FreeCinema

Follow us
21.0413:00

«Τηλεκατάρτιση για επιστήμονες»: Η αποθέωση της pop κουλτούρας.


Το πρώτο video εμφανίστηκε στις 20 Απριλίου και δεν άργησε να γίνει viral. Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα sequel. Και ελπίζαμε σ’ αυτό! Γιατί το «ΜΑΘΗΜΑ #1 – ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ», εκτός από ένα πραγματικό έργο Τέχνης, αποτελεί και το πιο αστείο πράγμα που είδαμε στο YouTube εφέτος! (Το νου σας, κάνουμε UPDATE όποτε εμφανίζεται νέο βιντεάκι.)

Όλα ξεκίνησαν από τούτη την εικόνα.

Το επικό #fail των voucher «τηλεκατάρτισης» για επιστήμονες έφερε στο φως της επικαιρότητας πολλά παρόμοια «μαργαριτάρια» από εκείνους που επιχείρησαν να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσω του υπολογιστή τους. Από τις 16 Απριλίου, τα social μετέτρεψαν σε χιονοστιβάδα το θέμα, γεμίζοντας από ξεκαρδιστικές εικόνες και εντελώς «blast from the past» ή λανθασμένες πληροφορίες (για παράδειγμα, «το 2003 εμφανίστηκε η επιδημία του AIDS»!), με το button «Εκπέδευση» να προϊδεάζει για άγριο χαβαλέ.

Την επόμενη μέρα, το hashtag #Σκοιλ Ελικικου είχε γίνει το #1 trending topic στο twitter, με δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις (πριν «εξαφανιστεί» μυστηριωδώς από τα trends…), ακολουθούμενο από το #μετζη_του_νεουκτη, που επίσης έκλεψε καρδιές. Κι εκεί που ο ντόρος έδειχνε πως πάει να κοπάσει λιγάκι (εξαιτίας του timing της κορύφωσης του φετινού Πάσχα, όχι ότι η όλη φάση ξεχάστηκε), στις 20 Απριλίου εμφανίζεται «τρολιά» βιντεάκι στο YouTube, από το channel του Αντώνη Δημόπουλου (Graphic Art Designer, όπως δηλώνει στο facebook του), το οποίο αποθεώνει την pop κουλτούρα και την δυναμική της.

Ο τίτλος ήταν προφανής σε σχέση με το περιεχόμενο του video: «ΜΑΘΗΜΑ #1 – ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ». Με αυτό το κείμενο να το συνοδεύει: «Ετοιμάστε τα βάουτσέρ σας για την πιο μοντέρνα τηλεκατάρτιση! Ο Μετζης του Νεουκτη σας καθοδηγεί στις τελευταίες συναρπαστικές ψηφιακές εξελίξεις ώστε να μην μείνετε πίσω τεχνολογικά!». Με το που πατούσες το play, ξεκινούσαν και τα… ουρλιαχτά γέλιου! Κάκιστα (εκ προθέσεως) εφέ και «τρυπήματα» στην εικόνα, ένας «εκπαιδευτής» που νόμιζες πως είχε βγει με χρονομηχανή από το «Revenge of the Nerds» του 1984 και τεχνολογία ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα ‘90s. Με λίγα λόγια, ένα πραγματικό έργο Τέχνης μικρού μήκους, σε κάθε επίπεδο δουλειάς (και ψαξίματος για να υλοποιηθεί, από το υλικό που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τον τρόπο που «φορτώθηκε» και εμφανίζεται στο YouTube).

Το πρώτο μάθημα δεν άργησε να γίνει viral και ενώ όλοι ελπίζαμε να υπάρξει κάποια συνέχεια σύντομα, σήμερα έχουμε και το «ΜΑΘΗΜΑ #2 – ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ», το οποίο μας υποψιάζει ότι βρισκόμαστε μπροστά στη γέννηση ενός serial από παρόμοια βιντεάκια (yes, please). Το σοκ της έκπληξης του πρώτου απουσιάζει και αυτό μετριάζει κάπως την ένταση του γέλιου, αλλά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά στο πιο αστείο σατυρικό video της χρονιάς (στο πλαίσιο της ελληνικής παραγωγής) είναι αδιαμφισβήτητο. Επιτέλους, δίπλα στον ορυμαγδό των εγχώριων YouTubers που παράγουν junk για περισσότερα views (και μόνο), κάτι τόσο διασκεδαστικό (έως και πολιτικό) ήρθε να μας θυμίσει ότι υπάρχει χιούμορ, ακόμη.

Τα πρώτα videos περιλαμβάνονται στο γνωστό σημείο της video gallery (πάνω δεξιά, κλασικά) και μπορείτε να τα απολαύσετε με ένα απλό πάτημα του play, αρκεί πρώτα να έχετε κάνει «ντίαλ απ»! Η συλλογή θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα εμφανίζεται και καινούργιο βιντεάκι. Ναι, θέλουμε κι άλλα!

UPDATE [23/04]: Κι ενώ έπεσε… «τηλεκατάργηση» χθες (ο ντόρος είχε ξεφύγει από το πλαίσιο των social και του χαβαλέ), αντί για… #RIP_Σκοιλ_Ελικικου, σήμερα υποδεχόμαστε το «ΜΑΘΗΜΑ #3 – ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ»! Βάλτε το εμπιτρία να παίζει στο κομπιούτερ σας και ξεκινήστε τη μέρα με… ουρλιαχτά γέλιου!

UPDATE [18/05]: Ως πιστοί fans του Μετζη του Νεουκτη, σήμερα υποδεχόμαστε το «ΜΑΘΗΜΑ #4 – ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ»! Ο μέγας δάσκαλος της «τηλεκατάρτισης» μπαίνει (με τις απαραίτητες προφυλάξεις) σε μία τάξη σχολείου! Πάμε να μάθουμε να βάζουμε γουέμκαμ στον υπολογιστή μας; Πατάμε το play στη video gallery (πάνω δεξιά, κλασικά)!

UPDATE [09/11]: Έπρεπε! Μετά το σημερινό φιάσκο της τηλεκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, υποδεχόμαστε το «ΜΑΘΗΜΑ #5 – ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ #2 – ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ»! Ο μέγας δάσκαλος Μετζης του Νεουκτη μας ενημερώνει: «Μετά από οκτώ μήνες σκληρής προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, στο πέμπτο μας μάθημα, θα μάθετε ξανά τα πάντα γύρω από την τηλεκπαίδευση!». Πάμε, λοιπόν, στο πέμπτο κατά σειρά βιντεάκι στη video gallery (πάνω δεξιά, κλασικά) και πατάμε το play. Αν… «φορτώσει» ποτέ για να παίξει!

TAGS: