FreeCinema

Follow us

ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ: Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ (2023)

(PATTIE ET LA COLÈRE DE POSÉIDON)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νταβίντ Αλό, Ερίκ Τοστί, Ζαν-Φρανσούα Τοστί
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Ατρόμητη ποντικίνα με πάθος για την περιπέτεια, σαλπάρει στην Αργώ και ξεκινά ταξίδι μακρινό για να βρει πολύτιμη τρίαινα που θα σώσει την Ιωλκό από την οργή του Ποσειδώνα. Με τον Ιάσωνα να έχει γίνει ραμολί και τους κινδύνους να είναι πολλοί, την άκρη άραγε θα βρει;

Δεν ξέρω αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα μόδα που θέλει το ευρωπαϊκό animation να καταπιάνεται με την ελληνική μυθολογία, αλλά πρόκειται για το δεύτερο (εντός σύντομης χρονικής περιόδου) εγχείρημα αυτής της λογικής. Εάν στο «Ίκαρος και Δαίδαλος» (που διανεμήθηκε πέρσι) ελάχιστα είχαμε να προσάψουμε, μιας και η παραμυθένια οπτική του σχεδίου του έσκυβε με σεβασμό στο μύθο (καταφέρνοντας να ικανοποιεί μικρούς και μεγάλους), τούτοι οι «Αργοναύτες» μετατρέπουν τη μυθολογία μας σε… πανηγύρι του τύπου «όλοι οι καλοί χωράνε».

Το σκηνοθετικό και συγγραφικό δίδυμο των Νταβίντ Αλό και Ερίκ Τοστί, που με τη μία ή την άλλη τους ιδιότητα έχουν ξαναπεράσει από τις ντόπιες αίθουσες με την «Ζουγκλοπαρέα» (2017) και τον «Πλανήτη του Γουίλι» (2019), διατηρεί κι εδώ το βλέμμα του σταθερά στραμμένο στο ανήλικο κοινό, το οποίο απαραίτητο είναι να μην έχει πιάσει διψήφιο αριθμό ηλικίας. Σε μια απεγνωσμένη τους προσπάθεια να κερδίσουν την προσοχή και των ενήλικων συνοδών, καταφεύγουν στο trick των ατελείωτων χιουμοριστικών αναφορών σε πασίγνωστα έργα του παρελθόντος, που αφενός ουδεμία σχέση έχουν με την αρχαία Ιωλκό, αφετέρου (κι ακόμη χειρότερα) ελάχιστα αστείες είναι. Από τα «Καλά Παιδιά» (1990) μέχρι τον «Τιτανικό» (1997) – αφού η ποντικίνα Πάτι από τότε που θυμάται τον εαυτό της ήθελε να γίνει εξερευνήτρια, ταξιδεύοντας με…πλοίο – κι από τον «Νονό» (1972) μέχρι το τηλεοπτικό «The Α-Team» – μιας και η περίφημη τρίαινα βρίσκεται σε νησί στα ανοιχτά της Σικελίας, η δε προσπάθεια ανάκτησής της απαιτεί κόλπα περίπου…ελικοπτερικά – οι ακαταλαβίστικες για τα εξάχρονα αναφορές δίνουν και παίρνουν.

Ως ισχυρό, ανήλικο αντίβαρο σε όλα αυτά, το γαλλικό ιδρυτικό δίδυμο των studio ΤΑΤ διανθίζει την πλοκή μ’ ένα pot-pourri ελληνικής μυθολογίας, συνοδεία άφθονου Ρέι Χαριχάουζεν! Οι Κύκλωπες εναλλάσσονται με kraken και robot (!), ρίχνοντας την ίδια ώρα κλεφτές ματιές στους «Πειρατές της Καραϊβικής», καθώς ναι μεν από την εποχή της Αργοναυτικής εκστρατείας τα χρόνια έχουν περάσει και πλην Ιάσωνα όλοι οι θαρραλέοι Αργοναύτες έχουν προ πολλού πάρει τη βάρκα για τον Άδη, όμως, όπως το ντισνεϊκό franchise έχει καλά διδάξει… και οι σκελετοί μια χαρά κουπί τραβούν σε περίπτωση ανάγκης! Η λέξη Disney, πάντως, αποτελεί το κλειδί επί το γενικότερο, καθώς πέραν όλων των σκόρπιων δανείων, η βασική σεναριακή γραμμή μοιάζει με ξεπατικωτούρα της «Βαϊάνα» (2016), με τις κατάλληλες (ασφαλώς) μυθολογικές προσαρμογές. Όπου γενναία κόρη αρχηγού φυλής της Πολυνησίας βάλτε μικρούλα ποντικίνα που αψηφά νουθεσίες και συμβουλές, όπου Νότιο Ειρηνικό βάλτε Μεσόγειο και όπου ημίθεο Μάουι βάλτε ξερόλα κάπτεν… γλάρο που τα έχει δει όλα σε θάλασσες και στεριές.

Το αληθινό κρίμα της ταινίας είναι που το δημιουργικό team δεν ποντάρει περισσότερα στην τρελή (και εντελώς ξεκάρφωτη) camp διάθεση, όπως στις σεκάνς όπου οι Θεοί του Ολύμπου παρεμβαίνουν στα γήινα δρώμενα. Είναι τόσο «αλλού» οι φάσεις με τον Δία, τον Απόλλωνα, τον Ερμή και τους υπόλοιπους, που κάνουν τις (περίπου) ανάλογες από το «Κάτω στη Γη» (1947) να μοιάζουν με διατριβές του Φάνη Κακριδή. Διάσπαρτα μουσικοχορευτικά νούμερα άμα της εμφανίσεως συμμορίας… ninja ποντικιών (όπως το διαβάζετε!), υπογραμμίζουν με τρόπο αδιαπραγμάτευτο την «τρικυμία» ευρημάτων, τα οποία σε κάθε περίπτωση και με τρόπο «μαγικό» καταλήγουν στο μόνιμο επιμύθιο όλων των animated φιλμ. Έχε πίστη στις δυνάμεις σου, κυνήγα τα όνειρά σου, αγάπα φίλους και οικογένεια, και όλα θα πάνε καλά! Ουδείς διαφωνεί (θαρρώ) με τα μηνύματα αυτά, όμως, εδώ σερβίρονται ατυχώς με τρόπο που δεν θα χαρακτηρίζαμε ευφάνταστο. Εκτός, πια, κι αν ο σεναριακός αχταρμάς εκλαμβάνεται πλέον ως δείγμα σπουδαίας έμπνευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, το φιλμ τα δίνει όλα. Μέχρι και οι Gossip ακούγονται στο τραγούδι των τίτλων τέλους, πως αλλιώς να σας πείσουμε, δηλαδή;

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ακόμα ένα δεύτερης διαλογής animation που ως δόλωμα για το ντόπιο κοινό μοστράρει ελληνική μυθολογία. Σημαντικό βήμα προς τα πίσω για το γαλλικό studio ΤΑΤ, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο «Πλανήτη του Γουίλι», τόσο σε ποιότητα σχεδίου όσο και σε περιεχόμενο. Ως θέαμα κρίνεται απολύτως κατάλληλο για τα πιτσιρίκα και ως… «του γιατρού» για τους γονείς συνοδούς. Μαθαίνουμε, πάντως, πως είτε οι αρχαίοι Έλληνες είτε οι Κύκλωπες είχαν ανακαλύψει την… τυπογραφία! Κάτι είναι κι αυτό.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.