FreeCinema

Follow us
17.0810:00

«Straight Outta»… #1!


Επικράτησε η ειρήνη (προσωρινά, ίσως;). Και το «Straight Outta Compton», η δραματική βιογραφία για το συγκρότημα των N.W.A., όχι μόνο κατέκτησε την κορυφή του αμερικανικού box-office ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, με 60.200.180 δολάρια εισπράξεις, αλλά και θεωρείται, πια, ένα από τα τολμηρότερα στοιχήματα της οσκαρικής κούρσας του 2016!

Είχα επισημάνει νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι ότι αυτή θα είναι η χρονιά της Universal (διόλου τυχαία η επιλογή του σχετικού αφιερώματος στο χολιγουντιανό studio, στο πλαίσιο του ετήσιου ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ). Με το «Jurassic World» να περνάει από τα ρεκόρ ανοίγματος στην τρίτη θέση των μεγαλύτερων εισπράξεων στην ιστορία του αμερικανικού box-office, τα «Minions» να ξεπερνούν τα 300.000.000 δολάρια και το «Κατακούτελα» να βρίσκεται στο όριο των 100.000.000 δολαρίων, πολλοί πίστευαν ότι κάπου εκεί σταματάνε τα «μεγάλα χαρτιά» του φετινού καλοκαιριού στα ταμεία. Λάθος!

Το «Straight Outta Compton», η δραματική βιογραφία για το συγκρότημα των N.W.A., έπιασε όχι μόνο την προβλέψιμη (και σαφώς μεγάλη) μερίδα της μαύρης κοινότητας των ΗΠΑ αλλά και τον παλμό της εποχής, με την αστυνομική βία στη χώρα να θυμίζει όλο και πιο άσχημα την περίοδο που απεικονίζει το ίδιο το φιλμ. Με έντονες σκηνές καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκλητικών κρουσμάτων φυλετικών διακρίσεων από τις Αρχές, η ταινία του Φ. Γκάρι Γκρέι θα μπορούσε να πυροδοτήσει συγκρούσεις, γι’ αυτό και η ασφάλεια στις αίθουσες που έπαιζαν το «Straight Outta Compton» ήταν αυξημένη κατά τη διάρκεια του περασμένου weekend. Το ότι επικράτησε η ειρήνη, ενδέχεται να είναι προσωρινό. Το «Fuck tha Police», πάντως, ακούστηκε ξανά ως ένας απόλυτα σημερινός ύμνος για την urban νεολαία, θύμισε πόση σημασία είχε η rap μουσική στη δεκαετία του ’80 και τόνισε πόσο ανάξιο (ή και αξιολύπητο) είναι το σήμερα…

Straight Outta Compton

Η Universal έχει ανακοινώσει πως η ταινία άνοιξε με 56.100.000 δολάρια εισπράξεις, αλλά διάφορα αμερικανικά sites πιστεύουν πως το σύνολο θα είναι λίγο μεγαλύτερο, όταν ανακοινωθεί επίσημα σήμερα. Ακόμη κι έτσι, όμως, μιλάμε για το έκτο μεγαλύτερο άνοιγμα φιλμ που είδαν ποτέ οι κινηματογράφοι των ΗΠΑ για τον μήνα Αύγουστο, με ένα πελώριο screen average (20.348 δολάρια) από 2.757 αίθουσες! Ενδεικτική για το μέγεθος της επιτυχίας, η σύγκριση με το άλλο μεγάλο opening του περασμένου weekend, το «The Man from U.N.C.L.E.» του Γκάι Ρίτσι, το οποίο βρέθηκε μόλις στην τρίτη θέση με 13.535.000 δολάρια (3.638 αίθουσες εδώ και καταποντισμός στο screen average με 3.720 δολάρια!).

Το Σάββατο που μας πέρασε, η Universal ξεπέρασε τα 2.000.000.000 δολάρια σε εισπράξεις στις ΗΠΑ, αφανίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ έτους που κρατούσε η Warner Bros. από το 2009. Εκείνη, όμως, το είχε καταφέρει στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ η Universal το ξεπέρασε στις 15 Αυγούστου!

Φυσικά, όλος αυτός ο ντόρος για το «Straight Outta Compton», που φαίνεται πως θα γίνει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το είδος της μουσικής βιογραφίας ever, ανοίγει και το θέμα των οσκαρικών υποψηφιοτήτων του 2016. Το κοινό έδωσε ένα βροντερό Α στα «exit polls» των αιθουσών (με τις ηλικίες κάτω των 25 να το φτάνουν έως το Α+!), οι κριτικές ήταν επίσης ενθουσιώδεις και το studio της Universal σκέφτεται να ξεκινήσει καμπάνια για τις υποψηφιότητες της επόμενης χρονιάς, υπολογίζοντας και στο έντονα δραματικό δεύτερο μέρος του φιλμ, που «φωνάζει» Όσκαρ. Είναι νωρίς για τέτοια λόγια, αλλά, προσωπικά, κρατάω τον τίτλο για τη λίστα των καλύτερων ταινιών του 2015.

UPDATE [17/8]: Τελικά, το πραγματικό σύνολο των εισπράξεων του ανοίγματος του «Straight Outta Compton» ήταν ακόμη μεγαλύτερο! Με 60.200.180 δολάρια από το πρώτο της weekend, η ταινία κατάφερε να πραγματοποιήσει το πέμπτο καλύτερο αυγουστιάτικο opening στην ιστορία του αμερικανικού box-office! Πολλοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν την επιτυχία του φιλμ στο Χόλιγουντ, συγκρίνοντάς την με την έκπληξη που είχε κάνει στα ταμεία στις αρχές του έτους το «American Sniper» του Κλιντ Ίστγουντ, το οποίο είχε ξεπεράσει τα 350.000.000 δολάρια σε εισπράξεις (στο wide opening weekend του, είχε αποφέρει 89.269.066 δολάρια, άρα… do the math!).

Straight Outta Compton - poster