FreeCinema

Follow us
30.0113:00

Οι ηθοποιοί κρατούσαν κρυμμένα… «Figures»!


Το ισχυρό (σε ποσοστά ψηφοφόρων και στην Ακαδημία) Σωματείο των Ηθοποιών έδωσε τα δικά του βραβεία τα ξημερώματα. Με το διαβόητο καλύτερο ensemble καστ να πηγαίνει στο… «Hidden Figures»! Έχουν περάσει λίγες ώρες από τότε και… εξακολουθώ να κρατάω το σαγόνι μου!

Αν διαβάσεις το περσινό μου εισαγωγικό για τούτα τα βραβεία, θα καταλάβεις ότι η δική τους αντιστοιχία με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας έχει κάμποσες «τρικλοποδιές», μια εκ των οποίων δεν επέτρεψε φέτος να βρίσκεται υποψήφιο για το ensemble καστ το «La La Land». Δικαίως, διότι πέραν του πρωταγωνιστικού ζεύγους στο φιλμ, δεν υπάρχει κανένας άλλος ουσιαστικός ρόλος. Η συνολική συνεισφορά των πρωταγωνιστών / ρόλων ενός φιλμ είναι το ζητούμενο στην τελική και μεγαλύτερη κατηγορία των βραβείων του Screen Actors Guild, που το 2016 είχε ανατρέψει τα προγνωστικά υπέρ του «Μεγάλου Σορταρίσματος», ψηφίζοντας το καστ του «Spotlight», το οποίο έμελλε να καρπωθεί και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μερικές εβδομάδες αργότερα.

HIDDEN FIGURES 2016

Φέτος, εν τη απουσία του «La La Land» από αυτή την κατηγορία, θα περίμενε κανείς μια υπερίσχυση του σοβαρότερου οσκαρικού αντιπάλου του μιούζικαλ του Ντέιμιεν Τσαζέλ, του «Moonlight», αν όχι του επίσης πολυακουσμένου για τις ερμηνείες του «Manchester by the Sea». Η βραδιά, όμως, προέκυψε πολύ πιο ανατρεπτική και από την περσινή, με το μεγάλο βραβείο να πηγαίνει στο βιογραφικό «Hidden Figures» (φωτό), το οποίο έχει όλες κι όλες τρεις υποψηφιότητες στα επερχόμενα Όσκαρ: καλύτερης ταινίας, δεύτερου γυναικείου ρόλου (Οκτέιβια Σπένσερ) και διασκευασμένου σεναρίου. Το φιλμ παρακολουθεί την ομάδα τριών μαύρων γυναικών που συνεργάστηκαν με τη NASA και με τα μαθηματικά τους data υποστήριξαν καίρια τα πρώτα επιτυχή προγράμματα διαστημικών αποστολών.

Emma Stone

Αυτή η βράβευση αποτελεί μια τεράστια έκπληξη, καθώς η ίδια η ταινία είχε μέχρι σήμερα μονάχα τη φήμη της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας (104.021.694 δολάρια μονάχα από το αμερικανικό box-office και συνεχίζει δυναμικά, από τη θέση #3 το περασμένο weekend). Συνολικά, από τις πέντε κατηγορίες των κινηματογραφικών βραβείων του Σωματείου των Ηθοποιών, τα τέσσερα φέτος πήγαν σε μαύρους ερμηνευτές! Του ensemble στο «Hidden Figures», του πρώτου ανδρικού (Ντενζέλ Γουόσινγκτον) και του δεύτερου γυναικείου (Βαϊόλα Ντέιβις) στο «Fences» και του δεύτερου ανδρικού (Μαχερσάλα Αλί) στο «Moonlight». Η μοναδική που… επέζησε της μαύρης λαίλαπας (ίσως επειδή στην κατηγορία της δεν υπήρχε «έγχρωμη» υποψηφιότητα), ήταν η Έμμα Στόουν (φωτό) για τον πρώτο γυναικείο ρόλο στο «La La Land». Παραέπιασε τόπο η περσινή εκστρατεία, δηλαδή…

Όχι ότι παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά αν θέλουμε να κάνουμε μια σύγκριση με τα μοναδικά άλλα βραβεία ερμηνειών που έχουν προηγηθεί, σε ίδιο μήκος κύματος με τις Χρυσές Σφαίρες βρέθηκαν μονάχα οι Έμμα Στόουν και Βαϊόλα Ντέιβις, οι οποίες γίνονται πλέον τα επίσημα φαβορί (ειδικά η δεύτερη) για το Όσκαρ της κάθε κατηγορίας τους. Με αυτό το αποτέλεσμα από το Σωματείο των Ηθοποιών, το οσκαρικό πεδίο μένει ανοιχτό προς κάθε «ερμηνεία»! Έπεται το Σωματείο των Σκηνοθετών, στις 4 Φεβρουαρίου, για να δούμε αν ο Τσαζέλ θα έχει την απόλυτη υποστήριξη από τους συναδέλφους του, άρα και ένα σαφές προβάδισμα στα Όσκαρ.