FreeCinema

Follow us

Αυτοί οι υπέροχοι «Γκάτσμπι»!

Έχεις δει ουκ ολίγες φορές το πρώτο trailer της μεταφοράς του «The Great Gatsby» από τον Μπαζ Λούρμαν και ακούς ολημερίς το «No Church in the Wild» των Kanye West & Jay Z; Καιρός να μάθεις πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ταινία το ξακουστό βιβλίο του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ. Ούτε καν η δεύτερη!

Εκδόθηκε στα 1925, στην εποχή του δεν υπήρξε μεγάλη επιτυχία για τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, όμως, σήμερα αντιμετωπίζεται ως ένα από τα κορυφαία έργα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας για τον 20ο αιώνα. Το «The Great Gatsby» επανακυκλοφόρησε στα 1945 (η Armed Services Editions είχε χαρίσει 150.000 αντίτυπα σε Αμερικανούς φαντάρους που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου!) και 1953, αποκτώντας τη φήμη που του άξιζε, κάτι που δεν έζησε για να δει και ο συγγραφέας του, ο οποίος απεβίωσε το 1940.

Τοποθετημένο στο 1922, το βιβλίο απεικόνιζε μια Αμερική ευημερίας, ύστερα από τον πρώτο μεγάλο πόλεμο, μέσα στην καρδιά των roaring twenties, με την ποτοαπαγόρευση να γεννά νέους μεγιστάνες εκατομμυρίων, όπως ο κεντρικός χαρακτήρας του Τζέι Γκάτσμπι. Το Φεβρουάριο του 1926, ο Τζορτζ Κιούκορ σκηνοθέτησε στο Μπρόντγουεϊ μια θεατρική διασκευή του (από τον Όουεν Ντέιβις), η οποία έμελλε να γίνει η σεναριακή βάση για την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του «Gatsby», σε παραγωγή της Paramount. Το φιλμ ήταν βωβό, σκηνοθετήθηκε από έναν «παραγγελιοδόχο» του studio (Χέρμπερτ Μπρένον), διαρκούσε 80 λεπτά, διανεμήθηκε στις αίθουσες το Νοέμβριο του ’26 και, αν πιστέψουμε τις κριτικές εκείνης της εποχής, μπορεί και να είναι η πιο πιστή στο βιβλίο κινηματογραφική version! Κάτι που δε θα μάθουμε ποτέ, καθώς ολόκληρο το φιλμ αγνοείται και μοναδικό διασωθέν υλικό από αυτό αποτελεί ένα trailer διάρκειας μόλις ενός λεπτού, το οποίο συμπεριλήφθηκε, φυσικά, στη λίστα της Library of Congress, ως αξιομνημόνευτο στοιχείο της αμερικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το καλοκαίρι του 1949, το αμερικανικό κοινό μπορεί να κρίνει στις αίθουσες μια άλλη μεταφορά του «The Great Gatsby», ξανά με βάση τη θεατρική διασκευή του Ντέιβις και πάλι για λογαριασμό της Paramount, σε σκηνοθεσία Έλιοτ Νούτζεντ. Ο Άλαν Λαντ κρατά τον πρώτο ρόλο, αφού αντικατέστησε τον Ταϊρόν Πάουερ, ο οποίος απέσχε της παραγωγής μετά την απόρριψη της Τζιν Τίρνεϊ για τον πρώτο γυναικείο ρόλο. Για λόγους δικαιωμάτων (το φιλμ συμπεριλήφθηκε σε ένα «πακέτο» τίτλων που πουλήθηκαν στην MCA/Universal το 1958, με σκοπό κυρίως την τηλεοπτική εκμετάλλευση), είναι πραγματικά σπάνιο να βρει κανείς κόπια του σήμερα.

Η σεναριακή διασκευή του βιβλίου του Φιτζέραλντ από το Φράνσις Φορντ Κόπολα αποτέλεσε τη βάση για την κινηματογραφική έκδοση του Τζακ Κλέιτον, που κυκλοφόρησε στις αίθουσες το Μάρτιο του 1974, ξανά σε παραγωγή της Paramount. Προφανώς, αυτή είναι και η πιο γνωστή version, με πρωταγωνιστή το Ρόμπερτ Ρέντφορντ, δύο βραβεία Όσκαρ (ήταν και οι μοναδικές υποψηφιότητες που απέσπασε) για τα κοστούμια και τη μουσική, μεγάλη εισπρακτική καριέρα στο αμερικανικό box-office, αλλά αρνητικότατες κριτικές που έκριναν με κυνισμό την απουσία συναισθήματος και την ψυχρότητα του φιλμ!

Ανεπίσημη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου αποτελεί το «G» (2002) του Κρίστοφερ Σκοτ Σέροτ, με τον Ρίτσαρντ Τ. Τζόουνς στο ρόλο του Summer G και φόντο την «εισβολή» της hip-hop κοινότητας στη χλιδάτη περιοχή των… λευκών Χάμπτονς.

Το εντυπωσιακό πρώτο trailer του κατά Μπαζ Λούρμαν «The Great Gatsby» επαναφέρει στη μόδα το βιβλίο του Φιτζέραλντ και όλοι ελπίζουν να έχει κάνει αντίστοιχη δουλειά με το σαιξπηρικό «Romeo + Juliet». Οι εικόνες αυτό μαρτυρούν, το γεγονός ότι θα είναι 3D (!) εξάπτει κάπως την περιέργεια και ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο δείχνει σωστά τοποθετημένος στον ομώνυμο ρόλο. Στις 16 του Μάη θα έχουμε μια πιο ρεαλιστική απάντηση για όλα αυτά. Προς το παρόν, βλέπεις και κρίνεις, με τα συνοδευτικά video, από το 1926 μέχρι σήμερα.