FreeCinema

Follow us

Οι Pet Shop Boys πάνε σινεμά.

Λίγες μόλις μέρες πριν από τη ζωντανή εμφάνιση των Pet Shop Boys στο πλαίσιο του φετινού EJEKT και με το νέο τους album, «Electric», να τοποθετείται στα ράφια των δισκοπωλείων, το FREE CINEMA αναζητά τους κινηματογραφικούς συσχετισμούς μέσα από την καλλιτεχνική διαδρομή του ιστορικού pop duo.

Αυτή την Τρίτη, 16 Ιουλίου, η Αθήνα θα υποδεχθεί για τέταρτη φορά το μεγαλύτερο pop duo στην ιστορία της μουσικής, τους Pet Shop Boys. Η εμφάνισή τους στο πλαίσιο του φετινού EJEKT, στην Πλατεία Νερού (Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου), μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας δίνει την ευκαιρία να σου θυμίσουμε τις κινηματογραφικές συγγένειες ή κάποιες εξωφρενικές αναφορές οι οποίες δικαιολογούν την παρουσία του Νιλ Τέναντ και του Κρις Λόου στο FREE CINEMA. (Μεταξύ μας, όμως, το ξέρουν κι οι πέτρες ότι είμαι ορκισμένος fan και θα έβρισκα ακόμη και την πιο αισχρή δικαιολογία για να κάνω ένα αφιέρωμα σ’ αυτούς!)

1

Ρεξ Χάρισον.


Κατά το βιβλίο «Literally» του Κρις Χιθ, το τραγουδιστικό στιλ «ομιλίας» του Νιλ Τέναντ είναι εμπνευσμένο από την ερμηνεία του Ρεξ Χάρισον στο κλασικό μιούζικαλ «My Fair Lady» (1964)! Επειδή ο Χάρισον δεν ήταν και κανένας σπουδαίος τραγουδιστής, η συνθετική ομάδα του μιούζικαλ δούλεψε ιδιαιτέρως μαζί του, εφευρίσκοντας αυτό το ιδιαίτερο μείγμα που συνδυάζει την ερμηνεία των τραγουδιών με την κανονική ομιλία – και τελειοποιώντας το, διότι πίστευε πως είχε στη διάθεσή της τον ιδανικό ηθοποιό για το ρόλο του καθηγητή Χίγκινς. Στην αρχή της δισκογραφικής του καριέρας, λοιπόν, ο Νιλ Τέναντ «υιοθέτησε» αυτό το στιλ, έτσι ώστε να βρει την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν και να τραγουδήσει!

2

Οι «αμαρτίες» του Τζάρμαν.


Στις 15 Ιουνίου του 1987 οι Pet Shop Boys κυκλοφορούν το «It’s a Sin» σε single. Για το music video του τραγουδιού συνεργάζονται για πρώτη φορά με το σκηνοθέτη Ντέρεκ Τζάρμαν (ήδη γνωστός για ταινίες όπως το «Sebastiane», το «Jubilee» και το «Caravaggio», των οποίων η αισθητική συγγενεύει ορατά με το clip). Ο Νιλ Τέναντ εμφανίζεται να συλλαμβάνεται από ιεροεξεταστές, ο Κρις Λόου είναι ένας από τους φύλακές του και ο Βρετανός ηθοποιός Ρον Μούντι υποδύεται το Δικαστή του. Την «πλοκή» διακόπτουν εμβόλιμα πλάνα τα οποία απεικονίζουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και, αν δεις προσεκτικά, ίσως προσέξεις τη Τζίνα Ντέιβις να παριστάνει την Υπερηφάνεια! Το single μένει στο #1 της Μεγάλης Βρετανίας για τρεις εβδομάδες.

3

Ένιο Μορικόνε.


Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1987 κυκλοφορεί το album «Actually», το οποίο περιλαμβάνει μια από τις πλέον… κινηματογραφικές συνεργασίες του duo. Το τραγούδι «It Couldn’t Happen Here» (στα 02:32 του video) αποτελεί συνεργασία των Pet Shop Boys με τον Ένιο Μορικόνε στη σύνθεση! Ο αρχικός σκοπός ήταν να δουλέψουν μαζί πάνω στο «Jealousy», όμως, ο Μορικόνε ήθελε να συνεργαστούν για ένα original τραγούδι. Ο συνθέτης Άντζελο Μπανταλαμέντι ανέλαβε την ενορχήστρωση των εγχόρδων, που εξαιτίας κακής συνεννόησης ηχογραφήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα Fairlight synthesizer (αντί αληθινής ορχήστρας). Το αποτέλεσμα είναι επικό, έτσι κι αλλιώς. Αρκετά χρόνια αργότερα, συνάντησα τον Μπανταλαμέντι στις Κάννες και τον ρώτησα να μου πει πώς του φάνηκε η συνεργασία. Δήλωσε πως δεν ήξερε καν ότι ο Μορικόνε είχε μοιραστεί το credit της σύνθεσης!

4

Τζάρμαν προς «ενοικίαση».


Στις 12 Οκτωβρίου του 1987 οι Pet Shop Boys κυκλοφορούν το «Rent» και συνεργάζονται ξανά με τον Τζάρμαν για το music video του τραγουδιού. Μοιρασμένο σε μαυρόασπρο (ο Λόου περπατά στο σταθμό του King’s Cross) και έγχρωμο (το dinner party της πληγωμένης μεγαλοαστής Μάρτζι Κλαρκ), το clip δίνει την ευκαιρία στον Τέναντ να τραγουδά από τη θέση του chauffeur της κυρίας, η οποία το σκάει για να συναντήσει τον εραστή (;) της, Λόου! Το χρώμα αγκαλιάζει το happy end της υπόθεσης και το single φτάνει ως το #8 του βρετανικού chart.

