FreeCinema

Follow us

Ο ΣΟΦΕΡ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΝΤΛΕΝ (2022)

(UNE BELLE COURSE)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κριστιάν Καριόν
  • ΚΑΣΤ: Ντανί Μπουν, Λιν Ρενό, Αλίς Ιζαάζ, Ζερεμί Λαέρτ, Γκουεντολίν Αμόν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 91'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21

Οδηγός TAXI, φορτισμένος από τη δυσχερή κατάσταση των οικονομικών του, δέχεται κλήση για κούρσα και έτσι γνωρίζει ηλικιωμένη κυρία που αφήνει το σπίτι της για να «μετακομίσει» σ’ ένα (πιο ασφαλές για την κατάστασή της) γηροκομείο. Στη διαδρομή, θα του πει την ιστορία της ζωής της. Ξέρετε, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στα ΤΑΧΙ…

Τούτη την εβδομάδα ξεκινά επίσημα η φετινή θερινή κινηματογραφική σεζόν. Και διανέμονται τρείς νέες γαλλικές ταινίες. Παρακολουθώντας το «Ο Σοφέρ της κυρίας Μαντλέν», αναρωτιόμουν εάν… μας αξίζει όλο αυτό; Και κατόπιν σκεφτόμουν ένα πιο σοβαρό υποθτικό «σενάριο»: εάν τα ελληνικά γραφεία διανομής σταματούσαν ν’ αγοράζουν αυτά τα φιλμ, μπορεί να «έπεφτε έξω» το 1/3 της ετήσιας γαλλικής παραγωγής; Πιθανότατα ναι!

Γενικά, έκανα πολλές και διάφορες σκέψεις καθώς έβλεπα αυτό το… «τροχαίο» γαλλικουργιάς, αντιμέτωπος με την πραγματική διάσταση του χρόνου, που δεν έλεγε να περάσει. Κι ας μιλάμε για μία κανονική φιλμική διάρκεια 91 λεπτών! Τι έχουμε εδώ; Ηλικιωμένη κυριούλα που καλεί ΤΑΧΙ για να την πάει στο γηροκομείο, αλλά στο δρόμο ζητά διαρκώς να κάνουν «παρακάμψεις» για να δει τι έχουν απογίνει γειτονιές γνώριμες από το παρελθόν της. Ο οδηγός θα φανεί υποχωρητικός διότι η πελάτισσα δείχνει πρόθυμη να τον πληρώσει και με το παραπάνω, στην πορεία θα μετατραπεί σε ακροατή της ιστορίας της ζωής της, θα τη συμπαθήσει και… θα τους βρει η άγρια νύχτα (με την ταρίφα να γράφει ακατάπαυστα!).

Επειδή ο Κριστιάν Καριόν (και ο συν-σεναριογράφος του) αντιλαμβάνεται ότι το κοινό δεν θ’ αντέξει να παρακολουθήσει ολόκληρη ταινία ως «συνεπιβάτης» του οχήματος, η αφήγηση προσθέτει και οπτικοποιημένα flashback από τα νιάτα της Μαντλέν Κελέρ, στα οποία συναντάμε έναν οργασμό στερεοτύπων προσανατολισμού… #meToo, ενώ στο σύγχρονο παρόν το «μείγμα» περιλαμβάνει από αναφορές στη ναζιστική περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και ολίγη από «τουριστικά» πλάνα Παρισίων (διότι η κούρσα δεν έχει τελειωμό και μ’ ένα αξιοθέατο… ξεχνιέσαι!).

Η φτήνια της παραγωγής είναι ανελέητη στις σεκάνς από το παρελθόν της ηρωίδας, ο μελοδραματισμός (χωρίς η σκηνοθετική γραμμή να ρέπει ουσιαστικά προς τέτοια κατεύθυνση) της πλοκής στις συγκεκριμένες στιγμές ξεχνά τι θα πει χειρόφρενο και η ευχή… να τους χτυπούσε μια νταλίκα δεν πραγματοποιείται ποτέ, ώστε να έχει ένα… αίσιο τέλος ο θεατής.

Το κυρίως πρωταγωνιστικό δίδυμο (του σήμερα) αποτελεί, επίσης, μια δυσάρεστη «έκπληξη». Όσοι από εσάς γνωρίζετε τι εστί Λιν Ρενό, θα βυθιστείτε στη θλίψη βλέποντας το γήρας να έχει εξαφανίσει όλη τη λάμψη μιας υπέροχης και πολυτάλαντης diva της showbiz, με καριέρα που αξίζει ν’ αναζητήσει κανείς (σε περίπτωση που δεν έχει την παραμικρή ιδέα ή φαντασία ν’ αντιληφθεί για τι μέγεθος μιλάμε). Από την άλλη, ο άθλιος «κωμικός» Ντανί Μπουν γίνεται οριακά υποφερτός σε δραματικό ρόλο, αναγκασμένος να μην κάνει γκριμάτσες και γελοιότητες, αν και ουχί με ιδιαίτερη άνεση, καθώς η παρουσία του μαρτυρά καταπίεση, λες και εκτελεί «αγγαρεία». Για το καστ που εμφανίζεται στα flashback, καλύτερα να μη σπαταλήσω περισσότερες λέξεις…

Υπάρχει ένας τρόπος να περάσετε κάπως ψυχαγωγικά την ώρα σας στο σινεμά με τούτη την ταινία. Βάζοντας στοιχήματα για το ποιος θα πεθάνει πρώτος: η κυρία Μαντλέν ή… εσείς; Εγώ, απλά, έζησα για να το μοιραστώ μαζί σας. Πόσα είναι τα «ψωμιά» μου ακόμη δεν ξέρω…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Υπάρχουν στιγμές που η δυσκολία του επαγγέλματός μου δεν περιγράφεται με λόγια.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.