FreeCinema

Follow us

«Before the Flood»: ΝτιΚάπριο με οικολογική συνείδηση.


Στις 30 Οκτωβρίου, το «Before the Flood» κάνει την τηλεοπτική του πρεμιέρα στο κανάλι του National Geographic, του οποίου και αποτελεί συμπαραγωγή. Είχαμε την τύχη να το παρακολουθήσουμε προ εβδομάδων σε ειδική προβολή στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λονδίνου, παρουσία του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και του σκηνοθέτη του, Φίσερ Στίβενς.

BeforeTheFlood_001

«Μπορούμε να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά;». Αυτή είναι η βασική, καίρια κι επαναλαμβανόμενη ερώτηση του ντοκιμαντέρ αλλά και του «πρωταγωνιστή» του, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ο οποίος, μετά το πρόσφατο χρίσιμό του ως Αγγελιοφόρου της Ειρήνης για την Κλιματική Αλλαγή από τον Ο.Η.Ε., ξεκινά ένα απαιτητικό ταξίδι από τις μακρινές όχθες της Γροιλανδίας έως τα φλεγόμενα δάση στη Σουμάτρα και τις μυστικές αίθουσες στο Βατικανό, αναζητώντας απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, και συναντώντας ταυτόχρονα ισχυρές προσωπικότητες από κάθε πτυχή της κοινωνίας τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπανγκ Κι-Μουν, τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς και κορυφαίους ερευνητές της NASA, οικολόγους, επιστήμονες και ακτιβιστές.

BeforeTheFlood_004

Γυρισμένο σε μια περίοδο περίπου δύο χρόνων και μεταξύ των αντίστοιχων υποχρεώσεών του για την «Επιστροφή», ο ΝτιΚάπριο εξομολογείται στην κάμερα πως τόσο η προσωπική του ενασχόληση με το θέμα των κλιματικών αλλαγών, όσο και ο νέος του ρόλος στον Ο.Η.Ε., τον έκαναν να συνειδητοποιήσει πόσο λίγα πραγματικά γνωρίζει για το μέγεθος και την επιστημονική πλευρά του προβλήματος, και αυτό έγινε και το αρχικό του κίνητρο για τη δημιουργία και ύπαρξη αυτού του «οικολογικού» μεν, βαθιά προσωπικού δε, ντοκιμαντέρ. «Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, με μία φωνή και να απαιτήσουμε, δράση τώρα! Η ίδια μας η επιβίωση εξαρτάται από αυτό. Το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει τις επιπτώσεις αλλά και τις λύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, χωρίς τα δεδομένα να έχουν επηρεαστεί, όπως συχνά συμβαίνει, από όσους έχουν οικονομικό συμφέρον από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.»

BeforeTheFlood_002

Το «Before The Flood» παρουσιάζει με επιστημονικά παραδείγματα, την επιδείνωση της περιβαλλοντικής κρίσης που διαταράσσει την ισορροπία του κλίματος στον πλανήτη, ενώ μας φέρνει αντιμέτωπους με την αλήθεια για το μέγεθος της καταστροφής που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη και για το πόσο χρονικό διάστημα μας απομένει για την εύρεση λύσης, προτού καταστραφεί ολοσχερώς το οικοσύστημα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον αμφίσημο ρόλο των ΗΠΑ στην όξυνση του προβλήματος αλλά και την αρνητική στάση της χώρας να λάβει ουσιαστικά και δραστικά μέτρα για την καταπολέμησή του, ως βασική πηγή πρόκλησής του μάλιστα, κάτι για το οποίο ο Αμερικανός ΝτιΚάπριο αισθάνεται ιδιαίτερα ενοχλημένος και ντροπιασμένος.

BeforeTheFlood_001 London BeforeTheFlood_002 London

Οι ΝτιΚάπριο και Στίβενς παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ σε μια κατάμεστη, ενθουσιώδη αίθουσα στο κεντρικό Λονδίνο στις 15 Οκτωβρίου και απάντησαν σε λίγες ερωτήσεις από τη Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κλερ Στούαρτ. «Η αλήθεια είναι πως το ρολόι χτυπά, ο πλανήτης μας είναι στην έσχατη ανάγκη βοήθειας από όλους μας, και γι’ αυτό είμαστε εδώ απόψε: να προσπαθήσουμε να διαδώσουμε όλες τις [επιστημονικές] πληροφορίες σε όλους σας, γιατί εξαρτάται από όλους μας το να κάνουμε τη διαφορά. Γι’ αυτό κάναμε και αυτή την ταινία», ανέφερε με στόμφο αλλά και ειλικρινές πάθος ο ΝτιΚάπριο επί σκηνής, και συνέχισε: «Ακόμα και αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων τού ντοκιμαντέρ ήταν (και είναι) δύσκολο να προλάβεις να μάθεις όλα τα καταστροφικά γεγονότα που πλέον συμβαίνουν κάθε εβδομάδα στον πλανήτη μας. Ο περσινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα χρονικά και το 2016 προδιαγράφεται να είναι η πιο ζεστή χρονιά. Την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες ανακοίνωσαν πως η λεύκανση του Κοραλλιογενούς Υφάλου στην Αυστραλία είναι τόσο ισχυρή που τον ανακήρυξαν ουσιαστικά νεκρό. Αν συνεχίσουμε να οξεοποιούμε τους ωκεανούς μας, μπορεί να μην ανανήψουν ποτέ. Και ακούμε συνέχεια νέα και ρεπορτάζ σαν κι αυτά.»

To «Before the Flood» κάνει πρεμιέρα στο National Geographic Channel την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις 21:00. Το National Geographic Channel είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης.

BeforeTheFlood_Poster
Credit σηματοποιημένων εικόνων: ©National Geographic Channels