5

(Δε) θα μπορούσε να ήταν... ταινία!


Το Νοέμβριο του 1987, οι Pet Shop Boys συμμετέχουν στα γυρίσματα ενός (αρχικά) ωριαίου video που θα συνόδευε οπτικά το album «Actually», με σκηνοθέτη τον Τζακ Μποντ. Καταλήγει να γίνεται μια σουρεαλιστική ταινία μεγάλου μήκους, με τον τίτλο «It Couldn’t Happen Here» και διανέμεται στις βρετανικές κινηματογραφικές αίθουσες τον Ιούλιο του 1988, με απόλυτα διχασμένες κριτικές (αν όχι κυρίως αρνητικές…). Το music video του «Always on My Mind» αποτελείται από σκηνές αυτού του φιλμ.

6

Ο Γκάνταλφ έγινε... βαμπίρ.


Στις 21 Μαρτίου του 1988 οι Pet Shop Boys κυκλοφορούν το «Heart» σε single. Το music video για το τραγούδι εμπνέεται από το «Nosferatu» του Μουρνάου, τα γυρίσματα γίνονται σε ένα παλιό κάστρο στη Σλοβενία, με σκηνοθέτη τον Τζακ Μποντ. Ο Ίαν ΜακΚέλεν (τον ξέρεις καλύτερα ως… Γκάνταλφ και Magneto) υποδύθηκε το βαμπίρ που κλέβει την καρδιά της νύφης του νιόπαντρου Νιλ Τέναντ! Αυτή τη φορά, ο Λόου είναι ο chauffeur. Το single μένει στο #1 της Μεγάλης Βρετανίας για τρεις εβδομάδες.

7

Η Ινδία αγαπά PSB.


Για έναν κάποιο μυστηριώδη λόγο, αρκετά από τα τραγούδια του «Actually» (1987) είχαν αποκτήσει… «ρέπλικες» σε ταινίες Bollywood εκείνης της περιόδου! Το πρώτο κρούσμα συναντάται στο ρομαντικό φιλμ «Love Love Love» του 1989. Αν και εμφανίζονται ως πρωτότυπες συνθέσεις, τα τραγούδια «We Are in Love» (πάτα play αριστερά) και «Hum to Hain Dil Ke Diwane» (δες το video εδώ, με… ισπανικούς υπότιτλους για μεγαλύτερο ολοκαύτωμα!) ακούγονται σαν τραγελαφικές διασκευές του «It’s a Sin». Τα πνευματικά δικαιώματα σηκώνουν τα χέρια ψηλά…

8

One more chance?


Στο… ξανά ινδικό «Tridev» του 1989, ο συνθέτης (λέμε τώρα…) είχε πιο εκλεπτυσμένο γούστο. Το θέμα των τίτλων «δανείζεται» το ρυθμό του «One More Chance», πάντα από το album «Actually». Πλατίνα πρέπει να είχε χτυπήσει στην Ινδία…

9

«Scandal».


Στις 3 Μαρτίου του 1989, το φιλμ «Scandal» κάνει πρεμιέρα στους βρετανικούς κινηματογράφους, σε σκηνοθεσία Μάικλ Κέιτον-Τζόουνς. Η ταινία βασίστηκε στο σκάνδαλο Προφιούμο (τον υποδύεται ο Ίαν ΜακΚέλεν) που ταρακούνησε το κόμμα των Συντηρητικών το 1963, με αποτέλεσμα να χάσουν τις εκλογές (και την εξουσία…) τον αμέσως επόμενο χρόνο. Το θέμα της ταινίας είναι το «Nothing Has Been Proved», σύνθεση των Pet Shop Boys, που ερμήνευσε η Ντάστι Σπρίνγκφιλντ. Κυκλοφόρησε σε single στις 13 Φεβρουαρίου του 1989 και έφτασε μέχρι το #16 του βρετανικού chart. Ο Μπανταλαμέντι βρίσκεται ξανά πίσω από την ενορχήστρωση. Ο Νιλ και ο Κρις είχαν γράψει και ένα δεύτερο τραγούδι για τις ανάγκες της ταινίας, το οποίο οι παραγωγοί θεώρησαν αρκετά σύγχρονο και δεν το χρησιμοποίησαν. Ήταν το «In Private», που έμελλε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία για τη Σπρίνγκφιλντ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

10

Projections.


Στις 29 Ιουνίου του 1989, οι Pet Shop Boys ξεκινούν την πρώτη τους περιοδεία, με 14 εμφανίσεις σε Αγγλία, Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία. Περισσότερο ένα theatrical concert παρά μια απλή pop συναυλία, η tour είχε για σκηνοθέτη τον Ντέρεκ Τζάρμαν, ο οποίος υπάκουσε στις οδηγίες του duo και ανέβασε στη… διαπασών το volume σε κοστούμια, ενισχύοντας το θέαμα επί σκηνής με προβολές videos (συνολικής διάρκειας γύρω στα 40 λεπτά) που γύρισε ο ίδιος. Η συλλογή τους κυκλοφόρησε σε VHS με γενικό τίτλο «Projections», το 1993. Στην έκδοση αυτή, που κυκλοφόρησε η Artificial Eye, προστέθηκαν και τα παλαιότερα μικρού μήκους φιλμ «A Garden in Louxor» και «Studio Bankside» του Τζάρμαν, αυτή τη φορά ντυμένα με τραγούδια των Pet Shop Boys για τις ανάγκες ενός benefit concert στο ιστορικό club Haçienda του Μάντσεστερ, το Μάη του 1992.