FreeCinema

Follow us
12.0112:30

Ξεφτιλίζοντας το εφέ αντι-γήρανσης του «Ιρλανδού»!


Σάλο έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο το αποτέλεσμα… «τρολιάς» ενός YouTuber, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα τζαμπατζίδικο προγραμματάκι και επενέβη πάνω στα πανάκριβα ψηφιακά εφέ αντι-γήρανσης του «Ιρλανδού» του Μάρτιν Σκορσέζε, με… καλύτερο τελικό αποτέλεσμα στην εικόνα!

Εκτός από το… free της υπόθεσης, μάλιστα, του πήρε μόλις επτά μέρες για να ξεφτιλίσει το Netflix! Ο τύπος χρησιμοποιεί το όνομα iFake στο YouTube και πέτυχε το τζάμπα software DeepFaceLab, με το οποίο δοκίμασε να πειραματιστεί χωρίς προηγούμενη πείρα, δηλώνοντας πως το βιντεάκι με τα αποσπάσματα από τον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε που δούλεψε ενδεχομένως να παρουσίαζε ένα πιο ποιοτικό αποτέλεσμα αν είχε περισσότερο χρόνο για training στο σχετικό πρόγραμμα!

Αντικειμενικά, όπως μπορεί να δει κανείς πατώντας play (στη video gallery πάνω δεξιά, κλασικά), όντως έκανε καλύτερη δουλειά από τα εκατομμύρια των δολαρίων που ξόδεψε το Netflix για να κάνει τον 76χρονο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον 79χρονο Αλ Πατσίνο ή τον 76χρονο Τζο Πέσι να παριστάνουν τους σαραντάρηδες ή τους πενηντάρηδες δια της μεθόδου του εφέ αντι-γήρανσης, κάτι που σχολιάστηκε με ποικίλους τρόπους, προκαλώντας ίσως το μεγαλύτερο controversy γύρω από το φιλμ. Προσωπικά, θεωρώ το οπτικό θέαμα του «de-aging» ένα γιγαντιαίο φιάσκο, το οποίο περισσότερο αποσπούσε την προσοχή του θεατή, «σβήνοντας» ταυτόχρονα κάθε πειστικότητα από τις ερμηνείες στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών.

Λυπάμαι, αλλά από τις άνωθεν εικόνες, θα προτιμήσω κι εγώ το δεξί καρέ του… τζαμπατζίδικου εφέ! Μου δείχνει κάπως πιο ανθρώπινο και λιγότερο cartoon-ish. Το πλήρες video, βέβαια, είναι πιο αποκαλυπτικό. Τώρα, θα έπρεπε οι παραγωγοί του «Ιρλανδού» να είχαν επιλέξει νεότερους ηθοποιούς για τις ηλικίες αυτών των ρόλων ή το μέγα ρίσκο του παραδοσιακού μακιγιάζ; Αν ρωτούσαν κι εμένα, θα έλεγα το πρώτο. Αλλά το κοινό «ψώνισε» ονόματα θρυλικά, άσχετα από το ότι… δεν τα πολυείδε στην πραγματικότητα!

Φοβάμαι πως έρχεται μία λαίλαπα από τέτοιου είδους κινηματογραφικές «εμφανίσεις», αν όχι και κάτι πιο τερατώδες, με την ψηφιακή… νεκρανάσταση stars που δεν ζουν πια ανάμεσά μας, αλλά μπορούμε να βλέπουμε ξανά στη μεγάλη οθόνη, όπως συνέβη πρόσφατα σε μερικούς από τους τίτλους του «Star Wars» franchise. Όχι πια ξεφτιλίκι. Για λύπηση.