούργημα της Έμμα Μοράν) είναι (μαζί με το «Wedding Season») μία από τις δύο πρώτες τηλεοπτικές παραγωγές του βρετανικού τμήματος του Disney+ και είναι κάτι που, ειλικρινά, δεν φαντάζεσαι ότι θα βρεις σ’ αυτή την πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Το επισημαίνω, διότι αρκετός κόσμος αντιλαμβάνεται το όνομα της εταιρείας σε πλαίσιο… άλλης δεκαετίας, παιδιάστικο και βαρετό. Hello? Σε προκαλώ (με rating 18+, παρακαλώ) να εισέλθεις στο σήμερα και να χαρείς αυτό το τόσο φρέσκο και fucking cool πράγμα, που θα δεις και θα θέλεις να ξαναδείς… κάμποσες φορές, μέχρι να σκάσει ο δεύτερος κύκλος επεισοδίων. Αυτή τη στιγμή, και τα οκτώ της season one είναι διαθέσιμα εντός του section των Series. Thank me later. Μόνο μην τολμήσεις να το αγνοήσεις! Και δεν είναι ότι το «πουλάω» διαφημιστικά ή από υποχρέωση, έτσι; Είδα, καραγούσταρα και… «Fragoulis approved» ανεπιφύλακτα!