FreeCinema

Follow us
02.0916:00

Θέλεις να γίνει ταινία και «Η Τελευταία Μπλόφα»;


Θα μπορούσε να είναι και μία σκέτη… τρολιά! Αλλά δείχνει αληθινό. Έλληνας που διαμένει στο εξωτερικό άνοιξε σελίδα για fundraising ώστε να μαζευτούν χρήματα και να γυριστεί σε ταινία και το βιβλίο «Η Τελευταία Μπλόφα», ως απάντηση στο «Adults in the Room» του Κώστα Γαβρά!

Για την ταινία του Κώστα Γαβρά θα σχολιάσω και θα γράψω κριτική αφού την παρακολουθήσω (πρόκειται να κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της στη λήξη των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας και να ανοίξει κανονικά στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες τον Οκτώβριο). Τη δική μου στάση φαίνεται πως δεν ακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας αυτές τις μέρες στα social, καθώς το βασισμένο στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι» καινούργιο φιλμ του σεβαστού και με τεράστια παγκόσμια καριέρα Έλληνα σκηνοθέτη, «Adults in the Room», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Βενετίας, ξεκίνησε να… κατακρεουργείται από αγέλες «φιλελεύθερων» που φυσικά δεν το έχουν δει ακόμη, αλλά με απίστευτη άνεση βρίζουν και την ταινία και τον Γαβρά. Από «ανώνυμες» τρολοσελίδες και accounts των social έως επώνυμοι δημοσιογράφοι μεγάλων εφημερίδων (μέχρι και με σοβαρό προφίλ και μεγάλη προϋπηρεσία στο πολιτιστικό ρεπορτάζ).

Το θέμα της ταινίας (και του βιβλίου) είναι γνωστό: αφηγείται τις περίφημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. (Eurogroup) για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους στις αρχές του 2015. Όπως μπορεί να φανταστεί εύκολα κανείς, υπήρξε μία κάποια «αγανάκτηση» για το γεγονός ότι το βιβλίο του Βαρουφάκη αποτελεί πλέον και βάση για μία ξένη κινηματογραφική παραγωγή που θα απασχολήσει τον Τύπο και το κοινό παγκοσμίως. Έτσι, λοιπόν, η «άλλη» πλευρά, πέραν του… ιδεολογικού κραξίματος (γιατί έτσι!), αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση!

Έλληνας που ζει στη Μεγάλη Βρετανία άνοιξε σελίδα για fundraising ώστε να μαζευτούν χρήματα και να γυριστεί σε ταινία και το βιβλίο «Η Τελευταία Μπλόφα», με την υπογραφή των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού, που φυσικά παρουσιάζει την ίδια διαπραγμάτευση από μία εντελώς διαφορετική σκοπιά, προφανώς ρεπορταζιακά. «Το βιβλίο αυτό βασίστηκε σε πάνω από 230 ώρες «off the record» συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015», όπως μας ενημερώνει η παρουσίαση της έκδοσης.

Το ακόλουθο κείμενο προέρχεται (ατόφιο) από τη σελίδα του κυρίου Άγγελου Πίκουλα, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να βρεθούν 100.000 λίρες Αγγλίας (!) για την παραγωγή της «Τελευταίας Μπλόφας» σε ταινία (ή ντοκιμαντέρ ή… κάτι, τέλος πάντων), ώστε να λάμψει η «αλήθεια» (ή και η γνώμη των διαφωνούντων με το βιβλίο του Βαρουφάκη). Μέχρι στιγμής (μεσημέρι Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου), ο κύριος Πίκουλας έχει προσφερθεί να βοηθήσει την παραγωγή τούτου του project συμμετέχοντας με… 10 λίρες Αγγλίας. Ουδείς άλλος έχει σκεφτεί να θυσιάσει το οποιοδήποτε ποσό για αυτόν τον ιερό σκοπό. Πάμε να δούμε τι λέει και ο ίδιος (μπας και συγκινηθεί κανείς…). Ατόφιο copy / paste (μπαρδόν για τα τυχόν λάθη):

«Άραγε, θα γίνει ποτέ ταινία η «Τελευταία Μπλόφα»? Ναι, μπορεί να γίνει, εδώ!

Θα αποκτήσουμε ποτέ έστω και το 1% της ποσότητας σε βιβλία, ταινίες και ντοκιμαντέρ της αντίστοιχης αριστεροπσεκαζμενης μπαρουφομπαφικης αντίληψης σε κάθε είδους media?

Θλίβομαι προσωπικά γιατί δε βγήκε ποτέ το αντίπαλο δέος των αμέτρητων ντοκιμαντερ τύπου «Deptocracy». Επιτέλους, πρέπει να βγει το αντίπαλο δέος του «Adults in the room»!

Για να να μη μιλήσουμε για άλλες «δράσεις» και «συλλογικότητες» που να μπορούν να προσελκύουν, να προτείνουν, να πείθουν το απλό γκοζμακη.

Γιατί είναι τόσο απελπιστικά δύσκολο?

Διότι το Φιλελεύθερο πνεύμα,τα ιδεώδη της Ελεύθερης Αγοράς και του αντικρατισμου, δεν έχουν ουσιαστική αφήγηση, ειδικά στην Ελλάδα αλλά και γενικότητα στη Δύση.

Θαρρείς είναι η ειρωνεία του καπιταλισμού, που έχει ως επίκεντρο της συλλογικής προόδου, την πρόοδο του καθενός ατομικά.

Έτσι ο καθένας που προσπαθεί να κάνει τον εαυτό του καλύτερο, πιο πλούσιο, πιο μορφωμένο κτλ, δεν έχει χρόνο για τέτοιες «συλλογικότητες» και «δράσεις». Και έτσι χάνουμε κατά κράτος, κυριολεκτικά.

Πρέπει να ζηλεύουμε τη μαχητικότητα των αριστερών, την προσήλωσή τους, την αυταπάρνηση τους σχεδόν. Κάτι που εμείς, μάλλον δε θα αποκτήσουμε, αν περιοριστούμε μόνο στα ψώνια απ τα Attica.

Πριν 2 χρόνια στα Public Συντάγματος, έψαχνα να βρω ένα οποιοδήποτε βιβλίο για το Φιλελεύθερισμο, παλιό η φρέσκο. Είχε μια ολόκληρη βιβλιοθήκη με το πόσο κακά είναι τα μνημονια, πόσο μοχθηροί οι Ευρωπαίοι, πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι ο μαρξισμός, και ΟΥΤΕ ΈΝΑ ΒΙΒΛΊΟ «δικό μας”.

Όταν δε ρώτησα μια υπάλληλο, με κοίταξε με μίσος και μου έδωσε ένα που είχε «Φιλελευθερισμός» στον τίτλο. Όμως έλεγε πόσο αποτυχημένος είναι και ποσά κακά φέρνει…

Άραγε πόσοι Έλληνες του ΝΑΙ, του Μένουμε Ευρώπη, του Παραιτηθείτε, Δεξιοί, Φιλελεύθεροι ή απλά «νοικοκυραίοι» θα έδιναν από 10 ευρώ για να γίνει ταινία η ντοκιμαντέρ «Η Τελευταία Μπλόφα»? Εγώ τα βάζω.

Γιατί έχω ένα φόβο οτι δε θα είναι η τελευταία, αλλά η μόνο η αρχή…

Σημείωση: ως οργανωτής δεν έχω καμία συνεννόηση και συμμετοχή απ τις συγγραφείς και τους εκδότες του βιβλίου, ούτε με άλλους παράγοντες. Είναι μια εντελώς ανεξάρτητη πρωτοβουλία, ένα ανελπιδο πείραμα, μόνο απο εμένα. Θεωρώ όμως και υπόσχομαι, ότι αν μαζέψουμε ένα αξιόλογο πόσο, όλα τα άλλα θα βρεθούν.»

Κατά τα άλλα, ο χαμούλης με τα σχόλια εναντίον της ταινίας του Γαβρά έχει φτάσει μέχρι τις «κριτικές» των επισκεπτών / αναγνωστών του imdb! Παραθέτω ένα απολαυστικό δείγμα (το δεύτερο post είναι άγρια τρολιά). Θα περάσουμε όμορφα μέχρι να βγει η ταινία στους κινηματογράφους…