FreeCinema

Follow us
21.0711:00

Οι υπέροχες ημερήσιες αφίσες του Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι #9!


Κάθε χρόνο, το εικαστικό κομμάτι του ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, του κινηματογραφικού αφιερώματος προβολών του FREE CINEMA που αγαπά το κλασικό ρεπερτόριο, θαυμάζεται και συζητιέται έντονα. Το φετινό, vintage στυλ των ημερήσιων αφισών για όλες τις ταινίες του προγράμματος… δεν ξανάγινε!

Στο εισαγωγικό του προγράμματος του ένατου ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ by Βίκος Cola εξηγώ γιατί το φετινό αφιέρωμα των προβολών μας στη Ριβιέρα βαπτίστηκε «Σαν Παλιό Σινεμά…». Κάθε χρόνο φροντίζω η διοργάνωση να συνοδεύεται από μία ταιριαστή εικαστική πρόταση σε κάθε αφίσα που τη συνοδεύει, από το κυρίως δημιουργικό μέχρι τα ξεχωριστά posters για κάθε φιλμ που προβάλλουμε μέσα σε αυτό το επταήμερο.

Το φετινό «brief» ξεκίνησε από μία αναφορά μου στις παλιές lobby cards που συνήθιζαν να φιγουράρουν έξω από τα σινεμά και, πλέον, σχεδόν έχουν καταργηθεί. Οι φωτογραφίες που συμπλήρωναν το βασικό poster art ήταν ένα μικρό όργιο τετραχρωμίας ή κάλυπταν με χρωματικές τίντες το μαυρόασπρο περιεχόμενο της εικόνας. Δεν είχε καν σημασία αν το έργο ήταν έγχρωμο ή ασπρόμαυρο! Την αισθητική γραμμή όριζαν οι μεγάλοι και καλοσχεδιασμένοι (στο χέρι, προφανώς) τίτλοι, μία «μικρογραφία» του επίσημου poster και η σαφώς μεγαλύτερη εικόνα από σκηνή του φιλμ.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος σκέφτηκε για φέτος να έχει συνεργό στο «έγκλημα» τον Δημήτρη Κολέτση και να μοιραστούν την ευθύνη του δημιουργικού μέρους, παντρεύοντας τη σύγχρονη γραφιστική με πιο παραδοσιακούς (ή… «παλιακούς», αν θέλετε) τρόπους σχεδιασμού, οι οποίοι μας πηγαίνουν πέρα από τις συνηθισμένες γραμματοσειρές. Ο Κολέτσης, άλλωστε, είναι γνωστός σε πολλούς Αθηναίους για τις χειρόγραφες street δημιουργίες του που κοσμούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα τις… ασφάλτους της πόλης αυτής!

Ο σχεδιασμός του τίτλου «Σαν Παλιό Σινεμά…» ήταν μονάχα η αρχή. Πιο απαιτητικές ήταν οι ημερήσιες αφίσες για την κάθε ταινία του προγράμματος, οι οποίες έπρεπε να φέρουν τους αντίστοιχους δεκατρείς τίτλους, με σημείο αναφοράς τον original ξενόγλωσσο όπως είχε σχεδιαστεί στην εποχή του αρχικού release τού κάθε φιλμ. Η πρώτη αφίσα που είδα ήταν εκείνη για το «Αγαπηθήκαμε στο Παρίσι», με το οποίο ξεκινά το αφιέρωμα, την Πέμπτη 23 Ιουλίου. Εδώ να προσθέσω ότι χρησιμοποιήθηκαν οι ελληνικοί τίτλοι της πρώτης προβολής των ταινιών αυτών στη χώρα μας. Αστείοι, ξε-αστείοι, αυτοί ήταν!

Το «πανέμορφη» είναι μία μάλλον τυπική και πεζή λέξη για να περιγράψει το άνωθεν αποτέλεσμα. Αλλά υπήρχαν ακόμη δώδεκα posters που περίμενα να δω με αγωνία. Θα τα μοιραστώ μαζί σας για πρώτη φορά μέσω αυτού του post. Μπορεί και να είναι οι εικόνες που θα σας φτιάξουν περισσότερο τη μέρα σήμερα! Με την αφίσα για το «Αμάρτημα του Παρελθόντος»… είμαι στα πατώματα! Από το design του τίτλου, μέχρι την επεξεργασία της εικόνας και τους χρωματικούς τόνους! Είναι η (αισθητική) αποθέωση του «Σαν Παλιό Σινεμά…».

Έχουμε ετοιμάσει κι άλλες εκπλήξεις για φέτος, θα τις δείτε στη Ριβιέρα από την ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιουλίου (και για μία ολόκληρη εβδομάδα). Να προσθέσω πως… όλο και κάποιο αναμνηστικό θα σας μείνει ανά χείρας, πέραν της ανάμνησης ενός προγράμματος με υπέροχες παλιές ταινίες.