FreeCinema

Follow us
28.1214:00

«Το Σινικό Τείχος»: Η επική φαντασία ξαναγεννιέται!


Ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα που δημιούργησε ο άνθρωπος, γίνεται ο βασικός πρωταγωνιστής στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία που σκηνοθέτησε ο Ζανγκ Γιμού και αποτελεί την ακριβότερη κινηματογραφική παραγωγή στην ιστορία του σινεμά της Κίνας. Είστε έτοιμοι για «Το Σινικό Τείχος»;

H πρώτη αγγλόφωνη του φημισμένου σκηνοθέτη Ζανγκ Γιμού είναι γυρισμένη εξολοκλήρου στην Κίνα, με φόντο ένα από τα πιο ονομαστά θαύματα του κόσμου, το οποίο δανείζει και το «όνομά» του στον τίτλο του φιλμ. «Το Σινικό Τείχος» αποτελεί ένα σχεδόν υβριδικό παράδειγμα επικής φαντασίας στα χρονικά του σινεμά, συνδυάζοντας το πολιτισμικό στοιχείο της κινεζικής παράδοσης με τον απίστευτο όγκο των ψηφιακών εφέ για χολιγουντιανής περιπέτειας φαντασίας.

THE GREAT WALL trl1 THE GREAT WALL trl2 THE GREAT WALL trl3

Η ιστορία παρακολουθεί δύο τυχοδιώκτες που αναζητούν την πυρίτιδα στην Κίνα του 1100 μ.Χ., δέχονται επίθεση στην έρημο από μια ανεξήγητη και τερατώδη δύναμη, νικάνε κι ύστερα συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Σινικό Τείχος, για να διαπιστώσουν την ύπαρξη μιας θρυλικής απειλής που στέκει και ως αιτία για την οποία ο άνθρωπος κατασκεύασε αυτό το γιγάντιο έργο. Δυστυχώς για εκείνους, εμφανίστηκαν στο Σινικό Τείχος πάνω στο χειρότερο timing, καθώς είναι ο καιρός που αυτός ο θρύλος του Κακού, όπως κάθε 60 χρόνια, ξυπνά για να αναμετρηθεί με το ανθρώπινο είδος!

Το studio της Universal θέλησε να κάνει ένα επικό άνοιγμα προς την κινηματογραφική αγορά της Κίνας και το πρώτο πράγμα ήρθε στο μυαλό όλων ήταν το Σινικό Τείχος, «το μόνο κατασκεύασμα του ανθρώπου που φαίνεται από το διάστημα», όπως σχολίασε και ο παραγωγός Τόμας Τουλ, χωρίς να γνωρίζει αν η φήμη αυτή είναι πραγματική ή όχι. Στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου, πάντως, έχει περάσει για τα καλά – και αυτό αρκούσε. Κατά τη διάρκεια των ερευνών για τη συγγραφή του σεναρίου, ο κινέζικος θρύλος που μιλά για ένα τέρας το οποίο άκουγε στο όνομα Τάο Τέι έδωσε την έμπνευση για το χτίσιμο μιας πολεμικής περιπέτειας φαντασίας. «Τα Τάο Τέι είναι αρχαία τέρατα που γεννήθηκαν από την απληστία του ανθρώπου. Είναι αδηφάγα και αποτελούν, σύμφωνα με τον θρύλο, τον μεγαλύτερο εχθρό του ανθρώπου. Κι επειδή ο θρύλος γεννά πληθώρα ερωτημάτων όπως ‘ποιο είναι το αδύνατο σημείο τους, πόσα χρόνια μάχονται οι άνθρωποι εναντίον τους, πώς επιβιώνουν και πώς πεθαίνουν αυτά τα τέρατα’, η ταινία αυτή διαφέρει από όλες τις άλλες του είδους. Με εξαίρεση τα μυθικά τέρατα, όλη η υπόλοιπη ιστορία έχει να κάνει με κανονικούς ανθρώπους, χωρίς υπερφυσικές δυνάμεις. Το Σινικό Τείχος είναι κάτι που υπάρχει, κάτι που κατασκευάστηκε. Σε αυτό το ρεαλιστικό πλαίσιο κατασκευάσαμε κι εμείς τα όπλα που χρησιμοποιούνται στην ταινία και ‘χορογραφήσαμε’ τη δράση», είπε σχετικά με το φιλμ ο σκηνοθέτης του, Ζανγκ Γιμού.

