FreeCinema

Follow us
28.1211:30

Τα 20 καλύτερα posters του 2020.


Ο Ηλίας Φραγκούλης, ως μανιακός με τα posters και την αισθητική της γραφιστικής στο FREE CINEMA, ξεψάχνισε όλες τις κινηματογραφικές αφίσες που είδε μέσα στο 2020 και φέτος παρουσιάζει ένα top… 20 αναγκαστικά φτωχό σε σύνολο, καθώς τα σινεμά (ανά τον κόσμο) παρέμειναν κλειστά για τους μισούς μήνες του έτους, τουλάχιστον!

Οι ανασκοπήσεις της χρονιάς είναι κάτι που μας βρίσκει αντίθετους, διότι τηρούμε την παράδοση η οποία θέλει στη χώρα μας να διανύουμε κινηματογραφικές σεζόν και όχι ημερολογιακά έτη. Μια εξαίρεση χωράει, όμως. Αφορά τα official posters που βλέπουμε να διαφημίζουν τις επερχόμενες ταινίες για τους 12 μήνες του χρόνου.

Ταινίες που είδαμε μέσα στο 2020, ταινίες που έρχονται μέσα στην επόμενη χρονιά και το hype τις έχει αγκαλιάσει… γραφιστικά από τώρα, ταινίες που δεν ξέρεις ότι υπάρχουν ή μπορεί και να μην επιθυμείς να δεις καν, αλλά οι αφίσες τους θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή σου. Μετά από εμπεριστατωμένο browsing, λοιπόν, ιδού κι εφέτος οι… ουπς! Συνήθως η λίστα αυτή αποτελείται από τις 50 πιο χαρακτηριστικές, αν όχι πιο συναρπαστικές, καλοσχεδιασμένες και… «θα ήθελα να τις κάνω δικές μου» κινηματογραφικές αφίσες της χρονιάς. Φέτος, όμως, τα σινεμά παρέμειναν κλειστά λόγω COVID-19 για το μισό διάστημα του έτους, τουλάχιστον! Σχεδόν το σύνολο των πιο αναμενόμενων φιλμ «μετακόμισε» στο 2021 και η συνήθης δημιουργική κρίση που μαστίζει το φιλμικό marketing εσχάτως, φέτος πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Τηρουμένων των αναλογιών και των σαφώς λιγότερων posters, το top 50 μετατρέπεται σε… top 20 για το 2020! Γιατί ήταν η χρονιά που έμοιαζε περισσότερο με πάτημα του Delete button…

Η σειρά με την οποία θα δεις αυτές τις καλύτερες αφίσες δεν είναι αξιολογική, όμως κάθε χρόνο ξεχωρίζει μία κορυφαία δουλειά. Για το 2020, αυτή ήταν η καμπάνια για το sequel «Wonder Woman 1984» της Πάτι Τζένκινς, το οποίο άλλαζε συνέχεια ημερομηνία διανομής μέσα στο 2020, για να καταλήξει να κάνει πρεμιέρα (στις ΗΠΑ) σε κινηματογραφικές αίθουσες και στην πλατφόρμα του HBO Max… ταυτόχρονα, στις 25 Δεκεμβρίου. Από τα 24 (!) artworks που είδα να κυκλοφορούν για το promo της ταινίας, βασισμένα στην ομώνυμη superhero και σε άλλους χαρακτήρες του έργου, ξεχώρισα δύο δουλειές. Αρχικά ένα από τα πιο πρόσφατα posters, δημιουργία του χολιγουντιανού Entertainment Marketing Agency B O N D. Είναι το γραφείο που πέρσι μας είχε δώσει (μεταξύ άλλων) την εξαιρετική καμπάνια της ταινίας «Joker». Αυτή η οριζόντια αφίσα της «WW84» (επιβάλλεται το πάτημα πάνω στην ακόλουθη εικόνα) είχε το πιο εντυπωσιακό distortion pop αισθητικής και χρωματικών αναφορών που πήγαζαν από τη δεκαετία του ’80, δηλαδή ακριβώς όλα τα fun στοιχεία που μας έλειψαν στο 2020.

Σχεδόν ισάξια αυτής, η teaser αφίσα της ταινίας από το δημιουργικό γραφείο της επίσης καλιφορνέζικης eclipse advertising, απογειώνει την ηρωίδα μέσα από ένα χρωματικό όργιο τυπογραφίας που βασίζεται πάνω στα αρχικά του τίτλου.

Απόλαυσε τις υπόλοιπες με την ησυχία σου, πάτα και πάνω στις εικόνες, θα τις δεις σε μεγαλύτερη ανάλυση και θα χαζέψεις ακόμη περισσότερο (με) τη φαντασία των πιο δημιουργικών αφισών του 2020 (εδώ θα βρεις την αντίστοιχη λίστα του 2019). Να προσθέσω πως (και) φέτος η επιλογή του καλύτερου κινηματογραφικού poster έγινε με γνώμονα τη διανομή του φιλμ εντός του έτους που αφήνουμε πίσω μας, γι’ αυτό και… ατύχησε ο Ισπανός ζωγράφος και illustrator Χάβι Αζνάρεζ, ο οποίος σχεδίασε την υπέροχη αφίσα της νέας ταινίας του Γουές Άντερσον «The French Dispatch».

TAGS: