FreeCinema

Follow us
15.0810:00

Μπορεί το «Straight Outta Compton» να… «σκάσει»;


Ενώ το εισπρακτικό άνοιγμα της μουσικής βιογραφίας «Straight Outta Compton», με θέμα την άνοδο και την πτώση του rap συγκροτήματος των N.W.A. στην περίοδο 1986 – 1991, διαγράφεται πραγματικά εκρηκτικό, σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ υπάρχουν ανησυχίες για εκδηλώσεις βίας από μειονότητες. Το studio της Universal, προληπτικά, προσέφερε επιπλέον προσωπικό security σε μεγάλες αλυσίδες κινηματογράφων.

Το timing της εξόδου της μουσικής βιογραφίας «Straight Outta Compton» στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ είναι πραγματικά δυσάρεστο, αν παρακολουθήσει κανείς την ποσοστιαία έξαρση της αστυνομικής βίας που βιώνει η αμερικανική κοινωνία σήμερα. Οι παραλληλισμοί με σκηνές του φιλμ, το οποίο περιέχει συγκλονιστικά στιγμιότυπα κρουσμάτων φυλετικού ρατσισμού που, μοιραία, οδήγησαν σε εξεγέρσεις στην Καλιφόρνια, ύστερα από την αθώωση των αστυνομικών που είχαν επιτεθεί στον Ρόντνεϊ Κινγκ το 1991, ενδέχεται να πυροδοτήσουν εκδηλώσεις βίας στις επόμενες μέρες. Προβλέποντας αυτόν τον κίνδυνο, το studio της Universal φρόντισε να προσλάβει επιπλέον προσωπικό security για τη φύλαξη αρκετών multiplex σε όλη την Αμερική, δηλώνοντας εξαρχής μια κάποια ανησυχία για την δυναμική της ταινίας.

Το συγκρότημα των N.W.A. ιδρύθηκε από τους Ice Cube, Eazy-E και Dr. Dre το 1986 και έφερε ακόμη και στην κορυφή των charts το controversial subgenre της gangsta rap, με αποκορύφωμα την κυκλοφορία του τραγουδιού «Fuck tha Police», το οποίο έγινε ένα είδος ύμνου που εξέφρασε την οργή της urban νεολαίας κατά της αστυνομικής βίας. Ειρωνικά, τα γεγονότα και η περίοδος που καταγράφει το φιλμ (το οποίο φέρει τον τίτλο του πρώτου album των N.W.A.) υπεν-θυμίζουν… επικίνδυνα τις έντονες καταστάσεις που βιώνει η Αμερική σήμερα, με τα κρούσματα νεκρών πολιτών από όπλα αστυνομικών να είναι, πλέον, αναρίθμητα.

Η πρεμιέρα του «Straight Outta Compton» πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες την περασμένη Δευτέρα υπό κλοιό ασυνήθιστης προστασίας και ανιχνευτές μετάλλου (!) στην είσοδο της αίθουσας προβολής. Από την Πέμπτη το βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν επεισόδια, κυρίως στην Καλιφόρνια ή σε πόλεις όπου έχουν παρατηρηθεί κρούσματα φυλετικής βίας. Το άνοιγμα από τις βραδινές, preview παραστάσεις της Πέμπτης έφεραν το φιλμ στην κορυφή του box-office για εκείνη την ημέρα, με εισπράξεις της τάξης των 4.957.000 δολαρίων! Οι προβλέψεις για το συνολικό opening του πρώτου weekend ξεπερνούν, πια, τις αρχικές του studio της Universal. Οι ρεαλιστικότερες κυμαίνονται γύρω στα 45.000.000 δολάρια, ενώ οι πιο ενθουσιώδεις πιστεύουν ότι το φιλμ μπορεί να φτάσει τα 60.000.000 δολάρια (από 2.757 κινηματογράφους). Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το μεγαλύτερο εισπρακτικό άνοιγμα μουσικής βιογραφίας για τις ΗΠΑ.

Σε αρκετές Πολιτείες, το κινηματογραφικό κοινό δείχνει να διχάζεται από την τόσο εμφανή παρουσία αστυνομικών ή σεκιουριτάδων, κάποιοι αντιδρούν, άλλοι το θεωρούν αναμενόμενο και τα multiplex πιστεύουν πως είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των θεατών που ενδεχομένως να μην πλησίαζαν τα σινεμά αυτό το weekend, από τον φόβο ότι θα προκληθούν επεισόδια. Παρακολούθησε από εδώ ένα σχετικό ρεπορτάζ του Reuters. Θα επανέλθουμε με νεότερα, φυσικά.

Straight Outta Compton - poster