FreeCinema

Follow us
01.1221:20

Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης αγαπάνε «Boyhood».


Το «Μεγαλώνοντας» κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ταινίας του 2014 από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης, για να ξεκινήσει και επίσημα το «οσκαρικό» πανηγύρι των προβλέψεων, που δίνει ένα προσωρινό προβάδισμα στο (εμένα δε μ’ αρέσει) φιλμ του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ.

Τα βραβεία δεν αλλάζουν μια ταινία. Τη γνώμη μου για το «Μεγαλώνοντας» την έγραψα, υπέφερα από τη διάρκεια του φιλμ, δε βρήκα την ιδέα ούτε πρωτότυπη ούτε συναρπαστική κινηματογραφικά, και το μόνο που θα θυμάμαι από τα 165 λεπτά του θα είναι το αίσθημα της ουσιαστικής γήρανσής μου μέχρι να βρω το λυτρωμό των end credits. Μετά από αυτά, στην προβολή όπου παρακολούθησα την ταινία, είπα πως το «Boyhood» θα είναι στα Όσκαρ του 2015. Το οποίο, επίσης, δε θα αλλάξει το παραμικρό για εμένα.

Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης τίμησαν το «Μεγαλώνοντας» με το βραβείο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, δίνοντας και το βραβείο της καλύτερης σκηνοθεσίας στο Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ. Η Πατρίσια Αρκέτ τιμήθηκε με το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μιλάμε για αντίστοιχες υποψηφιότητες και στις τρεις οσκαρικές κατηγορίες.

Στις ερμηνείες, ο πρώτος ανδρικός ρόλος πήγε στον Τίμοθι Σπολ για το «Mr. Turner» του Μάικ Λι, ο πρώτος γυναικείος στη Μαριόν Κοτιγιάρ για τους ρόλους της στα φιλμ «Δύο Ημέρες, Μια Νύχτα» και «Κάποτε στη Νέα Υόρκη» (λιγοστές είναι οι ελπίδες να περάσει για το πρώτο στα Όσκαρ), ενώ χάρη στο φεστιβαλικό indie hit «Whiplash» του 29χρονου Ντέιμιεν Τσαζέλ, ο Τζ. Κ. Σίμονς κέρδισε το βραβείο του δεύτερου ανδρικού ρόλου.

Το βραβείο του καλύτερου σεναρίου πήγε στο «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Άντερσον, που σίγουρα δε θα ξεχαστεί σε κάποιες καλλιτεχνικές κατηγορίες των Όσκαρ, η «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι δίνει το προβάδισμα στην Πολωνία για το καλύτερο ξενόγλωσσο φιλμ, το «The Lego Movie» προτιμήθηκε στην κατηγορία του animation και ελαφρώς από «αλλού» ο Ντάριους Κόντζι βρέθηκε να τιμάται για τη φωτογραφία του «Κάποτε στη Νέα Υόρκη»! Το controversial ντοκιμαντέρ «Citizenfour» με θέμα την περίπτωση του Έντουαρντ Σνόουντεν ήταν επίσης στη λίστα των νικητών.

Είναι η 80η φορά που οι κριτικοί της Νέας Υόρκης δίνουν τα βραβεία τους. Οι προτιμήσεις τους τείνουν να είναι κάπως πιο «εναλλακτικές» ή «προχωρημένες» (αν και έχουν βραβεύσει μέχρι και το τελευταίο μέρος του «The Lord of the Rings», το 2003!). Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ψηφίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας… μόλις τέσσερις φορές. Άρα, από αυτά που διάβασες άνωθεν, βάστα μικρό καλάθι…