THE GREAT WALL trl4 THE GREAT WALL trl5 THE GREAT WALL trl6

Ο Ματ Ντέιμον, ο πρωταγωνιστής του «Σινικού Τείχους», σχολιάζει αυτήν του την κινηματογραφική εμπειρία: «Είναι μια ιστορική ταινία φαντασίας. Όπως στο ‘Game of Thrones’ νομίζεις πως είσαι κάπου στον Μεσαίωνα, έτσι και με αυτήν την ταινία το Σινικό Τείχος δεν είναι αυτό που γνωρίζουμε. Το φιλμ επικεντρώνει στην ιδέα πως το Τείχος φτιάχτηκε για να υπερασπιστεί τη Βόρεια Κίνα από τα μυθικά τέρατα Τάο Τέι, τα οποία μοιάζουν με αμάλγαμα δράκου, γρύπα και αρκούδας κι επιτίθενται σε ορδές. Για να τα αντιμετωπίσουν, οι Κινέζοι έχουν συγκεντρώσει ομάδες επίλεκτων πολεμιστών που, από γεννησιμιού τους, έχουν εκπαιδευτεί για να υπερασπίζονται την πατρίδα τους και απαρτίζουν το Ανώνυμο Τάγμα. Οπτικά η ταινία είναι το κάτι άλλο. Ο τρόπος που έχουν ενορχηστρωθεί οι μάχες, είναι μοναδικός.»

THE GREAT WALL trl9 THE GREAT WALL trl11 THE GREAT WALL trl12

Μέσα από τα πληροφοριακά στοιχεία της παραγωγής, χρήσιμο είναι να γνωρίζει κανείς πώς λειτουργεί αυτός ο κινεζικός στρατός στο φιλμ. Το Ανώνυμο Τάγμα αποτελείται από αμέτρητους στρατιώτες, χωρισμένους σε πέντε αυτοδιοίκητα επιμέρους σώματα, καθένα εκ των οποίων έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και (παραδοσιακά) διαφορετικό χρώμα στολής. Το Σώμα των Αετών είναι ντυμένο στα κόκκινα και είναι οι τοξότες του Τάγματος που χρησιμοποιούν και υπερμεγέθη όπλα, τα πυρά των οποίων διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τεράστια ταχύτητα. Το Σώμα της Τίγρης αποτελείται από μηχανικούς, οι οποίοι είναι ντυμένοι στα χρυσά και εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του Τάγματος. Το Σώμα της Αρκούδας είναι το πιο άγριο, γι’ αυτό έχει και τις μεγαλύτερες απώλειες. Το Σώμα του Ελαφιού είναι το ιππικό και το πεζικό του Τάγματος. Είναι η οπισθοφυλακή του. Τέλος, το Σώμα των Γερανών αποτελείται από γυναίκες ντυμένες στα μπλε, ώστε να μη φαίνονται όταν εφορμούν με τις λόγχες τους… από αέρος!

THE GREAT WALL trl7 THE GREAT WALL trl8 THE GREAT WALL trl10

Το «Σινικό Τείχος» αποτελεί την πιο ακριβή και μεγάλη παραγωγή στην ιστορία του σινεμά της Κίνας. Τα γυρίσματα διήρκεσαν πέντε μήνες, τα πάντα κατασκευάστηκαν από την αρχή ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθοφανές , περισσότεροι από 500 κομπάρσοι έδωσαν ψυχή στο Ανώνυμο Τάγμα και η θρυλική εταιρεία Industrial Light & Magic ανέλαβε τα αμέτρητα ψηφιακά εφέ.

Η ταινία «Το Σινικό Τείχος» παίζεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 29 Δεκεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας UIP.

THE GREAT WALL GR