FreeCinema

Follow us
19.1211:00

Τα 50 καλύτερα posters του 2014.


Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος και ο Ηλίας Φραγκούλης, οι μανιακοί με τα posters και την αισθητική της γραφιστικής στο FREE CINEMA, ξεψάχνισαν όλες τις κινηματογραφικές αφίσες που είδαν μέσα στο 2014 και παρουσιάζουν ένα top 50 που… αποκλείεται να χωρούσε στους τοίχους σου!

Οι ανασκοπήσεις της χρονιάς είναι κάτι που μας βρίσκει αντίθετους, διότι τηρούμε την παράδοση η οποία θέλει στη χώρα μας να διανύουμε κινηματογραφικές σεζόν και όχι ημερολογιακά έτη. Μια εξαίρεση χωράει, όμως. Αφορά τα official posters που βλέπουμε να διαφημίζουν τις επερχόμενες ταινίες για τους 12 μήνες του χρόνου.

Ταινίες που είδαμε μέσα στο 2014, ταινίες που έρχονται μέσα στην επόμενη χρονιά και το hype τις έχει αγκαλιάσει… γραφιστικά από τώρα, ταινίες που δεν ξέρεις ότι υπάρχουν ή μπορεί και να μην επιθυμείς να δεις καν, αλλά οι αφίσες τους θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή σου. Μαζί με τον Δημήτρη Δημητρακόπουλο, διαλέξαμε τις 50 πιο χαρακτηριστικές, αν όχι πιο συναρπαστικές, καλοσχεδιασμένες και «θα ήθελα να τις κάνω δικές μου».

Η σειρά με την οποία θα τις δεις είναι αλφαβητική, όμως τολμώ να ξεχωρίσω αυτή που πιστεύω ότι ξεπέρασε τις υπόλοιπες 49. Είναι το επίσημο poster για το «Men, Women & Children» του Τζέισον Ράιτμαν, ένα φιλμ που μας μιλάει για… άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη σημερινή Αμερική της εξάρτησης από τα social, η οποία απεικονίζεται εξαιρετικά στην αφίσα, απομονώνοντας το νεαρό, ερωτευμένο ζευγάρι ανάμεσα στο… δικτυωμένο πλήθος των κινητών τηλεφώνων και των εξαρτημένων χρηστών τους. Είναι σίγουρα η καλύτερη περίπτωση αρμονικής συνύπαρξης του εικαστικού μέρους με το θέμα μιας ταινίας για το 2014. Και καταντά ιδιαίτερα αιχμηρή, όσο περισσότερο την παρατηρείς.

Men, women and children

Απόλαυσε τις υπόλοιπες με την ησυχία σου, πάτα και πάνω στις εικόνες, θα τις δεις σε μεγαλύτερη ανάλυση και θα χαζέψεις ακόμη περισσότερο (με) τη φαντασία των πιο δημιουργικών κινηματογραφικών αφισών του 2014, που μπορεί να μην ταίριαξαν απαραίτητα με την επιθυμία να δεις και την ταινία, αλλά ως όπλα του marketing κάτι κατάφεραν να μας αφήσουν, αφού βρίσκονται σε αυτή τη σελίδα… Μια τελευταία, γενική παρατήρηση που αξίζει να γίνει, πάντως, είναι το μάλλον πεσμένο επίπεδο των περσινών posters, όπως θα διαπιστώσεις κι εσύ αν κάνεις μια σύγκριση με την αντίστοιχη λίστα του 2013. Και είναι παράδοξο, γιατί τα τελευταία χρόνια οι illustrators, που σχεδιάζουν ανεπίσημα posters για τα φιλμ που αγαπούν και τους εμπνέουν, βάζουν τα γυαλιά σε μεγάλα studios και εταιρείες παραγωγής με την αρτιότητα και τη φαντασία των… fan made δημιουργιών τους (αρκεί να τσεκάρεις τα posts της τακτικής θεματικής μας ενότητας με τίτλο «The Posters Ensemble»).

24_exposures almost_human amazing_spiderman2_imax_fanfix_poster as_above_so_below at_the_devils_door avengers_age_of_ultron_ComicCon_2014_Complete babadook big_eyes_ver2 big_hero_six_ver8 big_significant_things birdman book_of_life borgman boyhood captain_america_the_winter_soldier_ver20 dead_snow_2 divergent_ver9 double dracula_untold frank friended_to_death_ver2 goldfish_color_gif gone_girl_ver2 guardians_of_the_galaxy hobbit_the_battle_of_the_five_armies honeymoon hunger_games_mockingjay__part_one_ver23 imitation_game Inherent_Vice_02 interstellar_ver4 interview kill_the_messenger_ver3 lego_movie maleficent_ver14 maze_runner_ver5 meraviglie oculus_ver2 pitch_perfect_2 purge_anarchy quiet_ones signal_ver2 theory_of_everything transformers_age_of_extinction_ver8 unbroken_ver2 under_the_skin vampire_academy_blood_sisters_ver2 whiplash white_god zero_theorem